Trükkös beruházók: így adják el az új lakásokat

Pénzcentrum
2010. február 4. 16:58

Tavaly 3800 átadott projektben lévő eladatlan lakás volt Budapesten, de ehhez hozzájön a még épülő, tulajdonos nélküli 3000 lakás. Vagyis összesen jelenleg mintegy 6800 eladatlan új lakásból válogathatnak a budapesti vásárlók -írja az inforadio.hu.

Valkó Dávid, az Otthon Centrum elemzője szerint a 2008 végén kezdődött válság hatására jelentősen csökkent a kereslet a fővárosi lakáspiacon, a kínálat azonban nem annyira. Utóbbi 2009-ben becslések szerint 10 százalékkal csökkent 2008-hoz képest, az idén azonban további 50 százalékos csökkenéssel kell számolni, mert tavaly már nem nagyon indultak új lakásprojektek.

Az olló idén még nyílhat a megépülő és az eladott lakásszám között, vagyis még nőhet az eladatlan lakások száma, amely a szakértő szerint az év közepére, második felére 4500 körül tetőzhet - ez után kezdődhet el az eladatlan lakáskészlet felszívódása.

Trükkök az eladásra

Valkó Dávid elmondta azt is: a beruházók a kereslet csökkenésével új értékesítés-ösztönző módszerekhez nyúltak, így például néhány év távlatában albérleti konstrukcióban adják ki a lakást, de a bérlőnek később lehetősége nyílik megvenni azt, az árból pedig leszámítják a már kifizetett albérleti díjat. Ezzel a vevő húzhatja az időt, hiszen nem kell azonnal hitelt felvennie.

A másik módszer a kedvezmények kínálása: néhány tulajdonos akár 15-20 százalékos engedményt is hajlandó adni a lakás árából. Ezek a kedvezmények a szakértő szerint egészen addig megmaradnak, amíg a kereslet és a kínálat közötti olló el nem kezd szűkülni.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Tavaly 3800 átadott projektben lévő eladatlan lakás volt Budapesten, de ehhez hozzájön a még épülő, tulajdonos nélküli 3000 lakás. Vagyis összesen jelenleg mintegy 6800 eladatlan új lakásból válogathatnak a budapesti vásárlók - mondta az InfoRádiónak az Otthon Centrum elemzője.

Az elemző úgy látja, a 2008 végén kezdődött válság hatására jelentősen csökkent a kereslet a fővárosi lakáspiacon, a kínálat azonban nem annyira. Utóbbi 2009-ben becslések szerint 10 százalékkal csökkent 2008-hoz képest, az idén azonban további 50 százalékos csökkenéssel kell számolni, mert tavaly már nem nagyon indultak új lakásprojektek.

Az olló idén még nyílhat a megépülő és az eladott lakásszám között, vagyis még nőhet az eladatlan lakások száma, amely a szakértő szerint az év közepére, második felére 4500 körül tetőzhet - ez után kezdődhet el az eladatlan lakáskészlet felszívódása.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 17. csütörtök
Laura, Alida
24. hét
Június 17.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?