Így törlesztenek a devizahitelesek és a forintadósok - íme a számok!

Pénzcentrum
2010. augusztus 25. 09:02

8,1% a lakossági, 90 napon túl nem teljesítő hitelek aránya a részvénytársasági hitelintézetek körében - derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) által közzétett június végi adatokból. Első látásra meglepő, hogy a devizahitelek körében jobb az arány (7,4%), mint a forinthiteleknél (9,4%), árnyalja azonban a képet, hogy az átstrukturált és a 90 napon belül nem fizető hitelek aránya a devizahitelek esetében jóval nagyobb.


Most először tett közzé a PSZÁF olyan statisztikákat, melyből a részvénytársasági hitelintézetek 90 napon túli késedelmes hitelállományáról kaphatunk pontos képet. Ezek szerint március végéről június végére 6,2%-ről 7,4%-ra nőtt az érintett bankok nem teljesítő hiteleinek aránya (NPL). Fontos felhívni ugyanakkor a figyelmet, hogy az NPL-mutatót számos egyszeri hatás, például a bankok portfóliótisztítása befolyásolja (egy portfólióeladással vagy veszteségleírással hirtelen csökkenteni tudja NPL-mutatóját egy hitelintézet).

A fenti ábrán látható, hogy a legnagyobb problémák a lakossági devizahitelek körében jelentkeznek, ezek esetében a hitelek közel harmadát nem fizetik szerződés szerint az ügyfelek. Óvatosságra inti a bankokat, hogy különösen nagy, mintegy 21%-os a 90 napot nem meghaladó késedelembe esett hitelek aránya, ám a bankok intenzív adósvédelmi tevékenységét jelzi, hogy ebben a devizahitelek körében már a hitelek 5,4%-át tárgyalták újra.

Az érintett bankok teljes hitelállományán, illetve a devizahiteleken belül a 90 napon túli késedelemben lévő hiteleket nézve egyaránt elmondható, hogy a vállalatok rosszabbul állnak, árnyalja viszont a képet, hogy körükben csekélyebb a kisebb késedelembe esett és az újratárgyalt hitelek aránya, így a szerződés szerint teljesítő hitelek nagyobb szeletet hasítanak ki a tortából.

A forinthitelek körében nagyobb az NPL-mutató, a szerződés szerint teljesítő hitelek aránya mégis magasabb (a devizahitelek 79%-ával szemben 81%) annak köszönhetően, hogy itt kevesebb átstrukturálás és rövidebb késedelembe esés történt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A jövőbe tekintve a reálgazdasági és fogalkoztatási mutatókon túl különösen fontos lesz az is, hogy alakul majd a frank árfolyama, ez ugyanis ismét drámaian képes befolyásolni az ügyfelek fizetőképességét, tartós aggodalmakat okozva a bankpiacon.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 28. 22:12
Nyolcvanegy éves korában meghalt Haumann Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, a Magyar Művés...
Holdblog  |  2022. május 28. 07:01
Ilyen is régen volt. 2006-ban. A Merrill híres alapkezelői felmérése szerint most jött el az az idős...
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25