Felkorbácsolta az indulatokat a szlovák útdíj

Pénzcentrum
2010. január 7. 11:02

Balesetveszélyes körülményeket teremt a szlovák úthasználati díj bevezetése miatt kialakult dugó a magyar-szlovák határállomások előtt, a legtöbb kamionos Rajkánál próbál belépni Szlovákiába. Zúgolódnak a fuvarozók a megemelt sarc miatt a határ túloldalán.

Érdemes körültekintően előzni a kamionoszlopot az M15-ösön Rajka felé autózóknak. Az arra haladóknak fel kell készülniük, hogy kilométereken keresztül nem tudnak majd visszasorolni a saját sávjukba a tömött sorokban veszteglő kamionok miatt - írja a Népszabadság.

A 2007. december 21-i schengeni határleomlás óta nem tapasztalt kamionsornak az oka, hogy közel sem folyik gördülékenyen a szlovák oldalon a rendszerbe történő regisztráció. A tudósítás szerint kizárólag szlovák nyelvű űrlapon tudják a sofőrök igényelni a jeladó készülékeket. Ezenkívül gondot okoz az is, hogy csak készpénzben lehet fizetni az 50 euróba kerülő elektronikus berendezés díját, az 50 eurónyi minimális feltöltési összeget és az 1 eurós illetéket. A kamionsofőrök pedig ma már jellemzően mindenhol kártyával fizetik a céges kiadásaikat, és nem hordanak maguknál nagyobb mennyiségű készpénzt.

Mint már lapunk is megírta 2010. január 1-jétől Szlovákia a 3,5 tonna feletti össztömegű és a kilenc főnél több személy szállítására alkalmas járművekre elektronikus útdíjfizetési rendszert vezet be. A sarcot nem csupán a gyorsforgalmi utak használata után kell fizetni, hanem minden fő közlekedési útvonal díjköteles. A GPS-alapú számlázás kilométerdíja nagyjából 17 és 56 forint között (6,3 és 20,9 eurocent) alakul attól függően, hogy milyen típusú útszakaszon és milyen környezteti besorolású, össztömegű valamint tengelyszámú jármű közlekedik.

Szlovák kamionok áraszthatják el a magyar utakat

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A magas útdíjak ellen a szlovák fuvarozók tiltakoznak. Benzinkutak lezárását helyezték kilátásba, amennyiben a hatóságok nem mérséklik a kilométerdíjakat. A mai napon már a pozsonyi rendőröknek kellett intézkedni egy eltorlaszolt útszakasz részleges felszabadítása érdekében - írja az Új Szó.

Forrás: ujszo.com

 

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem