Nem rakhat ki a bank! Minek fizessem a törlesztőrészletet?

2010. augusztus 25. 05:20

Szomorú tendencia figyelhető meg a magyar hitelpiacon. A késve fizetők közül sokan a várva várt állami mentőöv reményében és a kilakoltatási moratórium meghosszabbítása miatt az egyszer már átütemezett jelzáloghitelüket sem törlesztik, pedig ez egyik félnek sem jó.

Az utóbbi időben megemelkedett azon ügyfelek száma, akik az állami mentőövben reménykedve felhagynak a jelzáloghitelük törlesztésével.

Mennyit törleszt a frankhiteles, ha 225-ig kúszik fel az árfolyam?

Az árfolyamok elszabadulása és a többszöri kamatemelések oda vezettek, hogy mára minden ötödik - jellemzően svájci frankban felvett - lakossági jelzáloghitelt késve fizetnek az adósok.

Frankhitel könny(ítés)ek: nesze semmi, fogd meg jól

A fizetési könnyítésben részesülők közül minden negyedik újra késedelembe esett, az ő gondjaikon az alacsonyabbra átütemezett havi részletek sem segítettek. A 90 napon túli késedelmes lakossági hiteleken belül a több mint egy éve nem törlesztett állomány 2010 első negyedévében 170 milliárdról 259 milliárd forintra nőtt, emellett 174 milliárd forintra rúg azoknak a hiteleknek az összege, ahol az adósok 181-365 napos fizetési elmaradást gyűjtöttek össze.

MNB: Sok devizahitelesen már az átütemezés sem segít

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Mára több tízezer jelzáloghiteles család lakhatása került veszélybe. A kilakoltatási moratórium meghosszabbítása miatt a bankok nem tudják eladni a rossz hitelek fedezetéül szolgáló ingatlanokat. Ez az adósnak sem jó, mivel így tovább ketyegnek a késedelmi kamatok, az adósság pedig csak halmozódik.

Még 8 hónapig tart a kilakoltatási moratórium

A rossz adósok lakhatását megoldani hivatott Nemzeti Eszközkezelő Társasággal kapcsolatos elképzeléseket azonban egyelőre homály fedi. A HVG cikke szerint lehet, hogy csak a több mint egy éve csúszó hitelek kerülnek majd az eszközkezelőhöz, de az is, hogy már a féléves tartozások is. Ha mégsem állna helyre a fizetőképessége, akkor az adós a piacinál jóval alacsonyabb bérleti díjért továbbra is ingatlanában lakhatna, cserébe viszont esetleg lakás-előtakarékosságra köteleznék, hogy később visszavásárolhassa az államosított lakást. Aki pedig egyáltalán nem tud fizetni, annak valószínűleg ki kellene költöznie egy kisebb, illetve kevésbé komfortos ingatlanba.

Állami segítség a bedőlt hiteleseknek: körvonalazódik a terv!

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 18. 18:51
Hiába nyert másodjára is pert az Átlátszó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság ellen, az a márc...
Holdblog  |  2022. május 18. 06:11
Az Alaskan Airlines igen nagy port kavart a légitársaságok világában, amikor februárban első nagy ha...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?