Kamu hitelt vett fel a banki ügyintéző, a betétekből törlesztett

Pénzcentrum
2010. augusztus 25. 10:32

A belső csalások megelőzéséről és felderítéséről szóló vezetői körlevelet adott ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF). Az elmúlt időszakban több szövetkezeti hitelintézetnél derült ki, hogy a belső munkatársak visszaéltek az ügyfelek pénzével vagy fiktív hiteleket vettek fel, az intézményeknek okozott kár százmilliós nagyságrendű - írja a Napi Gazdaság.

Az eddig feltárt csalásoknál több olyan körülmény is felmerült, melyek bizonyos fokú azonosságot mutatnak. A visszaéléseket jellemzően kisméretű, néhány fős kirendeltségeken, vagy egyszemélyes betétgyűjtő pénztárakban sorozatosan (akár egy évtizeden át) követték el.

A betétek és a hitelek is veszélyben voltak

Előfordult, hogy az ügyintéző a betétként befizetett összegeket nem könyvelte le, hanem azzal sajátjaként rendelkezett, vagy az ügyfél aláírását hamisítva a betétet felvette. Az is megesett, hogy fiktív hiteleket vettek fel, amelyek törlesztését más hitelekből vagy betétfeltörésből finanszírozták. Arra is volt példa, hogy a pénztáros az adósok hiteltörlesztéseit nem könyvelte le, hanem saját célra használta fel.

A visszaélések feltárása a legtöbb esetben a véletlennek volt köszönhető. Sokszor egy betegség, vagy egy hosszabb szabadság buktatta le az elkövetőket.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A felügyelet azt javasolja a takarékoknak, hogy a kötelezően kiküldendő egyenlegértesítőket a szövetkezeti hitelintézetek központilag, illetve közvetlenül küldjék meg az ügyfelek részére. Emellett a belső ellenőrzés erősítése, valamint rendszeres "rajtaütések" jelenthetnek megoldást. A pótolhatatlanság sem mindig a munkaszeretetből fakad, így nem árt a vezetőknek akkor is gyanakodniuk, ha egyes munkatársak több év alatt sem kérnek hosszabb szabadságot, illetve rövid, egy-két napos szabadságuk alatt elzárkóznak a helyettesítéstől.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
EZT OLVASTAD MÁR?