Felkorbácsolta az indulatokat a szlovák útdíj

Pénzcentrum
2010. január 7. 11:02

Balesetveszélyes körülményeket teremt a szlovák úthasználati díj bevezetése miatt kialakult dugó a magyar-szlovák határállomások előtt, a legtöbb kamionos Rajkánál próbál belépni Szlovákiába. Zúgolódnak a fuvarozók a megemelt sarc miatt a határ túloldalán.

Érdemes körültekintően előzni a kamionoszlopot az M15-ösön Rajka felé autózóknak. Az arra haladóknak fel kell készülniük, hogy kilométereken keresztül nem tudnak majd visszasorolni a saját sávjukba a tömött sorokban veszteglő kamionok miatt - írja a Népszabadság.

A 2007. december 21-i schengeni határleomlás óta nem tapasztalt kamionsornak az oka, hogy közel sem folyik gördülékenyen a szlovák oldalon a rendszerbe történő regisztráció. A tudósítás szerint kizárólag szlovák nyelvű űrlapon tudják a sofőrök igényelni a jeladó készülékeket. Ezenkívül gondot okoz az is, hogy csak készpénzben lehet fizetni az 50 euróba kerülő elektronikus berendezés díját, az 50 eurónyi minimális feltöltési összeget és az 1 eurós illetéket. A kamionsofőrök pedig ma már jellemzően mindenhol kártyával fizetik a céges kiadásaikat, és nem hordanak maguknál nagyobb mennyiségű készpénzt.

Mint már lapunk is megírta 2010. január 1-jétől Szlovákia a 3,5 tonna feletti össztömegű és a kilenc főnél több személy szállítására alkalmas járművekre elektronikus útdíjfizetési rendszert vezet be. A sarcot nem csupán a gyorsforgalmi utak használata után kell fizetni, hanem minden fő közlekedési útvonal díjköteles. A GPS-alapú számlázás kilométerdíja nagyjából 17 és 56 forint között (6,3 és 20,9 eurocent) alakul attól függően, hogy milyen típusú útszakaszon és milyen környezteti besorolású, össztömegű valamint tengelyszámú jármű közlekedik.

Szlovák kamionok áraszthatják el a magyar utakat

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A magas útdíjak ellen a szlovák fuvarozók tiltakoznak. Benzinkutak lezárását helyezték kilátásba, amennyiben a hatóságok nem mérséklik a kilométerdíjakat. A mai napon már a pozsonyi rendőröknek kellett intézkedni egy eltorlaszolt útszakasz részleges felszabadítása érdekében - írja az Új Szó.

Forrás: ujszo.com

 

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?