13 °C Budapest

Görcsbe rándul a frankhitelesek gyomra: kenyér helyett törlesztés

Pénzcentrum
2010. augusztus 26. 12:02

Látványos feszültséget okoznak a magyar háztartásoknak azok az időszakok, amikor a forint a svájci frankkal szemben gyengül, ilyenkor ugyanis a családoknak a jövedelmükből egyre nagyobb részt kell a hitelek törlesztésére fordítaniuk, így kevesebb marad fogyasztásra. Ez pedig a belső kereslet fékezésén keresztül a gazdasági fellendülésre is jelentősen visszahat - olvasható ki a Magyar Nemzeti Bank által tegnap kiadott inflációs jelentés anyagaiból.

Amikor 2009 első negyedévében a forint átlagosan a 200-as szintig gyengült a svájci frankkal szemben, akkor (igaz kissé szigorúbb kamatkondíciók mellett) nagyot ugrott a lakosság rendelkezésre álló jövedelmén belül a devizaalapú hiteltörlesztésre fordított összeg. A forintkölcsönökkel együtt akkor a lakosság a rendelkezésre álló jövedelmének több mint 14%-át fordította a törlesztésre. Azóta a forint intenzív visszaerősödésével, de a kamatkondíciók magasan tartásával a lakosság törlesztésre fordított terhei magas szinten stabilizálódtak.

Idén a második negyedévben a forint újra intenzíven gyengült a frankkal szemben és az árfolyam megközelítette a 200-as szintet. Ez a folyamat a lakosság fájdalmait és a bankok hitelportfóliójának romlását fokozta, amelyet több bank a kamatkondíciók mérséklésével igyekezett fékezni. Az idei harmadik negyedév eddig eltelt napjai és a jegybanki középárfolyam alapján 209-re jön ki a frank átlagárfolyama, azaz magasabbra, mint bármikor az eddigi negyedévek alapján és könnyen elképzelhető, hogy a negyedévből hátralévő bő egy hónap az átlagot nem csökkenti, hanem inkább növeli. Tegnap a bankközi piacon már 220 forintot is kértek egy frankért. (Érdemes figyelembe venni, hogy a bankok által a törlesztéshez használt árfolyam 2-4 egységgel magasabb a jegybanki középárfolyamnál, igaz ennek "orvoslásán" dolgozik a kormány).

A forint történelmi mélypontra süllyedése a frankkal szemben, illetve a kamatkondíciók együttesen jó eséllyel tovább emelhetik a harmadik negyedévben a lakosság törlesztésre fordított összegeit, azaz a családi költségvetések sokaknál már-már elviselhetetlenül tovább feszülhetettek. A komoly törlesztési nehézségeket eddig is jól tükrözte a késedelembe esett adósok számának ijesztő emelkedése (a Központi Hitelinformációs Rendszerben és a bankok NPL-statisztikáiban), illetve az átstrukturált hitelek felfutása, amelyek után ráadásul az adósok csaknem negyede újra késedelembe esett.

 


A Magyar Nemzeti Bank szakértői az inflációs jelentésben többek között arra emlékeztetnek, hogy a bankoktól felvett háztartási hitelek állománya 2010 második negyedévében szezonálisan igazítva 45 milliárd forinttal csökkent, amelyben a kínálati tényezők mellett a kereslet csökkenésének is erőteljes szerepe lehet. "A továbbra is gyenge munkapiaci környezetben, az ismételten leértékelődő árfolyam pálya és a - devizahitelezés szigorodása következtében - növekvő hitelkamatok miatt a háztartások új hitelek felvétele helyett jövedelmeiket korábbi hiteleik törlesztésére használják."

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az alábbi ábra arra mutat rá, hogy a lakossági hitelezés visszaszorulása az elmúlt években jelentősen visszahatott a háztartások fogyasztási kiadására is, azaz a már meglévő hitelek törlesztésére kezdtek fókuszálni a háztartások, amelyek terhei azonban a fent jelzett módon egyre csak nehezültek.

A lakossági fogyasztás több negyedéve tartó látványos gyengélkedése az idei évi gazdasági fellendülés lassúságának, törékenységének fontos oka, hiszen az alacsony fogyasztás miatt a vállalatok árbevételi, beruházási, illetve létszámfelvételi kilátásai is romlanak, ráadásul a bankok a vállalati hitelezésben továbbra is nagyon szigorúak, amint azt a jegybank legutóbbi hitelezési felmérése is mutatta.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 15:43
Milák Kristóf hiába zárta öt arany- és egy ezüstéremmel a Duna Arénában rendezett 126. országos úszó...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem