25 °C Budapest

Hol mennyivel csökken a villanyszámla?

Pénzcentrum
2010. június 16. 08:32

A Magyar Energia Hivatal nyilvánosságra hozta a 2010. július elsejétől érvényes áramárakat. Az összes szolgáltató árcsökkentésért folyamodott, és a MEH minden esetben jóváhagyta a szolgáltatók által kért csökkentéseket. Az árcsökkentésekre nem lesz hatással a tegnap megszavazott moratórium.

A MEH honlapjára feltett közlemény szerint a szolgáltatók által kért csökkentések mértékét az alábbi tényezők alapján határozták meg:

* 2010. I-IV. havi tény és V-XII. havi becsült villamos energia értékesítési mennyiségek és beszerzési költségek
* a jogszabályban meghatározott éves átlagos árszabályozási árrés (1,98 Ft/kWh) éves szintű realizálása
* a tavalyi (2009. évi) árréstöbblet-elszámolásból eredő visszatérítés

Az energetikai kormányhivatal számításai szerint egy "átlagos" lakossági fogyasztóra vonatkozó (2400 kWh/év fogyasztás csak "A1" árszabásban) "teljes" végfelhasználói ár 2010. július 1-től szolgáltatótól függően 1.52-5.79% között csökken, ami havi 146-576 forintos havai megtakarítást eredményezhet.

A mostani közzététellel már biztosra vehető, hogy a kormány által elrendelni kívánt moratórium nem befolyásolja majd a júliusi áramár-csökkentéseket, hiszen a tegnap megszavazott törvénymódosítások úgy rendelkeznek, hogy mindaddig, amíg el nem készítik az új árszabályozást, a Magyar Energia Hivatal által legutoljára jóváhagyott tarifákat kell majd alkalmazni, vagyis az áram esetében a most bejelentetteket.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 26. hétfő
Anna, Anikó
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 25. 14:35