Kamu hitelt vett fel a banki ügyintéző, a betétekből törlesztett

Pénzcentrum
2010. augusztus 25. 10:32

A belső csalások megelőzéséről és felderítéséről szóló vezetői körlevelet adott ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF). Az elmúlt időszakban több szövetkezeti hitelintézetnél derült ki, hogy a belső munkatársak visszaéltek az ügyfelek pénzével vagy fiktív hiteleket vettek fel, az intézményeknek okozott kár százmilliós nagyságrendű - írja a Napi Gazdaság.

Az eddig feltárt csalásoknál több olyan körülmény is felmerült, melyek bizonyos fokú azonosságot mutatnak. A visszaéléseket jellemzően kisméretű, néhány fős kirendeltségeken, vagy egyszemélyes betétgyűjtő pénztárakban sorozatosan (akár egy évtizeden át) követték el.

A betétek és a hitelek is veszélyben voltak

Előfordult, hogy az ügyintéző a betétként befizetett összegeket nem könyvelte le, hanem azzal sajátjaként rendelkezett, vagy az ügyfél aláírását hamisítva a betétet felvette. Az is megesett, hogy fiktív hiteleket vettek fel, amelyek törlesztését más hitelekből vagy betétfeltörésből finanszírozták. Arra is volt példa, hogy a pénztáros az adósok hiteltörlesztéseit nem könyvelte le, hanem saját célra használta fel.

A visszaélések feltárása a legtöbb esetben a véletlennek volt köszönhető. Sokszor egy betegség, vagy egy hosszabb szabadság buktatta le az elkövetőket.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A felügyelet azt javasolja a takarékoknak, hogy a kötelezően kiküldendő egyenlegértesítőket a szövetkezeti hitelintézetek központilag, illetve közvetlenül küldjék meg az ügyfelek részére. Emellett a belső ellenőrzés erősítése, valamint rendszeres "rajtaütések" jelenthetnek megoldást. A pótolhatatlanság sem mindig a munkaszeretetből fakad, így nem árt a vezetőknek akkor is gyanakodniuk, ha egyes munkatársak több év alatt sem kérnek hosszabb szabadságot, illetve rövid, egy-két napos szabadságuk alatt elzárkóznak a helyettesítéstől.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 21. 09:59
2009-ben a pénzügyi világégéskor találták ki a jegybankok (először a mindig bátrabb Fed), hogy a kam...
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24