20 °C Budapest

Veszélyes játék! Csak legális helyen töltesd a gázpalackod!

Pénzcentrum
2010. május 26. 16:02

Sokan "bombát" visznek a nyaralásukra azzal, hogy ellenőrizetlen, lejárt, tömítetlen gázpalackokat töltetnek újra - feketén - a nyaralás idejére. Mindezt annak ellenére, hogy országszerte megvan a lehetőség a palackok legális töltésére, és néhány ezer forintért új, bevizsgált palackokhoz lehet hozzájutni a bizonytalan állapotú régi helyett.

Pontos adat természetesen nincs, de több tízezren visznek a nyaralásukra "turista" PB-palackokat. Ezek kifejezetten népszerű, könnyen használható és szállítható gázpalackok az utazáshoz és a kempingezéshez, amelyekből már megjelentek az egyszer használatos, eldobható, és a többször újratölthető változatok is. Az egyszer felhasználható palackok nem éppen környezettudatosak, ezért a többször használhatók kedveltebbek az utazók körében. Ugyanakkor fontos figyelni arra, hogy a palackok élettartama véges - hívta fel a figyelmet Prímagáz Zrt. műszaki igazgatója. Kirilly Tamás elmondta, minden utazónak meg kell vizsgálnia, nem járt-e le a palack nyomáspróbája, mert a tömítése sérülhet.

Csak engedéllyel rendelkező helyen töltessük fel a kiürült palackokat, mivel csak az engedéllyel rendelkező telepeken vizsgálják meg a palack tömítettségét, és figyelnek arra, hogy lejárt nyomáspróbájú palackot ne töltsenek újra - hangsúlyozza a szakember. A lejárt gázpalackok esetében egyébként nem érdemes meghosszabbítani a palack élettartamát egy újabb nyomáspróba elvégeztetésével, mert többe kerül, mint az új ára. Már 2-3 ezer forintért lehetőség van a palack cseréjére, amit aztán hosszú évekig megint biztonsággal használhatunk. A hivatalos, engedélyezett utántöltésre az ország több pontján van lehetőség, melyekről erre a linkre kattintva tájékozódhatsz.

További veszélye a házilagos, vagy feketetöltésnek, hogy a hozzá nem értők gyakran túltöltik a palackokat. Ez azért veszélyes, mert a PB-gáz folyékony állapotban van a tartályban, ezért szüksége van tágulási térre. Ha túltöltik 85 százaléknál, akkor ez a tér nem áll rendelkezésre, s mivel a folyadékokat nem lehet összenyomni, ez az egyébként biztonságos, szélsőséges körülményeket is kibíró palackokat veszélyessé teszi.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?