Árverezések! Megszólalt a Hitelszövetség!

2010. április 8. 08:17

A magyar hitelszövetség a 2010. február 22-én kiadott közleményében megoldási javaslatokat vázolt fel az árverések szabályozására, valamint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete jogkörének az árverezés lebonyolításával foglalkozó vállalkozások irányában történő kiterjesztésére.

"Örömünkre szolgál, hogy a Kormány felismerte a változtatás szükségességét, javaslatainkat figyelembe vette, és a bajba került adósok érdekében cselekedett. Végtelenül sajnáljuk azonban azokat a családokat, akik az elmúlt években, ezeknek a korlátozó szabályoknak a hiányában veszítették el otthonukat, és mindezek mellett még jelentős összegekkel maradnak adósok hosszú évekig, sokan talán életük végéig.

A módosításoknak köszönhetően 2010. április 16-tól:
- ingatlant a jövőben csak a Pénzügy Szerveztek Állami Felügyelete (PSZÁF) által ellenőrzött pénzügyi szervezetek árverezhetnek el, így az adósokat megilleti a PSZÁF fogyasztóvédelmi felügyelete,
- lakóingatlan árverezése kizárólag az adóhatóság hivatalos internetes honlapjához kapcsolódó Elektronikus Árverési Felületén végezhető, ezáltal megszűnhetnek az árverést csak szimuláló értékesítések,
- a becsült érték 70%-át elérő legmagasabb ajánlat minősül érvényesnek, így érvényesül a 2009 év végén elfogadott törvény minimális értékesítési árra vonatkozó szabálya, amelynek érvényesülését nem igen tapasztaltuk,
- az árverezés kezdeményezőjének egy 6 hónapnál nem régebbi szakértői értékbecslést valamint a lakóingatlan lényeges tulajdonságainak megállapítására alkalmas fénykép- vagy videofelvételeket is csatolnia kell az anyaghoz. Az adóhatóság az értékbecslés adatait a saját adatbázisa alapján ellenőrzi, és ha jelentős eltérést talál, büntetőeljárást indíthat. Ilyen esetben addig nem kerülhet árverezésre a lakás, amíg ez nem tisztázódik,
- a szabályok szerint 45 és 60 nap közötti időszaknak kell eltelnie a hirdetmény közzététele és az árverés között, így a korábban már módosított törvények hatására az adósnak akár 150 napja is lesz arra, hogy saját maga értékesíthesse ingatlanát, vagy más megoldást találjon adóssága rendezésére.

Az elektronikus árverezés jelentős költségek megfizetésének terhétől fosztja meg mint az adóst, mint pedig a hitelezőt egyaránt. A hitelezők feltehetően közvetlenül is fordulhatnak, fordulni is fognak a közvetlen árverések irányába. Kérdés csak az, hogy további költségeket jelentő árverési vállalkozások milyen előnyöket tud biztosítani akkor, amikor lakóingatlanok esetében ugyanolyan lehetőségei vannak, mint a hitelezőnek, ugyanakkor bevonása a költséget növeli.

Elfogadjuk Kiss Péter társadalompolitikai miniszter nyilatkozatát, amelyben hangsúlyozta: a közösségnek segítenie kell a gazdasági válság miatt bajba jutott adósokat, hogy hitelüket úgy tudják visszafizetni, hogy közben az otthonuk ne vesszen el.

Úgy ítéljük meg, hogy mi, civil szervezetek nagyon is sokat tettünk azért, hogy az elmaradt, évekkel korábban nem megalkotott jogszabályok "segítségével" kialakult katasztrofális helyzetben menteni lehessen a még menthetőt, és pótoltassuk azokat a jogszabályokat, amelyekkel a jövőre vonatkozóan egy fenntartható hitelezési környezet alakulhasson ki. Erre vonatkozóan véleményeztük az MNB által kezdeményezett felelős hitelezés irányában megfogalmazott javaslatát, amely - majdnem szó szerint - a körültekintő hitelezés szabályozásáról szóló kormányrendeletben megvalósult. Folyamatosan érveltünk, és próbáltuk - végül is sikerrel - megértetni a vételi opció alkalmazása mellett nyújtott hitelekben rejlő veszélyeket, és a mai napi nem értjük, hogy milyen gazdasági érdekektől vezérelve volt évekig elfogadott, megengedett.

Amit hiányoltunk, az a politika és a banki közösség közötti párbeszéd hiánya, vagy annak eredménytelensége. A jövőre vonatkozó fenntartható hitelezési környezet kialakításában talán már a helyes úton járunk, megoldásra váró feladat azért még akad bőven. A jelenleg megoldatlan, súlyos nehézségekkel küzdő, legtöbbször önhibáján kívül reménytelen helyzetbe került családoknak azonban csak egy olyan együttműködés és egy, a banki és a politikai közösség között létrejövő, anyagi áldozatokat is felvállaló program nyújthat valódi megoldást, amely kész az ésszerű kompromisszumokra.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ennek hiánya tömeges és végleges eladósodottsághoz fog vezetni, sajnos már ezen is jó úton járunk. Ezek a bajban magukra maradt emberek nem keresik majd azokat a foglakoztatási lehetőségeket, ahol rendezett a munkavállalás, csak azért, mert a legális jövedelemre a végrehajtás lehetősége mindenkor fennáll. A fekete munkát fogják erősíteni, járulékfizetés nélkül, mert nem maradt vesztenivalójuk. Ennek elkerülésére érdekében a következő időszakban politikai elhatározásra és határozott lépésekre van szükség.

Budapest, 2010. április 8.

Barabás Gyula
elnök"

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem