23 °C Budapest

163 milliárdból megvehetnénk az összes eladó új lakást Budapesten

Pénzcentrum
2010. február 18. 13:20

A Cordia Zrt. 2010 januárjában elvégezte a zsugorodó lakáspiac részletes elemzését, melyből kiderült, hogy mennyi pénzért lehetne megvenni az összes eladó fővárosi lakást.

A felmérésben a Budapesten épített, épülő, és tervezés alatt álló, 4 lakásosnál nagyobb, új építésű társasházak szerepelnek. A legfrisebb adatok szerint a budapesti piacon 256 darab lakásprojekt van, mely 22.409 új lakást jelent.

A legtöbb projekt az XI. (46 db) és a XIV. (47 db) kerületekben található, míg a harmadik helyen végzett XIII. kerületben "csak" 27 projekt, ám a legtöbb lakás mégis Angyalföldön épül, ismertette az adatokat Földi Tibor.

Az összes új lakásból, mintegy 5,854 vár még értékesítésre, és ennek a 63%-a azaz 3,688 darab az ami már megépült és költözhető. A maradék 37%-ot, 2166 lakást, a folyamatban lévő fejlesztések adják. Jelenleg a legnagyobb készletek a III. és a X. kerületkben találhatók.

A teljes budapesti lakáspiacra 74%-os átlagos értékesítettségi szint jellemző, és a legmagasabb eladottsággal a XIV., a VII., és a IV. kerületek büszkélkedhetnek.

A felfüggesztett projektek száma 20 körül van, ami hozzávetőlegesen 1376 lakást jelent, és a legtöbbel a XIII. kerületben találkozhatunk, hangsúlyozta a vezérigazagató.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 millió forintot, 25 éves futamidőre, már 8,1 százalékos THM-el, és havi 151 979 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 8,52% a THM; a K&H Banknál 8,57%; a Raiffeisen Banknál 8,72%,  az Erste Banknál 9,02%; míg az OTP Banknál 9,3%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A ma elérhető új lakások teljes piaci értéke 162,5 milliárd forint (ez a magyar GDP fél százaléka), vagyis a felmérés szerint, ezért az összegért lehetne minden, jelenleg a piacon árult új építésű lakást felvásárolni.

A konklúzió pedig az, hogy a vevők elhalasztják vásárlásaikat, a fejlesztők kivonulnak a piacról (jellemzően a külföldi érdekeltségűek), vagy kivárnak az új projektekkel, az árak pedig egyelőre esnek. Viszont már most érdmes előre látni, hiszen a válság utáni felívelési szakaszban, az alacsony számú és azokból is a jó minőségű lakások nagy érdeklődésre számíthatnak.

A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 28. csütörtök
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM