24 °C Budapest

Honnan tudhatod, hogy bio? Trükkös termelők, szigorú hatóság

2010. május 22. 08:02

Európában egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a biotermeléssel előállított élelmiszerek, de a magukat ökológiai gazdálkodónak beállító termelők és kereskedők száma akár többszörösen meghaladhatja a valódi ökogazdaságokét.

Az egészségesebb táplálkozáshoz és a környezettel szemben felelősségteljesebb mezőgazdasághoz való visszatérés zászlajának címere, a bio, napjainkban az élelmiszer-fogyasztási szokások fontos részévé vált.

 

"Vásárolt már méltányos vagy bio termékeket?" (Az "igen, gyakran" választ megjelölők aránya, százalékban) Forrás: Cetelem Körkép 2010 felmérés

Amint az a Cetelem Körkép 2010 fogyasztási felmérésből is kiderül, az európaiak közel 40 százaléka gyakran fogyaszt bioterméket. A bio-kínálat széleskörben elterjedt más ágazatokban is, úgymint a textiliparban, vagy a szépségápolás területén. A biofogyasztás kettős előnnyel jár: egészséges és környezetkímélő, sikere kétségkívül ezzel magyarázható.

Trükkös magyar biosok

Magyarországon 2008-ban közel 120 ezer hektáron, a teljes termőterület kevesebb, mint 2%-án termesztettek bioélelmiszert, de az Eurostat adatai szerint ez is mintegy 15%-os növekedést jelent a 2007-es termőterülethez képest, ez a növekedés pedig azóta is töretlen.

Azok azonban, akik a piacon "bio" néven árulnak valamit, még nem szükségszerűen mondanak igazat. A magukat ökológiai gazdálkodónak beállító termelők és kereskedők száma akár többszörösen meghaladhatja a valódi ökogazdaságokét. A visszaélések még a nyugat-európai országokban sem ritkák, ezek kiküszöbölésére szolgál a szigorú tanúsítási rendszer.

Mi is a bio?
A biotermesztés során semmiféle szintetikus kémiai anyagot nem szabad használni, sem tápanyag-utánpótlás céljából, sem növényvédelemre, hiszen így garantálható a legkevesebb káros anyag a termékekben.

A vegyszereken alapuló mezőgazdaság sok, és viszonylag olcsó élelmiszerhez juttatja a fogyasztókat, a géntechnológia pártolói szintén a terméshozamra, illetve az élelmiszerigényre hivatkoznak érvelésükben, míg a biopártiak az ezekben lévő vegyszerek okozta rákos, és egyéb betegségek egyre gyakoribbá válásával, illetve a két jelenség közötti párhuzamra való figyelemfelhívással próbálják elrettenteni a fogyasztókat.


Dr. Roszík Péter, az ellenőrző a vizsgálatokat végző Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ügyvezetője szerint a közelmúltban nagyot lépett előre a hazai bioélelmiszer-ellenőrzés rendszere. A Biokontroll egy uniós társfinanszírozású projekt keretében három mobil laboratóriumot állít munkába: a kisteherautók és az ezekkel dolgozó agrármérnökök évi legalább 500 helyszíni vizsgálattal járulnak hozzá az országszerte végzett ellenőrzésekhez.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Szigorú uniós normák szabják meg a vizsgálatok módját és rendszerét, amelyhez a három új mobil labor hathatós támogatást ad − hangoztatta a nonprofit társaság vezetője. Mint elmondta, a termékek és a biogazdaságok működésének folyamatos ellenőrzésével az elsődleges cél a lakossági bizalom erősítése.

A mobil megoldás ugyanakkor nem helyettesíti az átfogó, eddig megszokott laboratóriumi vizsgálatokat, hanem előzetes szűrőként tárhatja fel a hibákat, deríti ki a visszaéléseket a hagyományosnál jóval olcsóbban − tette hozzá a szakember. Az autókkal végzett helyszíni vizsgálatok és gyorstesztek alkalmasak például a nitráttartalom, a gombatoxinok, más szennyezettségek és a genetikailag módosított szervezetek, alkotók (GMO) kiszűrésére.

Hogy bizonyosodhatsz meg arról, hogy valóban bio?

Ha a termelő vagy az árusító fel tudja mutatni az eredetről szóló, Biokontroll által kiállított, hologrammal védett igazolást, és a késztermék címkéjén meg is található a HU-Öko-01 jelölés, akkor biztosak lehetünk az áru eredetében, legyen szó készételről vagy terményről.

Amennyiben egy vizsgálat során szabálytalanságra derül fény, a hibás termékkörtől vagy akár az egész gazdaságtól megvonhatják a bio-tanúsítványt.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?