17 °C Budapest

Kkv-források kedvező feltételekkel

Pénzcentrum
2010. augusztus 27. 10:02

A kereskedelmi bankok fontos forrásként tekintenek a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által kínált refinanszírozott hitelprogramokra és bíznak a korábbi kapcsolat zökkenőmentes folytatásában - írja a Napi Gazdaság. A refinanszírozott hitelek az elmúlt két évben jelentős mértékben hozzájárultak ahhoz, hogy a kkv-k a szűkős pénzpiaci források ellenére is kedvező feltételekkel jussanak külső forráshoz.

Dercsényi György, a Raiffeisen Bank kisvállalati üzletágvezetője szerint a fentiek nyomán érthető, hogy a Raiffeisen Banknál 2009-ben a refinanszírozott hitelek állománya számottevően növekedett a kkv-szegmensben. Az OTP Bank valamennyi MFB által refinanszírozott működő hitelprogramhoz csatlakozott, a bank jelenleg 30%-os piaci részesedéssel bír az MFB által kereskedelmi banki (vállalati és önkormányzati) ügyfeleknek kínált összes hitelprogramból, amelyből az OTP tájékoztatása szerint 13%-os piaci részesedési arányt jelentenek a vállalati hiteltermékek. Csürke József, a Budapest Bank vállalati hitelezési vezetője szerint az elmúlt évben és idén a Budapest Bank mintegy 6 milliárd forint összegben igényelt MFB-refinanszírozott hitelt, amelyet a bank a kkv-k beruházás-finanszírozására, az EU-támogatások kiegészítésére, valamint a tartós forgóeszköz-finanszírozására helyezett ki.

A kereskedelmi bankok szerint az MFB termékei iránti érdeklődés folyamatos. Tamás Gábor, az UniCredit Bank ügyvezető igazgatója elmondta, nem tapasztalják, hogy csökkenne az igény az MFB nagyon kedvező kamatfeltételeket kínáló konstrukciói iránt. Szerinte és Csürke József szerint is inkább a beruházási kedv visszaesésével indokolható, hogy kevesebb új hitelt helyeztek ki. Az OTP Bank is hasonló véleményt fogalmazott meg, álláspontjuk szerint a vállalati szektorban - a válság hatására - a fejlesztések korlátozottabbak, így a fejlesztési célú beruházási hitelek igénybevétele is lelassult, a hitelkihelyezést a piaci kereslet visszaesése befolyásolhatja. Dercsényi György szerint az ügyfelek továbbra is keresik az MFB által nyújtott hiteleket, hiszen a csökkenő kamatszint ellenére az árfolyamkockázat nélkül kínált 5-6%-os ügyleti kamat igen kedvező a vállalkozóknak. A programok másik előnye a Raiffeisen szakembere szerint, hogy minden ágazat számára elérhetőek a rövid lejáratú forgóeszközhitelektől a hosszú lejáratú beruházási hitelekig.

Az UniCredit tapasztalatai szerint az Új Magyarország vállalkozásfejlesztési hitelprogram és a kkv-hitelprogram volt a legkeresettebb az ügyfeleik részéről. A támogatás típusa választható, így rugalmasan illeszthető a vállalat igényeihez és lehetőségeihez - érveltek a konstrukció mellett az OTP Banknál is. A Budapest Banknál az Új Magyarország vállalkozásfejlesztési hitel vitte a prímet, Csürke József ezt azzal indokolta, hogy a termék - a központi régiót is beleértve - valamennyi régióban ajánlható. Népszerű termék volt a BB-nél az Agrárfejlesztési hitel, a TÉSZ Forgóeszközhitel, a kkv-hitel és az Új Magyarország forgóeszközhitel is. A Budapest Bank a beruházások mellett elsősorban a pályázatokhoz ajánlotta a refinanszírozott, kedvezményes kamatozású MFB-forrású hiteleket.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm