24 °C Budapest

Levert írek Budapesten: csak az nem járt rosszul, aki kis lakást vett

2010. március 3. 14:02

A nagy reményekkel Budapestre érkező ír vevők többsége mára kedvét szegte, mások pedig százszor megbánták, hogy a magyar főváros ingatlanpiacán próbálkoztak. Szinte csak azok a vásárlók nem buktak, akik minőségi lakóparkokban vettek egy- vagy kétszobás lakást, mivel ezekre még mutatkozik némi kereslet az egyébként pangó piacon - adta hírül az Irish Times Budapestről szóló cikkében.

Az korábbi évek ingatlanpiaci szárnyalásának a hazai befektetők mellett az izraeli és az ír spekulánsok voltak a legnagyobb szereplői. A válság hatása az kereskedelmi- és a lakóingatlan piacon egyaránt érződik, a kereslet a korábbi szint töredékére csökkent, az árak stagnálnak, bizonyos területeken némi mérséklődés figyelhető meg.

Korábban a beruházók nem győzték reklámozni, hogy már csak néhány eladó lakásuk van, pedig a projekt még el sem készült, ma az irodák és sok lakás ablakában "Eladó" és "Kiadó" táblákat látni. Évekkel ezelőtt az írek szinte mindent megvettek, amit értek, legyen szó újépítésű lakásról, irodának átalakítható belvárosi polgári lakásról, vagy éttermekről.

Kedvetlen írek: elment a hajó?

A lap szerint csak azok nem buktak, akik minőségi lakóparkokban vásároltak egy- vagy kétszobás lakást. A kereslet csökkenése ellenére az ilyen ingatlanokra mutatkozik még némi érdeklődés, illetve könnyebben bérbe lehet adni őket, mint egy átlagos lakást. Vannak, akik annak is örülnének, ha csak egy részét viszont láthatnák a befektetett pénzüknek.

A fővárosban találni olyan bizonytalan kimenetelű projekteket, melyek lakásaira már a teljes összeget befizettették az ír vevőkkel, ugyanakkor az sem biztos, hogy megvalósul a beruházás. Sokan inkább a 10%-os foglalót is hagynák veszni, de az ezen felül befizetett vételárrészletek visszafizetésére minimális esélyt látnak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A januártól életbe lépett lakásvásárlási illeték mértékének csökkenésének a vásárlási kedvre gyakorolt pozitív hatása az eddigi statisztikákból nem mutatható ki.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 2. szombat
Ottó
26. hét
Július 2.
UFO Világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?