22 °C Budapest

Csökkenhet a hődíj: versenyképes lesz a távfűtés?

Pénzcentrum
2009. augusztus 17. 09:32

A Főtáv elképzelése szerint jövőre Budapesten a távhő lesz a legkedvezőbb fűtési technika - jelezte Kovács Lajos, a Főtáv Zrt. vezérigazgatója, miután ismertette a vállalat takarékossági és költségcsökkentési programját.

A társaság reményei szerint a Magyar Energia Hivatal (MEH) jóváhagyja a július 21-én beadott 10,5 %-os hődíjcsökkentési kérelmet, ami szeptember elsejétől életbe léphet, ám novemberben egy következő, a jövő év elejétől érvényes árcsökkentési javaslat is a MEH asztalára kerül. Ennek pontos mértéke még nem publikus, de akár hasonló nagyságrendű is lehet, mint a jelenlegi javaslat. A különféle díjcsökkentések és a 18 %-os kedvezményes áfa bevezetése összességében egy 52 négyzetméteres átlagos lakásnál eddig évi 24 ezer forint körüli fogyasztói megtakarítást eredményezett.

A Főtáv fejlesztéseinek egyik jelentős lépése lesz a körvezeték-építési program, amelyet októberi közgyűlésükön kívánnak jóváhagyatni. Ezzel 2015-ig kiépülne az a körvezeték-hálózat, amellyel összekötnék a jelenlegi öt nagy távfűtő rendszert, így javítanák az ellátás biztonságát és a működés hatékonyságát. A projekt nagyságát jelzi, hogy a 25-30 milliárd forint beruházási költség eléri a cég jelenlegi 30 milliárd forintos eszközvagyonát. A rákoskeresztúri fűtőmű területén egy 4 megawattos geotermikus fűtőművet kíván létesíteni, az erre vonatkozó pályázat szeptemberben jelenik meg.

A Főtávnál 2007-óta zajló hatékonyságnövelő programok segítségével az év végéig 4 milliárd forintot takarítanak meg, ami egyrészt lehetővé tette, hogy sem tavaly, sem ebben az évben nem emelkedett az alapdíj, sőt idén csökkent, valamint biztosította a fedezetet az ÖkoPlusz programban részt vevők 10 százalékos alapdíjkedvezményére. Kovács Lajos szerint egyébként a vártnál sikeresebb volt a Főtáv ÖkoPlusz programja, mert az előzetesen várt 400 épülettel szemben a pályázat július 31-ei befejezéséig 512 lakóközösség csatlakozott a programhoz, ez pedig mintegy 45 ezer lakást érint. A beruházáshoz a kormány 50 %-ban járul hozzá, így a rendszer kiépítésének lakásonkénti 150 ezer forintos teljes költségéhez a lakóknak 75 ezer forint önrészt kell biztosítaniuk, ami viszont kevesebb, mint 2 év alatt megtérül.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem