16 °C Budapest

Nem rakhat ki a bank! Minek fizessem a törlesztőrészletet?

2010. augusztus 25. 05:20

Szomorú tendencia figyelhető meg a magyar hitelpiacon. A késve fizetők közül sokan a várva várt állami mentőöv reményében és a kilakoltatási moratórium meghosszabbítása miatt az egyszer már átütemezett jelzáloghitelüket sem törlesztik, pedig ez egyik félnek sem jó.

Az utóbbi időben megemelkedett azon ügyfelek száma, akik az állami mentőövben reménykedve felhagynak a jelzáloghitelük törlesztésével.

Mennyit törleszt a frankhiteles, ha 225-ig kúszik fel az árfolyam?

Az árfolyamok elszabadulása és a többszöri kamatemelések oda vezettek, hogy mára minden ötödik - jellemzően svájci frankban felvett - lakossági jelzáloghitelt késve fizetnek az adósok.

Frankhitel könny(ítés)ek: nesze semmi, fogd meg jól

A fizetési könnyítésben részesülők közül minden negyedik újra késedelembe esett, az ő gondjaikon az alacsonyabbra átütemezett havi részletek sem segítettek. A 90 napon túli késedelmes lakossági hiteleken belül a több mint egy éve nem törlesztett állomány 2010 első negyedévében 170 milliárdról 259 milliárd forintra nőtt, emellett 174 milliárd forintra rúg azoknak a hiteleknek az összege, ahol az adósok 181-365 napos fizetési elmaradást gyűjtöttek össze.

MNB: Sok devizahitelesen már az átütemezés sem segít

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Mára több tízezer jelzáloghiteles család lakhatása került veszélybe. A kilakoltatási moratórium meghosszabbítása miatt a bankok nem tudják eladni a rossz hitelek fedezetéül szolgáló ingatlanokat. Ez az adósnak sem jó, mivel így tovább ketyegnek a késedelmi kamatok, az adósság pedig csak halmozódik.

Még 8 hónapig tart a kilakoltatási moratórium

A rossz adósok lakhatását megoldani hivatott Nemzeti Eszközkezelő Társasággal kapcsolatos elképzeléseket azonban egyelőre homály fedi. A HVG cikke szerint lehet, hogy csak a több mint egy éve csúszó hitelek kerülnek majd az eszközkezelőhöz, de az is, hogy már a féléves tartozások is. Ha mégsem állna helyre a fizetőképessége, akkor az adós a piacinál jóval alacsonyabb bérleti díjért továbbra is ingatlanában lakhatna, cserébe viszont esetleg lakás-előtakarékosságra köteleznék, hogy később visszavásárolhassa az államosított lakást. Aki pedig egyáltalán nem tud fizetni, annak valószínűleg ki kellene költöznie egy kisebb, illetve kevésbé komfortos ingatlanba.

Állami segítség a bedőlt hiteleseknek: körvonalazódik a terv!

NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?