31 °C Budapest

163 milliárdból megvehetnénk az összes eladó új lakást Budapesten

Pénzcentrum
2010. február 18. 13:20

A Cordia Zrt. 2010 januárjában elvégezte a zsugorodó lakáspiac részletes elemzését, melyből kiderült, hogy mennyi pénzért lehetne megvenni az összes eladó fővárosi lakást.

A felmérésben a Budapesten épített, épülő, és tervezés alatt álló, 4 lakásosnál nagyobb, új építésű társasházak szerepelnek. A legfrisebb adatok szerint a budapesti piacon 256 darab lakásprojekt van, mely 22.409 új lakást jelent.

A legtöbb projekt az XI. (46 db) és a XIV. (47 db) kerületekben található, míg a harmadik helyen végzett XIII. kerületben "csak" 27 projekt, ám a legtöbb lakás mégis Angyalföldön épül, ismertette az adatokat Földi Tibor.

Az összes új lakásból, mintegy 5,854 vár még értékesítésre, és ennek a 63%-a azaz 3,688 darab az ami már megépült és költözhető. A maradék 37%-ot, 2166 lakást, a folyamatban lévő fejlesztések adják. Jelenleg a legnagyobb készletek a III. és a X. kerületkben találhatók.

A teljes budapesti lakáspiacra 74%-os átlagos értékesítettségi szint jellemző, és a legmagasabb eladottsággal a XIV., a VII., és a IV. kerületek büszkélkedhetnek.

A felfüggesztett projektek száma 20 körül van, ami hozzávetőlegesen 1376 lakást jelent, és a legtöbbel a XIII. kerületben találkozhatunk, hangsúlyozta a vezérigazagató.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A ma elérhető új lakások teljes piaci értéke 162,5 milliárd forint (ez a magyar GDP fél százaléka), vagyis a felmérés szerint, ezért az összegért lehetne minden, jelenleg a piacon árult új építésű lakást felvásárolni.

A konklúzió pedig az, hogy a vevők elhalasztják vásárlásaikat, a fejlesztők kivonulnak a piacról (jellemzően a külföldi érdekeltségűek), vagy kivárnak az új projektekkel, az árak pedig egyelőre esnek. Viszont már most érdmes előre látni, hiszen a válság utáni felívelési szakaszban, az alacsony számú és azokból is a jó minőségű lakások nagy érdeklődésre számíthatnak.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?