5 °C Budapest

Csökkenhet a hődíj: versenyképes lesz a távfűtés?

Pénzcentrum
2009. augusztus 17. 09:32

A Főtáv elképzelése szerint jövőre Budapesten a távhő lesz a legkedvezőbb fűtési technika - jelezte Kovács Lajos, a Főtáv Zrt. vezérigazgatója, miután ismertette a vállalat takarékossági és költségcsökkentési programját.

A társaság reményei szerint a Magyar Energia Hivatal (MEH) jóváhagyja a július 21-én beadott 10,5 %-os hődíjcsökkentési kérelmet, ami szeptember elsejétől életbe léphet, ám novemberben egy következő, a jövő év elejétől érvényes árcsökkentési javaslat is a MEH asztalára kerül. Ennek pontos mértéke még nem publikus, de akár hasonló nagyságrendű is lehet, mint a jelenlegi javaslat. A különféle díjcsökkentések és a 18 %-os kedvezményes áfa bevezetése összességében egy 52 négyzetméteres átlagos lakásnál eddig évi 24 ezer forint körüli fogyasztói megtakarítást eredményezett.

A Főtáv fejlesztéseinek egyik jelentős lépése lesz a körvezeték-építési program, amelyet októberi közgyűlésükön kívánnak jóváhagyatni. Ezzel 2015-ig kiépülne az a körvezeték-hálózat, amellyel összekötnék a jelenlegi öt nagy távfűtő rendszert, így javítanák az ellátás biztonságát és a működés hatékonyságát. A projekt nagyságát jelzi, hogy a 25-30 milliárd forint beruházási költség eléri a cég jelenlegi 30 milliárd forintos eszközvagyonát. A rákoskeresztúri fűtőmű területén egy 4 megawattos geotermikus fűtőművet kíván létesíteni, az erre vonatkozó pályázat szeptemberben jelenik meg.

A Főtávnál 2007-óta zajló hatékonyságnövelő programok segítségével az év végéig 4 milliárd forintot takarítanak meg, ami egyrészt lehetővé tette, hogy sem tavaly, sem ebben az évben nem emelkedett az alapdíj, sőt idén csökkent, valamint biztosította a fedezetet az ÖkoPlusz programban részt vevők 10 százalékos alapdíjkedvezményére. Kovács Lajos szerint egyébként a vártnál sikeresebb volt a Főtáv ÖkoPlusz programja, mert az előzetesen várt 400 épülettel szemben a pályázat július 31-ei befejezéséig 512 lakóközösség csatlakozott a programhoz, ez pedig mintegy 45 ezer lakást érint. A beruházáshoz a kormány 50 %-ban járul hozzá, így a rendszer kiépítésének lakásonkénti 150 ezer forintos teljes költségéhez a lakóknak 75 ezer forint önrészt kell biztosítaniuk, ami viszont kevesebb, mint 2 év alatt megtérül.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?