Veszélyes játék! Csak legális helyen töltesd a gázpalackod!

Pénzcentrum
2010. május 26. 16:02

Sokan "bombát" visznek a nyaralásukra azzal, hogy ellenőrizetlen, lejárt, tömítetlen gázpalackokat töltetnek újra - feketén - a nyaralás idejére. Mindezt annak ellenére, hogy országszerte megvan a lehetőség a palackok legális töltésére, és néhány ezer forintért új, bevizsgált palackokhoz lehet hozzájutni a bizonytalan állapotú régi helyett.

Pontos adat természetesen nincs, de több tízezren visznek a nyaralásukra "turista" PB-palackokat. Ezek kifejezetten népszerű, könnyen használható és szállítható gázpalackok az utazáshoz és a kempingezéshez, amelyekből már megjelentek az egyszer használatos, eldobható, és a többször újratölthető változatok is. Az egyszer felhasználható palackok nem éppen környezettudatosak, ezért a többször használhatók kedveltebbek az utazók körében. Ugyanakkor fontos figyelni arra, hogy a palackok élettartama véges - hívta fel a figyelmet Prímagáz Zrt. műszaki igazgatója. Kirilly Tamás elmondta, minden utazónak meg kell vizsgálnia, nem járt-e le a palack nyomáspróbája, mert a tömítése sérülhet.

Csak engedéllyel rendelkező helyen töltessük fel a kiürült palackokat, mivel csak az engedéllyel rendelkező telepeken vizsgálják meg a palack tömítettségét, és figyelnek arra, hogy lejárt nyomáspróbájú palackot ne töltsenek újra - hangsúlyozza a szakember. A lejárt gázpalackok esetében egyébként nem érdemes meghosszabbítani a palack élettartamát egy újabb nyomáspróba elvégeztetésével, mert többe kerül, mint az új ára. Már 2-3 ezer forintért lehetőség van a palack cseréjére, amit aztán hosszú évekig megint biztonsággal használhatunk. A hivatalos, engedélyezett utántöltésre az ország több pontján van lehetőség, melyekről erre a linkre kattintva tájékozódhatsz.

További veszélye a házilagos, vagy feketetöltésnek, hogy a hozzá nem értők gyakran túltöltik a palackokat. Ez azért veszélyes, mert a PB-gáz folyékony állapotban van a tartályban, ezért szüksége van tágulási térre. Ha túltöltik 85 százaléknál, akkor ez a tér nem áll rendelkezésre, s mivel a folyadékokat nem lehet összenyomni, ez az egyébként biztonságos, szélsőséges körülményeket is kibíró palackokat veszélyessé teszi.

Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?