Döbbenet! A lakások kétharmada nem ér annyit, mint a fennálló hiteltartozás

2010. augusztus 29. 07:02

A végrehajtások és a kényszerértékesítések szinte lebénították az amerikai használt lakás piacot. Egy tengerentúli ingatlanpiaci adatszolgáltató cég szerint a II. negyedév végén a jelzáloggal terhelt ingatlanok 23%-a nem ért annyit, mint amennyi a tulajdonosok fennálló hiteltartozása. Nevadában ez az arány 68%, vagyis a hitelesek több mint kétharmada elmerült az adósságban.

A felmérés szerint a második negyedévben - kétszázezerrel - 11 millióra csökkent az olyan hitel fedezetéül szolgáló ingatlanok száma, amelyek már nem érnek annyit, mint amennyi az adósok tartozása. Az elemző cég vezető közgazdásza szerint ez önmagában jó hírnek tűnik, de a csökkenés sajnos a megszaporodó végrehajtásoknak köszönhető.

A statisztikák azt mutatják, hogy az adósok 2,4%-a legalább a fedezet 95%-ával tartozik, így egyrészt egy kisebb árcsökkenés esetén is átkerülhetnek a túladósodott kategóriába, másrészt a reménytelen kilátások miatt könnyen felhagyhatnak a hitelük további törlesztésével.

A túladósodott ingatlanokon becslések szerint 2900 milliárd dollár adósság, ami már amerikai mércével is jelentős tételnek tekinthető. Ezen hitelek kiváltására szinte reménytelen, az adósok nem tudnak sem előtörleszteni, sem pótfedezetet bevonni. Az ügyfelek egy része abban bízik, hogy az otthonuk visszanyeri a korábbi értékét, mások nem fizetnek tovább és inkább el is kötöznek a bedőlt ingatlanból.

A probléma öt államra koncentrálódik, ezekben a régiókban szinte lehetetlen küldetés most lakást jó áron eladni. Nevadában a jelzáloggal terhelt lakóingatlanok 68%-a nem ért annyit mint az adósok fennálló tartozása, Arizonában 50%, Floridában 46%, Michigan 38%, míg Kaliforniában 33% ez az arány.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?