0 °C Budapest

Árverezések! Megszólalt a Hitelszövetség!

2010. április 8. 08:17

A magyar hitelszövetség a 2010. február 22-én kiadott közleményében megoldási javaslatokat vázolt fel az árverések szabályozására, valamint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete jogkörének az árverezés lebonyolításával foglalkozó vállalkozások irányában történő kiterjesztésére.

"Örömünkre szolgál, hogy a Kormány felismerte a változtatás szükségességét, javaslatainkat figyelembe vette, és a bajba került adósok érdekében cselekedett. Végtelenül sajnáljuk azonban azokat a családokat, akik az elmúlt években, ezeknek a korlátozó szabályoknak a hiányában veszítették el otthonukat, és mindezek mellett még jelentős összegekkel maradnak adósok hosszú évekig, sokan talán életük végéig.

A módosításoknak köszönhetően 2010. április 16-tól:
- ingatlant a jövőben csak a Pénzügy Szerveztek Állami Felügyelete (PSZÁF) által ellenőrzött pénzügyi szervezetek árverezhetnek el, így az adósokat megilleti a PSZÁF fogyasztóvédelmi felügyelete,
- lakóingatlan árverezése kizárólag az adóhatóság hivatalos internetes honlapjához kapcsolódó Elektronikus Árverési Felületén végezhető, ezáltal megszűnhetnek az árverést csak szimuláló értékesítések,
- a becsült érték 70%-át elérő legmagasabb ajánlat minősül érvényesnek, így érvényesül a 2009 év végén elfogadott törvény minimális értékesítési árra vonatkozó szabálya, amelynek érvényesülését nem igen tapasztaltuk,
- az árverezés kezdeményezőjének egy 6 hónapnál nem régebbi szakértői értékbecslést valamint a lakóingatlan lényeges tulajdonságainak megállapítására alkalmas fénykép- vagy videofelvételeket is csatolnia kell az anyaghoz. Az adóhatóság az értékbecslés adatait a saját adatbázisa alapján ellenőrzi, és ha jelentős eltérést talál, büntetőeljárást indíthat. Ilyen esetben addig nem kerülhet árverezésre a lakás, amíg ez nem tisztázódik,
- a szabályok szerint 45 és 60 nap közötti időszaknak kell eltelnie a hirdetmény közzététele és az árverés között, így a korábban már módosított törvények hatására az adósnak akár 150 napja is lesz arra, hogy saját maga értékesíthesse ingatlanát, vagy más megoldást találjon adóssága rendezésére.

Az elektronikus árverezés jelentős költségek megfizetésének terhétől fosztja meg mint az adóst, mint pedig a hitelezőt egyaránt. A hitelezők feltehetően közvetlenül is fordulhatnak, fordulni is fognak a közvetlen árverések irányába. Kérdés csak az, hogy további költségeket jelentő árverési vállalkozások milyen előnyöket tud biztosítani akkor, amikor lakóingatlanok esetében ugyanolyan lehetőségei vannak, mint a hitelezőnek, ugyanakkor bevonása a költséget növeli.

Elfogadjuk Kiss Péter társadalompolitikai miniszter nyilatkozatát, amelyben hangsúlyozta: a közösségnek segítenie kell a gazdasági válság miatt bajba jutott adósokat, hogy hitelüket úgy tudják visszafizetni, hogy közben az otthonuk ne vesszen el.

Úgy ítéljük meg, hogy mi, civil szervezetek nagyon is sokat tettünk azért, hogy az elmaradt, évekkel korábban nem megalkotott jogszabályok "segítségével" kialakult katasztrofális helyzetben menteni lehessen a még menthetőt, és pótoltassuk azokat a jogszabályokat, amelyekkel a jövőre vonatkozóan egy fenntartható hitelezési környezet alakulhasson ki. Erre vonatkozóan véleményeztük az MNB által kezdeményezett felelős hitelezés irányában megfogalmazott javaslatát, amely - majdnem szó szerint - a körültekintő hitelezés szabályozásáról szóló kormányrendeletben megvalósult. Folyamatosan érveltünk, és próbáltuk - végül is sikerrel - megértetni a vételi opció alkalmazása mellett nyújtott hitelekben rejlő veszélyeket, és a mai napi nem értjük, hogy milyen gazdasági érdekektől vezérelve volt évekig elfogadott, megengedett.

Amit hiányoltunk, az a politika és a banki közösség közötti párbeszéd hiánya, vagy annak eredménytelensége. A jövőre vonatkozó fenntartható hitelezési környezet kialakításában talán már a helyes úton járunk, megoldásra váró feladat azért még akad bőven. A jelenleg megoldatlan, súlyos nehézségekkel küzdő, legtöbbször önhibáján kívül reménytelen helyzetbe került családoknak azonban csak egy olyan együttműködés és egy, a banki és a politikai közösség között létrejövő, anyagi áldozatokat is felvállaló program nyújthat valódi megoldást, amely kész az ésszerű kompromisszumokra.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ennek hiánya tömeges és végleges eladósodottsághoz fog vezetni, sajnos már ezen is jó úton járunk. Ezek a bajban magukra maradt emberek nem keresik majd azokat a foglakoztatási lehetőségeket, ahol rendezett a munkavállalás, csak azért, mert a legális jövedelemre a végrehajtás lehetősége mindenkor fennáll. A fekete munkát fogják erősíteni, járulékfizetés nélkül, mert nem maradt vesztenivalójuk. Ennek elkerülésére érdekében a következő időszakban politikai elhatározásra és határozott lépésekre van szükség.

Budapest, 2010. április 8.

Barabás Gyula
elnök"

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 5. kedd
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm