20 °C Budapest

Így változtak a lakásárak: lássuk a számokat!

Pénzcentrum
2010. március 8. 05:40

A Global Property Guide közzétette a világgazdaság jelentősebb szereplőinek ingatlanpiaci teljesítményéről és azok összehasonlításáról szóló legfrissebb jelentését. Több változás is történt az előző negyedévhez képest, a III. negyedévben még listavezető Izraelt (15,52%) ezúttal Tajvan (18,29%) és Hongkong (20,81%) is megelőzte, míg a sort a mélyrepülésben lévő Lettország zárja mínusz 50,22%-kal.

Az elemzés megállapította, hogy a világ számos országában megkezdődött a lakáspiacok felépülése. A vizsgált államok közül az utolsó negyedévben 22 országban emelkedtek az árak, de ha a teljes évet nézzük, akkor nem ennyire rózsás a kép. 2009-ben a statisztikát szolgáltató 34 országból reálértéken 18-ban csökkentek az árak.

A lista élén Hongkong (20,81%), Tajvan (18,29%) és Izrael (15,52%) található. A korábbi éllovast ketten is megelőzték, ami nagyrészt annak tudható be, hogy az ázsiai országok többsége könnyebben és gyorsabban meg tudott megerősödni a válság hullámainak csendesedését követően.

A válság által mélyebben érintett országokban még a harmadik és a negyedik negyedévi adatok sem mutatnak kedvező képet, számos területen még most is az árak csökkenését tapasztalják. A felépülés területileg és százalékos mértékben sem mutat egyenletes képet, ráadásul időben is eltérő szakaszokban kerülhet rá sor.

A sort Litvánia (-29,29%), az Egyesült Arab Emirátusok (-43,29%) és Lettország (-50,22%) zárja, de Bulgáriában, Izlandon és Thaiföldön is vastag mínuszokat mértek. A régióból Szlovákia és Bulgária szerepel a táblázatban, északi szomszédunknál 12,70%-os, míg a bolgároknál 26,36%-os csökkenést regisztráltak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A legnagyobb esést - az utolsó negyedévben - Írországban mérték -5,83%-kal, hol vannak már azok az idők, amikor valamivel több, mint egy évtizeddel ezelőtt 26%-os szárnyalást mértek. A jelenlegi munkanélküliségi adatok és a várható gazdasági visszaesés tükrében egyhamar nem lesz rá példa.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18