2 °C Budapest

Büntetőkamat! Te is súlyos tízezreket bukhatsz!

2010. június 7. 04:42

Ne megszokásból add fel a sárga csekkeket, mert fizetési késedelem miatt kamatot kell fizetned a szolgáltatónak. Egy új törvény miatt május elsejétől csak akkor teljesül a megbízás, ha a pénzed megjelenik a szolgáltató számláján. Ehhez pedig postai befizetés esetén két nap kell. Eddig a villany- és gázszolgáltatók két nap késedelmet még elnéztek ügyfeleiknek, május elsejétől ez már számukra sem kötelező.

 
Csúnyán ráfizethet, aki az eddig megszokott módon fizeti be a sárga csekkjeit. Az illetékesek nem verték ugyan nagydobra, ám egy ezév májusának első napjától hatályos törvény alapvetően átírta az eddigi játékszabályokat. 2010. április 30-ig, ha a sárga csekkre írt fizetési határidőig az ügyfél postára adta a pénzt, akkor tartozását rendezettnek kellett tekinteni. Május elsejétől azonban ha a csekkre írt napon adjuk fel a pénzt, máris két napos késedelembe esünk. A pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvény értelmében ugyanis a fizetési megbízás azon a napon teljesül, amikor a pénz a sárga csekk kibocsájtójának számláján megjelenik. Erre postai befizetés esetén ugyancsak a törvény értelmében két napot lehet számolni. Aki pedig késik, annak büntetőkamatot számolhat fel a szolgáltató. A megoldás egyszerű: a júniusi számlákat két nappal a csekken feltüntetett határidő előtt kell befizetni a postán.

Tapasztalataink szerint a közüzemi szolgáltatók egy része türelmi időt adott ügyfeleinek a befizetésre. A műsorszolgáltatással foglalkozó vállalkozások azonban már egy-két napos késés után is kamatot számoltak fel a későn fizetőknek - számol be tapasztalatairól Sándor Angéla, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület közmű bizottságának elnöke. A fogyasztóvédők szerint a törvény hatálybalépése miatt megváltozó helyzetről a szolgáltatóknak tájékoztatni kéne ügyfeleiket. Erre egyébként szintén törvény, mégpedig a fogyasztóvédelmi törvény kötelezi őket. Az OFE azt is jó megoldásnak tartaná, ha a sárga csekken nem a beérkezés határidejét, hanem a befizetés határidejét tüntetnék fel a szolgáltatók.

A zűrzavart okozó, uniós elvárások miatt megalkotott új törvény egyébként ellentétes más jogszabályokkal. A villamosenergiáról és a gázszolgáltatásról szóló két törvény ugyanis kimondja: a fizetési késedelmet csak két nap türelmi idő után szankcionálhatják a szolgáltatók. Az ellentmondás miatt elképzelhető, hogy az új szabályozás végül az Alkotmánybíróság elé kerül.

A változás rengeteg ügyfelet érint, hiszen a Magyar Posta adatai szerint 2009-ben összesen 271,2 millió csekket adtak fel postán, közel 3 ezer milliárd forint értékben. A postai csekkbefizetéshez való ragaszkodásnak az lehet az oka, hogy az ügyfelek szeretik a fizetési határidőkhöz igazítani a befizetéseket. Szintén a posta mellett szól, hogy a csekkszelvényt is előszeretettel őrizgetjük, mintegy bizonylatként a befizetésről. A néhány napos késedelemért járó kamat nem nagy összeg ugyan, de a fenti számokat alapul véve rengeteg sűrű fillérből biztosan komoly bevételt szerezhetnek a szolgáltatók, méghozzá törvényesen.

A döntés indokairól megkérdeztük a jegybankot is. Ott azt közölték: Magyarországon, mint az Európai Unió másik 26 tagállamában 2009. november 1-től átvételre került egy európai uniós irányelv, amely nagymértékben harmonizálja a pénzforgalom szabályozását. Ennek megfelelően az MNB pénzforgalom lebonyolításáról szóló rendeletét is át kellett alakítani.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A rendelet felülvizsgálata során az MNB arra törekedett, hogy az európai elveknek, illetve általában a kor követelményeinek nem megfelelő szabályok törlésre kerüljenek. Ezek közé tartozik az a szabály is, hogy a "sárga csekkes" fizetés során a fizető fél teljesítése az a nap, amikor a postahivatalban (pénztárban) az összeget befizették. Az MNB ezt a szabályt a rendelet felülvizsgálata során 2010. május 1-i hatállyal törölte. Így a "sárga csekk"-re , mint minden más Magyarországon és EU-ban létező fizetési módra (pl. átutalás, készpénzátadás, beszedés) az az általános szabály vonatkozik, hogy a fizetés megtörténtének dátuma az a nap, amikor az összeget a kedvezményezett megkapta. Az MNB nem új szabályt hozott, hanem egy a többi fizetési móddal összhangban nem lévő pénzforgalmi jogi kivételezés ("pozitív diszkrimináció") kötelező alkalmazását szüntette meg a sárga csekk esetében. Május 1-től tehát az általános szabály az, hogy a fizetés akkor történt meg, amikor az összeg a kedvezményezetthez érkezett.

A jegybank hangsúlyozta, hogy az általános szabálytól törvény vagy a felek megállapodása alapján el lehet térni. Például az adózás rendjéről szóló törvény változatlan, így készpénzfizetés esetében az adó megfizetésének időpontja az a nap, amikor az adót a pénzforgalmi szolgáltató vagy az adóhatóság pénztárába befizették, illetve postára adták. Annak sincs akadálya, hogy a felek a közüzemi szerződésben a továbbiakban is úgy állapodjanak meg, hogy sárga csekk használata esetében a szolgáltató változatlanul a postai befizetés időpontját tekinti a fizetés teljesítési időpontjának.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem