25 °C Budapest

Több árverés, kevesebb eladás: folytatódik az ingatlan-krízis a tengerentúlon

2010. március 29. 14:02

A legfrissebb tengerentúli adatok szerint összességében tovább emelkedett az ingatlan árverések száma, miközben az értékesítési mutatók továbbra is sivár képet mutatnak. A piac valamivel stabilabb ugyan, mint egy évvel ezelőtt, de a szakértők továbbra is törékenynek titulálták, valamint egy újabb árzuhanást sem tartanak kizártnak.

Árverések és végrehajtások számának emelkedése februárban Texas államban volt a legmagasabb, őket követi Michigan, Kalifornia és Florida. Kedvező adatok érkeztek viszont Georgia és Arkansas államból is, mindkét területen az ilyen tranzakciók csökkenésről számoltak be.

Az elmúlt hónapokban több amerikai államban is olyan sürgősségi alapokat hoztak létre, melyek kimondottan a munkanélkülivé vált adósok megsegítését célozzák meg. A kormányzat szerint tarthatatlan a jelenlegi állapot, sokan csak a rossz idő miatt elhalasztott árverések miatt nem kerültek az utcára.

A lakásfinanszírozás átalakítása folyamatban van, a kormány szigorúbb szabályozást, ugyanakkor hatékonyabb fogyasztóvédelmet szorgalmaz. A reformoknak köszönhetően csökkenhet annak kockázata, hogy újra bankmentő akciók induljanak az adófizetők pénzéből.

Árverések tekintetében a városok között Las Vegas áll az élen, Denver és Phoenix előtt. A kényszerintézkedések számának emelkedése mellett csökkent a normál lakáseladások száma, mivel a piac telített. Az ingatlanügynökök szövetsége 5,02 millió adásvételről számolt be, de a tranzakciók számának további csökkenésére számítanak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 27. kedd
Olga, Liliána
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 27. 15:15