24 °C Budapest

Mobiltelefon-gyártók lettek a világ legzöldebb vállalatai

Pénzcentrum
2010. május 27. 11:32

A Nokia lett a világ legzöldebb elektronikai vállalata a Greenpeace által készített legfrissebb felmérés alapján. A rangsort a cégek környezetvédelmi erőfeszítései alapján állították össze.

A világ 18 vezető elektronikai cége közül a mobiltelefonokat gyártó finn Nokia került ki győztesen a Greenpeace 2010. májusi felméréséből, melyben a környezetvédők a vállalatok termelése következtében megjelenő környezetkárosító elemeket vizsgálták. A finnek tízfokú skálán 7,5 pontot értek el, ezzel a legutóbbi felmérés óta eltelt időben megőrizték első helyüket. A jó eredményt a tanulmány szerint nagyrészt annak köszönhetik, hogy új telefonjaikat sikerült több - korábban használt - veszélyes anyag felhasználása nélkül megtervezniük. Ezen kívül a vállalat célul tűzte ki, hogy 2020-ra 30%-kal csökkenti a termelése során keletkező üvegházhatású gázok kibocsátását.

A világ legélhetőbb városai - Íme a LISTA!

A Nokiát követően egy másik telefongyártó, a Sony Ericsson került a lista második helyére 6,4 ponttal, harmadiknak pedig a Philips futott be 5,1 ponttal. A lista utolsó három helyén számítástechnikai és játékkonzolokat gyártó cégek (a Microsoft, a Lenovo és a Nintendo) végeztek.

A Greenpeace tanulmányaiban 2006 augusztusa óta négy hónapos gyakorisággal vizsgálja az elektronikai vállalatok tevékenységének környezeti hatásait, idén májusban pedig már 15. alkalommal publikálták felmérésüket. A környezetvédők nagy hangsúlyt fektetnek az értékelés során a gyártásnál használt toxikus anyagokra, a termékek újrahasznosíthatóságára és a vállalatok ilyen irányú erőfeszítéseire, valamint a termelés és a termékek környezeti hatásaira.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24