16 °C Budapest

Nyugdíjasok veszélyben! Erre mindenki figyelmeztesse idős rokonait!

2010. június 13. 07:02

A tettesek azt mondják, hogy a sértettnek visszajár 10 000 forint, de náluk csak húszezres van. Kifigyelik, hogy áldozatuk honnan veszi elő a visszajárót, majd amikor egyedül maradnak, ellopják a sokszor évtizedek alatt összegyűjtött pénzt - áll a Police.hu közleményében.

A héten két idős nyíregyházi asszonyt is megloptak a saját otthonában. Az egyik 86 éves nénihez azzal csengetett be egy idegen, hogy a villanyórát szeretné leolvasni. Túlfizetésre hivatkozva egy húszezresből 10 000 forintot kért vissza, közben megleste, hogy a sértett hol tartja spórolt pénzét, majd egy óvatlan pillanatban ellopta az asszony 60 000 forintját.

Ugyanennyit vittek el egy 82 éves nénitől is, akihez a kábeltévé ellenőrzésének ürügyén ment be egy férfi. A tettes ugyanazt a trükköt alkalmazva tudta meg, hogy az asszony hol tartja pénzét, amit észrevétlenül el is lopott.

Csütörtökön tett feljelentést egy 88 éves bácsi is, akitől 300 000 forintot loptak el hasonló módszerrel két hete, de annyira szégyellte a történteket, hogy csak most fordult a bűnüldöző szervekhez. Hozzá ketten mentek be, egy ál-villanyóra leolvasó, majd pár perccel később egy másik férfi, aki azt mondta, hogy a konnektor földelését ellenőrzi.

A bűnmegelőzési szakemberek a következőket tanácsolják:

- Idegent lehetőleg senki ne engedjen be a lakásába! Ha ez mégis elkerülhetetlen, akkor soha ne hagyja őt egyedül egyetlen pillanatra sem!

- A becsöngető idegenekkel kapcsolatban mindenki mindig legyen óvatos! Előfordul, hogy hivatalos, vagy hasonló személynek (rendőr, postás, újságos, szerelő, díjbeszedő, mérőóra-leolvasó) adják ki magukat a csalók, vagy házaló árusként, bajba jutott személyként segítséget kérve próbálnak bejutni a lakásokba.

- Idegen kérésére soha ne váltson senki pénzt, és mindenki legyen óvatos, ha nagy címletű pénzből kell visszaadnia, nehogy hamis bankjeggyel fizessenek!

- Nagyobb összeget senki ne tartson otthon, bankkártyája mellett pedig semmiképpen ne legyen felírva a hozzá tartozó PIN kód!

Korábban: Veszélyben a temetéspénz: 730 ezret loptak egy nénitől!

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 26. 16:07