Újabb bioenergetikai beruházás Miskolcon

Pénzcentrum
2010. augusztus 26. 08:41

Biomassza-fűtőművel készül kiegészíteni rendszerét a Miskolci Hőszolgáltató. A városi szolgáltató és a WIS Zrt. által tervezett 780 milliós forintos beruházással egy 3 MW teljesítményű faaprítékot hasznosító berendezést állítanának a városi távhőellátás szolgálatába - számol be a Napi Gazdaság.

A projekt létrehozására alapított Bioenergy-Miskolc Kft. 25%-ban a Mihő, 75%-ban a WIS Zrt. tulajdonában van. A beruházást a társaság 150 millió forintos önrész, 320 millió forintos (már elnyert) KEOP-támogatás mellett banki hitelekből kívánja finanszírozni.

Wicha József, a WIS vezérigazgatója a miskolci projekt kapcsán 15 éves megtérüléssel számol. A cég pilotnak tekinti a mostani beruházást, a jövőben további biomassza alapú, illetve hulladékfeldolgozáson alapuló energetikai beruházást terveznek.

A MIHŐ korábban már siker biogáz beruházást is megvalósított a miskolci távhőellátás versenyképességét célozva. A most bejelentett biomassza-fűtőmű a jövő évi fűtési szezonban állhat működésbe, az előzetesen kalkulációk szerint 1 millió köbméter gázt megspórolva ezzel a városnak.

Mint ismeretes a kormány jelenlegi is dolgozik egy új típusú megújuló energia támogatási rendszeren, az előzetesen vitára bocsátott tervezetben szerepel többek között a megújuló alapú hőtermelés dotálása is.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?