11 °C Budapest

Nyugdíjasok veszélyben! Erre mindenki figyelmeztesse idős rokonait!

2010. június 13. 07:02

A tettesek azt mondják, hogy a sértettnek visszajár 10 000 forint, de náluk csak húszezres van. Kifigyelik, hogy áldozatuk honnan veszi elő a visszajárót, majd amikor egyedül maradnak, ellopják a sokszor évtizedek alatt összegyűjtött pénzt - áll a Police.hu közleményében.

A héten két idős nyíregyházi asszonyt is megloptak a saját otthonában. Az egyik 86 éves nénihez azzal csengetett be egy idegen, hogy a villanyórát szeretné leolvasni. Túlfizetésre hivatkozva egy húszezresből 10 000 forintot kért vissza, közben megleste, hogy a sértett hol tartja spórolt pénzét, majd egy óvatlan pillanatban ellopta az asszony 60 000 forintját.

Ugyanennyit vittek el egy 82 éves nénitől is, akihez a kábeltévé ellenőrzésének ürügyén ment be egy férfi. A tettes ugyanazt a trükköt alkalmazva tudta meg, hogy az asszony hol tartja pénzét, amit észrevétlenül el is lopott.

Csütörtökön tett feljelentést egy 88 éves bácsi is, akitől 300 000 forintot loptak el hasonló módszerrel két hete, de annyira szégyellte a történteket, hogy csak most fordult a bűnüldöző szervekhez. Hozzá ketten mentek be, egy ál-villanyóra leolvasó, majd pár perccel később egy másik férfi, aki azt mondta, hogy a konnektor földelését ellenőrzi.

A bűnmegelőzési szakemberek a következőket tanácsolják:

- Idegent lehetőleg senki ne engedjen be a lakásába! Ha ez mégis elkerülhetetlen, akkor soha ne hagyja őt egyedül egyetlen pillanatra sem!

- A becsöngető idegenekkel kapcsolatban mindenki mindig legyen óvatos! Előfordul, hogy hivatalos, vagy hasonló személynek (rendőr, postás, újságos, szerelő, díjbeszedő, mérőóra-leolvasó) adják ki magukat a csalók, vagy házaló árusként, bajba jutott személyként segítséget kérve próbálnak bejutni a lakásokba.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

- Idegen kérésére soha ne váltson senki pénzt, és mindenki legyen óvatos, ha nagy címletű pénzből kell visszaadnia, nehogy hamis bankjeggyel fizessenek!

- Nagyobb összeget senki ne tartson otthon, bankkártyája mellett pedig semmiképpen ne legyen felírva a hozzá tartozó PIN kód!

Korábban: Veszélyben a temetéspénz: 730 ezret loptak egy nénitől!

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?