17 °C Budapest

Mobilklíma helyett - Megérkezett a lakossági távhűtés

Pénzcentrum
2010. május 19. 11:32

Az utóbbi napok időjárása ellenére hamarosan itt a nyár, amikor aktuálissá válik az épületek, lakások hűtése. A fűtési hőenergia és melegvíz szolgáltatás mellett, világszerte számos távfűtő vállalat szolgáltat már távhűtést is.

A távhűtést a kezdetekben - a rendszer speciális igényei (hely, és gépigény) miatt - nagyobb komplexumok, ipari fogyasztók energia-hatékony és környezetkímélő ellátására alkalmazták, mára azonban számos szolgáltató lakossági fogyasztókat, társasházakat is integrált rendszerébe. Magyarországon elsőként a piacon a FŐTÁV Zrt. leányvállalata, a Csepeli Hőszolgáltató (CSHSZ) Kft. nyújt távhő- és távhűtési szolgáltatást a csepeli Rákóczi Liget lakópark számára.

A távfűtés és távhűtés kulcsfontosságú szerepet tölt be az alacsony széndioxid-kibocsátású fűtésben és hűtésben szerte Európában. Az Európai Unió ECOHEATCOOL tanulmánya megerősítette annak lehetőségét, hogy évente további 400 millió tonna CO2 takarítható meg (ez 9,3%-os CO2 csökkentést jelent - többet, mint a teljes kiotói célszám) egy jobb és fejlettebb távfűtés-távhűtés alkalmazásával a 32 európai országban. Egy kiterjedtebb távfűtés-távhűtési rendszer lehetőségének megteremtése így egy fenntartható energiarendszerhez és az energia fényesebb jövőjéhez járul hozzá.

Ennek fényében döntött úgy a FŐTÁV Zrt. 2007-ben, hogy modernizációval kíván kilépni a piacra és induló projektként megvásárolja a Csepeli Hőszolgáltató Kft-t (CSHSZ), s így a Rákóczi Liget lakópark fűtési-hűtési jogát. A projekt kiemelkedően fontos a távfűtő vállalat életében, hiszen nemcsak új fogyasztót szerzett ezáltal a piacon, hanem kiterjesztette szolgáltatási tevékenységét is. Mivel a FŐTÁV piacbővítési tervei között erősödő jelleggel szerepel a forróvíz hőhordozóra, mint hajtóenergiára alapozott hűtési szolgáltatás, a Lakópark esetében vegyes hűtőközpont alkalmazása mellett döntöttek, feltételezve, hogy a lakópark hűtési rendszere így referenciaként szolgálhat a hazai szinten még újdonságnak számító technológia számára.

2010-től egy új szolgáltatással, a távhűtéssel a FŐTÁV Zrt. leányvállalata, a CSHSZ jelenik meg a budapesti energetikai piacon. Jelenleg is több hűtési ajánlat kidolgozása folyik, hiszen egy környezetvédelmi szempontokból is előnyös és versenyképes szolgáltatást tud a cég ajánlani. A FŐTÁV Zrt. bízik abban, hogy az ÖKOPlusz programba belépő fogyasztóknál jelentkező, átlagosan 21%-os hőmegtakarítást az új fogyasztók rendszerbe léptetésével, illetőleg a távhűtési szolgáltatással tudja kiegyensúlyozni.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem