28 °C Budapest

Görcsbe rándul a frankhitelesek gyomra: kenyér helyett törlesztés

Pénzcentrum
2010. augusztus 26. 12:02

Látványos feszültséget okoznak a magyar háztartásoknak azok az időszakok, amikor a forint a svájci frankkal szemben gyengül, ilyenkor ugyanis a családoknak a jövedelmükből egyre nagyobb részt kell a hitelek törlesztésére fordítaniuk, így kevesebb marad fogyasztásra. Ez pedig a belső kereslet fékezésén keresztül a gazdasági fellendülésre is jelentősen visszahat - olvasható ki a Magyar Nemzeti Bank által tegnap kiadott inflációs jelentés anyagaiból.

Amikor 2009 első negyedévében a forint átlagosan a 200-as szintig gyengült a svájci frankkal szemben, akkor (igaz kissé szigorúbb kamatkondíciók mellett) nagyot ugrott a lakosság rendelkezésre álló jövedelmén belül a devizaalapú hiteltörlesztésre fordított összeg. A forintkölcsönökkel együtt akkor a lakosság a rendelkezésre álló jövedelmének több mint 14%-át fordította a törlesztésre. Azóta a forint intenzív visszaerősödésével, de a kamatkondíciók magasan tartásával a lakosság törlesztésre fordított terhei magas szinten stabilizálódtak.

Idén a második negyedévben a forint újra intenzíven gyengült a frankkal szemben és az árfolyam megközelítette a 200-as szintet. Ez a folyamat a lakosság fájdalmait és a bankok hitelportfóliójának romlását fokozta, amelyet több bank a kamatkondíciók mérséklésével igyekezett fékezni. Az idei harmadik negyedév eddig eltelt napjai és a jegybanki középárfolyam alapján 209-re jön ki a frank átlagárfolyama, azaz magasabbra, mint bármikor az eddigi negyedévek alapján és könnyen elképzelhető, hogy a negyedévből hátralévő bő egy hónap az átlagot nem csökkenti, hanem inkább növeli. Tegnap a bankközi piacon már 220 forintot is kértek egy frankért. (Érdemes figyelembe venni, hogy a bankok által a törlesztéshez használt árfolyam 2-4 egységgel magasabb a jegybanki középárfolyamnál, igaz ennek "orvoslásán" dolgozik a kormány).

A forint történelmi mélypontra süllyedése a frankkal szemben, illetve a kamatkondíciók együttesen jó eséllyel tovább emelhetik a harmadik negyedévben a lakosság törlesztésre fordított összegeit, azaz a családi költségvetések sokaknál már-már elviselhetetlenül tovább feszülhetettek. A komoly törlesztési nehézségeket eddig is jól tükrözte a késedelembe esett adósok számának ijesztő emelkedése (a Központi Hitelinformációs Rendszerben és a bankok NPL-statisztikáiban), illetve az átstrukturált hitelek felfutása, amelyek után ráadásul az adósok csaknem negyede újra késedelembe esett.

 


A Magyar Nemzeti Bank szakértői az inflációs jelentésben többek között arra emlékeztetnek, hogy a bankoktól felvett háztartási hitelek állománya 2010 második negyedévében szezonálisan igazítva 45 milliárd forinttal csökkent, amelyben a kínálati tényezők mellett a kereslet csökkenésének is erőteljes szerepe lehet. "A továbbra is gyenge munkapiaci környezetben, az ismételten leértékelődő árfolyam pálya és a - devizahitelezés szigorodása következtében - növekvő hitelkamatok miatt a háztartások új hitelek felvétele helyett jövedelmeiket korábbi hiteleik törlesztésére használják."

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az alábbi ábra arra mutat rá, hogy a lakossági hitelezés visszaszorulása az elmúlt években jelentősen visszahatott a háztartások fogyasztási kiadására is, azaz a már meglévő hitelek törlesztésére kezdtek fókuszálni a háztartások, amelyek terhei azonban a fent jelzett módon egyre csak nehezültek.

A lakossági fogyasztás több negyedéve tartó látványos gyengélkedése az idei évi gazdasági fellendülés lassúságának, törékenységének fontos oka, hiszen az alacsony fogyasztás miatt a vállalatok árbevételi, beruházási, illetve létszámfelvételi kilátásai is romlanak, ráadásul a bankok a vállalati hitelezésben továbbra is nagyon szigorúak, amint azt a jegybank legutóbbi hitelezési felmérése is mutatta.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 25. 10:11
Még az idei évben képernyőre kerül a díjazott széria folytatása.
Holdblog  |  2022. május 25. 06:45
Nem először és sejthetően nem utoljára, manapság a geopolitika alakulása határozza meg a dollár „biv...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?