A KKV-k kerülhetnek az energiaszolgáltatók célkeresztjébe

Pénzcentrum
2010. június 14. 12:50

A magyar KKV-k közel fele nem észlelt konkrét megkeresést az energiapiaci szolgáltatók felől, miközben ez a szegmens az áram esetében 350 mrd forintos, míg a gázszolgáltatásnál 450 mrd forintos piacot jelenthet.

A BellResearch és a MentorPartner által készített felmérés szerint a magyar KKV szektor még többnyire felderítetlen terep a magyar energiakereskedők, energiaszolgáltatók számára, amit mi sem példáz jobban, hogy a hazai kis- és középvállalatok közel fele eddig nem észlelt konkrét megkeresését az energiapiaci szolgáltatók felől.

Ez különösen azért is érdekes a kutatást lefolytató két cég szerint, mert ez a szegmens az áram-és gázszolgáltatást is számításba véve közel 800 mrd forintos piacot jelenthet a magyarországi energiakereskedők számára.

A társaság számításai szerint 44,000 szereplős KKV szektorból közel 30,000-en rendelkeznek közvetlen áramelőfizetéssel, míg a gázszolgáltatás esetében a közvetlen előfizetők száma 26,000.

A kutatási eredmények nagy része nem publikus, de felmérést bemutató mai rendezvényen megtudhattuk, hogy a KKV-esetében az energiaszolgáltatással kapcsolatos döntések jelentős részét a cégvezetők, cégtulajdonosok hozzák meg (37%), míg a műszaki vezetők döntési kompetenciája ebben a kérdésben csupán 13%-os. Viszonylag magas arányban döntenek azonban a cégen belüli "bizalmi" emberek (például könyvelők), amelyek az esetek egyötödében jelezték az energiaellátási kérdésekre kiterjedő hatáskörüket.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A felmérés szerint a szolgáltatóváltás kapcsán rendkívül fontos tényező az elégedettség is: viszonylag alacsony szintű elégedettségromlás már nagymértékben növelheti a váltási hajlandóság. E témában egyébként a vállalati szereplők nagyobb arányban gondolkoznak a szolgáltatóváltáson, mint a intézményiek, ami a két csoport felkészültségében is megmutatkozik.

A kutatási eredmények szerint a közeljövőben a gáz- és villanypiacon egyaránt 7-8,000 fogyasztó gondolkozik - komolyan - azon, hogy szolgáltatót vált.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 17. csütörtök
Laura, Alida
24. hét
Június 17.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?