16 °C Budapest

Döbbenet! A lakások kétharmada nem ér annyit, mint a fennálló hiteltartozás

2010. augusztus 29. 07:02

A végrehajtások és a kényszerértékesítések szinte lebénították az amerikai használt lakás piacot. Egy tengerentúli ingatlanpiaci adatszolgáltató cég szerint a II. negyedév végén a jelzáloggal terhelt ingatlanok 23%-a nem ért annyit, mint amennyi a tulajdonosok fennálló hiteltartozása. Nevadában ez az arány 68%, vagyis a hitelesek több mint kétharmada elmerült az adósságban.

A felmérés szerint a második negyedévben - kétszázezerrel - 11 millióra csökkent az olyan hitel fedezetéül szolgáló ingatlanok száma, amelyek már nem érnek annyit, mint amennyi az adósok tartozása. Az elemző cég vezető közgazdásza szerint ez önmagában jó hírnek tűnik, de a csökkenés sajnos a megszaporodó végrehajtásoknak köszönhető.

A statisztikák azt mutatják, hogy az adósok 2,4%-a legalább a fedezet 95%-ával tartozik, így egyrészt egy kisebb árcsökkenés esetén is átkerülhetnek a túladósodott kategóriába, másrészt a reménytelen kilátások miatt könnyen felhagyhatnak a hitelük további törlesztésével.

A túladósodott ingatlanokon becslések szerint 2900 milliárd dollár adósság, ami már amerikai mércével is jelentős tételnek tekinthető. Ezen hitelek kiváltására szinte reménytelen, az adósok nem tudnak sem előtörleszteni, sem pótfedezetet bevonni. Az ügyfelek egy része abban bízik, hogy az otthonuk visszanyeri a korábbi értékét, mások nem fizetnek tovább és inkább el is kötöznek a bedőlt ingatlanból.

A probléma öt államra koncentrálódik, ezekben a régiókban szinte lehetetlen küldetés most lakást jó áron eladni. Nevadában a jelzáloggal terhelt lakóingatlanok 68%-a nem ért annyit mint az adósok fennálló tartozása, Arizonában 50%, Floridában 46%, Michigan 38%, míg Kaliforniában 33% ez az arány.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
EZT OLVASTAD MÁR?