17 °C Budapest

Nyugdíjasok veszélyben! Erre mindenki figyelmeztesse idős rokonait!

2010. június 13. 07:02

A tettesek azt mondják, hogy a sértettnek visszajár 10 000 forint, de náluk csak húszezres van. Kifigyelik, hogy áldozatuk honnan veszi elő a visszajárót, majd amikor egyedül maradnak, ellopják a sokszor évtizedek alatt összegyűjtött pénzt - áll a Police.hu közleményében.

A héten két idős nyíregyházi asszonyt is megloptak a saját otthonában. Az egyik 86 éves nénihez azzal csengetett be egy idegen, hogy a villanyórát szeretné leolvasni. Túlfizetésre hivatkozva egy húszezresből 10 000 forintot kért vissza, közben megleste, hogy a sértett hol tartja spórolt pénzét, majd egy óvatlan pillanatban ellopta az asszony 60 000 forintját.

Ugyanennyit vittek el egy 82 éves nénitől is, akihez a kábeltévé ellenőrzésének ürügyén ment be egy férfi. A tettes ugyanazt a trükköt alkalmazva tudta meg, hogy az asszony hol tartja pénzét, amit észrevétlenül el is lopott.

Csütörtökön tett feljelentést egy 88 éves bácsi is, akitől 300 000 forintot loptak el hasonló módszerrel két hete, de annyira szégyellte a történteket, hogy csak most fordult a bűnüldöző szervekhez. Hozzá ketten mentek be, egy ál-villanyóra leolvasó, majd pár perccel később egy másik férfi, aki azt mondta, hogy a konnektor földelését ellenőrzi.

A bűnmegelőzési szakemberek a következőket tanácsolják:

- Idegent lehetőleg senki ne engedjen be a lakásába! Ha ez mégis elkerülhetetlen, akkor soha ne hagyja őt egyedül egyetlen pillanatra sem!

- A becsöngető idegenekkel kapcsolatban mindenki mindig legyen óvatos! Előfordul, hogy hivatalos, vagy hasonló személynek (rendőr, postás, újságos, szerelő, díjbeszedő, mérőóra-leolvasó) adják ki magukat a csalók, vagy házaló árusként, bajba jutott személyként segítséget kérve próbálnak bejutni a lakásokba.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

- Idegen kérésére soha ne váltson senki pénzt, és mindenki legyen óvatos, ha nagy címletű pénzből kell visszaadnia, nehogy hamis bankjeggyel fizessenek!

- Nagyobb összeget senki ne tartson otthon, bankkártyája mellett pedig semmiképpen ne legyen felírva a hozzá tartozó PIN kód!

Korábban: Veszélyben a temetéspénz: 730 ezret loptak egy nénitől!

PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
Bankmonitor  |  2022. szeptember 29. 14:50
Mindenki azon gondolkodik, hogyan tudna okosan pénzt megtakarítani, hiszen az áremelkedés felfalja a...
MEDIA1  |  2022. szeptember 29. 12:21
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a júliusban megkezdett eljárása során jog...
Kiszámoló  |  2022. szeptember 29. 12:11
Negatív rekord negatív rekord hátán, a 13%-ra emelt magyar alapkamat után ma a 420 forintot is átvit...
Holdblog  |  2022. szeptember 29. 05:00
Az orosz-ukrán konfliktus hetedik hónapjában már nem az a kérdés, hogy Európa recesszióba süllyed-e,...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 29. csütörtök
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?