Levert írek Budapesten: csak az nem járt rosszul, aki kis lakást vett

2010. március 3. 14:02

A nagy reményekkel Budapestre érkező ír vevők többsége mára kedvét szegte, mások pedig százszor megbánták, hogy a magyar főváros ingatlanpiacán próbálkoztak. Szinte csak azok a vásárlók nem buktak, akik minőségi lakóparkokban vettek egy- vagy kétszobás lakást, mivel ezekre még mutatkozik némi kereslet az egyébként pangó piacon - adta hírül az Irish Times Budapestről szóló cikkében.

Az korábbi évek ingatlanpiaci szárnyalásának a hazai befektetők mellett az izraeli és az ír spekulánsok voltak a legnagyobb szereplői. A válság hatása az kereskedelmi- és a lakóingatlan piacon egyaránt érződik, a kereslet a korábbi szint töredékére csökkent, az árak stagnálnak, bizonyos területeken némi mérséklődés figyelhető meg.

Korábban a beruházók nem győzték reklámozni, hogy már csak néhány eladó lakásuk van, pedig a projekt még el sem készült, ma az irodák és sok lakás ablakában "Eladó" és "Kiadó" táblákat látni. Évekkel ezelőtt az írek szinte mindent megvettek, amit értek, legyen szó újépítésű lakásról, irodának átalakítható belvárosi polgári lakásról, vagy éttermekről.

Kedvetlen írek: elment a hajó?

A lap szerint csak azok nem buktak, akik minőségi lakóparkokban vásároltak egy- vagy kétszobás lakást. A kereslet csökkenése ellenére az ilyen ingatlanokra mutatkozik még némi érdeklődés, illetve könnyebben bérbe lehet adni őket, mint egy átlagos lakást. Vannak, akik annak is örülnének, ha csak egy részét viszont láthatnák a befektetett pénzüknek.

A fővárosban találni olyan bizonytalan kimenetelű projekteket, melyek lakásaira már a teljes összeget befizettették az ír vevőkkel, ugyanakkor az sem biztos, hogy megvalósul a beruházás. Sokan inkább a 10%-os foglalót is hagynák veszni, de az ezen felül befizetett vételárrészletek visszafizetésére minimális esélyt látnak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A januártól életbe lépett lakásvásárlási illeték mértékének csökkenésének a vásárlási kedvre gyakorolt pozitív hatása az eddigi statisztikákból nem mutatható ki.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?