20 °C Budapest

Távhő: csökkenő árak, gyengülő leválási hullám

Pénzcentrum
2009. szeptember 28. 08:17

A távhőszolgáltatás terén jelentős előrelépés a fogyasztók szempontjából az áfa 18 %-ra csökkentése, de még számtalan szabályozási kérdés vár megoldásra - mondta Kovács Lajos, a Fővárosi Távhőszolgáltató (Főtáv) Zrt. vezérigazgatója az EnergiaInfo és a KPMG Sajtóklub rendezvényén. A szakember szerint szükséges többek között a kapcsolt energiatermelés és a gázárképzés rendezése is - írja a Napi Gazdaság.

Budapesten egy átlagos (52 négyzetméteres) lakás éves távfűtési költsége 230 ezer forint, amennyiben elvégezték a lakás fűtési rendszerének korszerűsítését, megvalósították az egyedi szabályozást, akkor 208 ezer forint az éves díj. Ahol ezzel együtt még az épület hőszigetelését is elvégezték, évi 180 ezer forintra esett a távfűtés költsége. A beígért januári további áfacsökkentés és a Főtáv mintegy 10 %-os további alapdíjcsökkentése újabb 30 ezer forint körüli díjcsökkenést eredményezhet majd a jelenlegi árakhoz képest. A 10 % körüli októberi - átmeneti - földgázár-csökkentés 7-7,5 %-os további díjmérséklődést hoz.

A Főtáv a 240 ezer lakás fűtéséhez felhasznált hőenergia 80 %-át külső partnertől, legnagyobb részben a Budapesti Erőműtől vásárolja. Az összes hőigény 70 %-a származik kapcsolt energiatermelésből, ahol a kötelező átvételi (kát) költségek érvényesülnek. A kát újragondolása és rendbetétele alapvetően szükséges - tette hozzá Bercsi Gábor, a Magyar Kapcsolt Energia Társaság elnöke -, de úgy kell rendezni a kérdést, hogy azok az erőművek kapjanak támogatást, amelyek a támogatásból származó haszonból juttatnak a távhőfelhasználóknak is. Azt is látni kell azonban, hogy amennyiben a kát megszűnne, a jelenlegi kapcsolt energiatermelő erőművek nagyobb része leállhatna, mert az alapdíjat ötszörösére, a hődíjat nyolcszorosára kellene emelni.

Győrben az önkormányzat saját beruházásában építették fel a város 24 ezer távfűtéses lakásának hő- és melegvíz-igényét fedező, egyébként kapcsolt energiatermelésre alkalmas erőművet. A 2002-ben, 3,3 milliárd forintból elkészült erőmű beruházása négy és fél év alatt térült meg, egy átlagos, 52-53 négyzetméteres lakás éves távfűtési költsége 140-150 ezer forint. Az erőmű nyereségét visszaforgatják és a szükséges fejlesztésekre használják fel. Amennyiben megszűnne a kát, évi 1 milliárd forintot veszítenének - mondta H. Szováti Miklós, a Győri Hőszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója.

A távfűtés kapcsán a szakértők megjegyezték: az utóbbi időben - részben az árak csökkenése miatt - alábbhagyott a korábban tapasztalható leválási hullám, de további támogatások szükségesek a hatékony energiafogyasztás elősegítéséhez, a panelépületek szigetelésének és fűtési rendszereinek korszerűsítéséhez.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?