2 °C Budapest

Távhő: csökkenő árak, gyengülő leválási hullám

Pénzcentrum
2009. szeptember 28. 08:17

A távhőszolgáltatás terén jelentős előrelépés a fogyasztók szempontjából az áfa 18 %-ra csökkentése, de még számtalan szabályozási kérdés vár megoldásra - mondta Kovács Lajos, a Fővárosi Távhőszolgáltató (Főtáv) Zrt. vezérigazgatója az EnergiaInfo és a KPMG Sajtóklub rendezvényén. A szakember szerint szükséges többek között a kapcsolt energiatermelés és a gázárképzés rendezése is - írja a Napi Gazdaság.

Budapesten egy átlagos (52 négyzetméteres) lakás éves távfűtési költsége 230 ezer forint, amennyiben elvégezték a lakás fűtési rendszerének korszerűsítését, megvalósították az egyedi szabályozást, akkor 208 ezer forint az éves díj. Ahol ezzel együtt még az épület hőszigetelését is elvégezték, évi 180 ezer forintra esett a távfűtés költsége. A beígért januári további áfacsökkentés és a Főtáv mintegy 10 %-os további alapdíjcsökkentése újabb 30 ezer forint körüli díjcsökkenést eredményezhet majd a jelenlegi árakhoz képest. A 10 % körüli októberi - átmeneti - földgázár-csökkentés 7-7,5 %-os további díjmérséklődést hoz.

A Főtáv a 240 ezer lakás fűtéséhez felhasznált hőenergia 80 %-át külső partnertől, legnagyobb részben a Budapesti Erőműtől vásárolja. Az összes hőigény 70 %-a származik kapcsolt energiatermelésből, ahol a kötelező átvételi (kát) költségek érvényesülnek. A kát újragondolása és rendbetétele alapvetően szükséges - tette hozzá Bercsi Gábor, a Magyar Kapcsolt Energia Társaság elnöke -, de úgy kell rendezni a kérdést, hogy azok az erőművek kapjanak támogatást, amelyek a támogatásból származó haszonból juttatnak a távhőfelhasználóknak is. Azt is látni kell azonban, hogy amennyiben a kát megszűnne, a jelenlegi kapcsolt energiatermelő erőművek nagyobb része leállhatna, mert az alapdíjat ötszörösére, a hődíjat nyolcszorosára kellene emelni.

Győrben az önkormányzat saját beruházásában építették fel a város 24 ezer távfűtéses lakásának hő- és melegvíz-igényét fedező, egyébként kapcsolt energiatermelésre alkalmas erőművet. A 2002-ben, 3,3 milliárd forintból elkészült erőmű beruházása négy és fél év alatt térült meg, egy átlagos, 52-53 négyzetméteres lakás éves távfűtési költsége 140-150 ezer forint. Az erőmű nyereségét visszaforgatják és a szükséges fejlesztésekre használják fel. Amennyiben megszűnne a kát, évi 1 milliárd forintot veszítenének - mondta H. Szováti Miklós, a Győri Hőszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója.

A távfűtés kapcsán a szakértők megjegyezték: az utóbbi időben - részben az árak csökkenése miatt - alábbhagyott a korábban tapasztalható leválási hullám, de további támogatások szükségesek a hatékony energiafogyasztás elősegítéséhez, a panelépületek szigetelésének és fűtési rendszereinek korszerűsítéséhez.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?