16 °C Budapest

Dubaj: visszavett lakások, csúszások, végkiárusítások aprópénzért

Pénzcentrum
2010. március 23. 16:02

Még éppen csak közvonalazódni látszanak az első negyedév eredményei, de Dubajban továbbra sem derűlátóak az ingatlanpiaci szereplők. A piacon egyre gyakoribb a lakások visszavétele, számos projekt csúszik, vagy felfüggesztésre került, más beruházók pedig - akár jóval áron alul - kiárusítják a meglévő készleteiket, hogy finanszírozni tudják a folyamatban lévő beruházásaikat.

Több okból kifolyólag is szenvednek a dubaji fejlesztők. A válság előtt megkezdett projektek megtérülési mutatóinak kiszámítása óta eltelt időszakban körülbelül 50%-kal csökkentek az ingatlanárak. A külföldi befektetők eltűntek, így a korábbi előértékesítési mutatókról a mai feltételek mellett csak álmodni lehet. A bankok sokkal szigorúbb feltételrendszer mellett hiteleznek, úgy a beruházói oldalon, mint a vevői finanszírozás kapcsán.

A fejlesztők az ésszerűség határán belül olyan kényszermegoldásokat alkalmaznak, hogy visszaveszik a lakásokat azoktól a befektetőktől, akik nem tudják teljesíteni a szerződésben vállalt kötelezettségeiket és megpróbálják újraértékesíteni azokat. Ugyanezt a gyakorlatot alkalmazzák a bankok a fizetésképtelenné vált ügyfeleikkel szemben.

Dubaj az 1960-as években...

A beruházások átadási határideje a projektek lelassulása miatt akár évekkel is kitolódhat, a csordogáló pénzek miatt csak lépésben haladnak a korábban villámtempóban végzett kivitelezési munkálatok. A fejlesztők nem ritkán áron alul kénytelenek kiárusítani a meglévő készleteiket annak érdekében, hogy finanszírozni tudják a folyamatban lévő beruházásaikat.

A Bonyan International alelnöke elmondta, hogy a lakások visszavételével ésszerű keretek között hajlandóak segíteni a bajba jutott befektetőknek, de ezzel inkább csak a veszteségeket csökkentik, mint haszonra tennének szert. A Cayan Development a helyi földhivatalban is közzétette, hogy árverésre bocsátja az egyik fejlesztésben visszavett irodaingatlanokat.

...a 80-as évek közepén...

A Bando Construction vizsgálja annak lehetőségeit, hogy milyen formában tudnának segíteni azoknak a vevőknek, akik nem tudják teljesíteni a szerződésben vállalt kötelezettségeiket. Tárgyalásokat kezdeményeztek a szerződéses partnereikkel, de sok esetben az ingatlan végrehajtása az egyetlen járható út.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A neves Emaar Properties is kénytelen volt elhalasztani két 45 emeletes projektet, az eredetileg a múlt hónapra tervezett átadással szemben 2012 februárjában jelölték meg az új határidőt. Az Union Properties kijelentette, hogy hajlandó túladni egész projekteken egyben, amennyiben megfelelő árajánlatot kapnak.

...és napjainkban.

A vevők - többségében befektetési társaságok, elvétve magánszemélyek - ma olyan ingatlanokat keresnek, melyek közvetlenül átadás előtt állnak, és amelyeket könnyen bérbe lehet adni. A bérbeadók egyelőre évi 7-8%-os megtérüléssel is beérnék.

NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 28. szerda
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?