17 °C Budapest

Így változtak a lakásárak: lássuk a számokat!

Pénzcentrum
2010. március 8. 05:40

A Global Property Guide közzétette a világgazdaság jelentősebb szereplőinek ingatlanpiaci teljesítményéről és azok összehasonlításáról szóló legfrissebb jelentését. Több változás is történt az előző negyedévhez képest, a III. negyedévben még listavezető Izraelt (15,52%) ezúttal Tajvan (18,29%) és Hongkong (20,81%) is megelőzte, míg a sort a mélyrepülésben lévő Lettország zárja mínusz 50,22%-kal.

Az elemzés megállapította, hogy a világ számos országában megkezdődött a lakáspiacok felépülése. A vizsgált államok közül az utolsó negyedévben 22 országban emelkedtek az árak, de ha a teljes évet nézzük, akkor nem ennyire rózsás a kép. 2009-ben a statisztikát szolgáltató 34 országból reálértéken 18-ban csökkentek az árak.

A lista élén Hongkong (20,81%), Tajvan (18,29%) és Izrael (15,52%) található. A korábbi éllovast ketten is megelőzték, ami nagyrészt annak tudható be, hogy az ázsiai országok többsége könnyebben és gyorsabban meg tudott megerősödni a válság hullámainak csendesedését követően.

A válság által mélyebben érintett országokban még a harmadik és a negyedik negyedévi adatok sem mutatnak kedvező képet, számos területen még most is az árak csökkenését tapasztalják. A felépülés területileg és százalékos mértékben sem mutat egyenletes képet, ráadásul időben is eltérő szakaszokban kerülhet rá sor.

A sort Litvánia (-29,29%), az Egyesült Arab Emirátusok (-43,29%) és Lettország (-50,22%) zárja, de Bulgáriában, Izlandon és Thaiföldön is vastag mínuszokat mértek. A régióból Szlovákia és Bulgária szerepel a táblázatban, északi szomszédunknál 12,70%-os, míg a bolgároknál 26,36%-os csökkenést regisztráltak.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A legnagyobb esést - az utolsó negyedévben - Írországban mérték -5,83%-kal, hol vannak már azok az idők, amikor valamivel több, mint egy évtizeddel ezelőtt 26%-os szárnyalást mértek. A jelenlegi munkanélküliségi adatok és a várható gazdasági visszaesés tükrében egyhamar nem lesz rá példa.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?