Csökkenhet a hődíj: versenyképes lesz a távfűtés?

Pénzcentrum
2009. augusztus 17. 09:32

A Főtáv elképzelése szerint jövőre Budapesten a távhő lesz a legkedvezőbb fűtési technika - jelezte Kovács Lajos, a Főtáv Zrt. vezérigazgatója, miután ismertette a vállalat takarékossági és költségcsökkentési programját.

A társaság reményei szerint a Magyar Energia Hivatal (MEH) jóváhagyja a július 21-én beadott 10,5 %-os hődíjcsökkentési kérelmet, ami szeptember elsejétől életbe léphet, ám novemberben egy következő, a jövő év elejétől érvényes árcsökkentési javaslat is a MEH asztalára kerül. Ennek pontos mértéke még nem publikus, de akár hasonló nagyságrendű is lehet, mint a jelenlegi javaslat. A különféle díjcsökkentések és a 18 %-os kedvezményes áfa bevezetése összességében egy 52 négyzetméteres átlagos lakásnál eddig évi 24 ezer forint körüli fogyasztói megtakarítást eredményezett.

A Főtáv fejlesztéseinek egyik jelentős lépése lesz a körvezeték-építési program, amelyet októberi közgyűlésükön kívánnak jóváhagyatni. Ezzel 2015-ig kiépülne az a körvezeték-hálózat, amellyel összekötnék a jelenlegi öt nagy távfűtő rendszert, így javítanák az ellátás biztonságát és a működés hatékonyságát. A projekt nagyságát jelzi, hogy a 25-30 milliárd forint beruházási költség eléri a cég jelenlegi 30 milliárd forintos eszközvagyonát. A rákoskeresztúri fűtőmű területén egy 4 megawattos geotermikus fűtőművet kíván létesíteni, az erre vonatkozó pályázat szeptemberben jelenik meg.

A Főtávnál 2007-óta zajló hatékonyságnövelő programok segítségével az év végéig 4 milliárd forintot takarítanak meg, ami egyrészt lehetővé tette, hogy sem tavaly, sem ebben az évben nem emelkedett az alapdíj, sőt idén csökkent, valamint biztosította a fedezetet az ÖkoPlusz programban részt vevők 10 százalékos alapdíjkedvezményére. Kovács Lajos szerint egyébként a vártnál sikeresebb volt a Főtáv ÖkoPlusz programja, mert az előzetesen várt 400 épülettel szemben a pályázat július 31-ei befejezéséig 512 lakóközösség csatlakozott a programhoz, ez pedig mintegy 45 ezer lakást érint. A beruházáshoz a kormány 50 %-ban járul hozzá, így a rendszer kiépítésének lakásonkénti 150 ezer forintos teljes költségéhez a lakóknak 75 ezer forint önrészt kell biztosítaniuk, ami viszont kevesebb, mint 2 év alatt megtérül.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?