Összekacsintottak az ingatlanosok: megvan az új irány

Pénzcentrum
2009. augusztus 18. 13:02

A frissen napvilágot látott adatoknak köszönhetően minden jel arra utal, hogy a tőkeerős ingatlan befektetők többsége dél felé veszi az irányt. A spanyol statisztikai hivatal közzétette a lakáspiacról készített helyzetjelentését, ami befektetői szemmel igencsak kecsegtető elemeket tartalmazott.

A második negyedév végére éves szinten 26 %-os árcsökkenést regisztráltak a spanyol ingatlanpiacon, az új lakásoknál 18 %-os, a használt ingatlanoknál 33 %-os visszaesést mértek. A számokat összevetve a májusban mért átlagos 33 %-os zuhanással többen arra jutottak, hogy a piac elérte a mélypontot és - ha nem is kapcsol hegymenetbe, de - óvatosan elkezdhet kúszni felfelé.

Az egyre kisebb árcédulák vásárlásra ösztönzik a tőkeerős befektetőket, akik hosszútávon jelentős előny kovácsolhatnak, különösen a luxusingatlanok körében. A felső kategóriás ingatlanok iránti kereslet élénkülését a spanyol ingatlanosok tömörülése is megerősítette, de nem zárták ki az árak további csökkenését az év végéig.

A szervezet képviselője arról számolt be, hogy a széles kínálatnak köszönhetően a komoly szándékkal érkező vevők szinte minden kategóriában megtalálják, amit keresnek. Legyen szó tengerparti apartmanról, önálló házról, vagy villaépületről, de a telekkínálat sem merült még ki teljesen.

Egy kétszobás tengerparti lakást a legfelkapottabb területeken korábban 170 ezer euró feletti áron kínáltak, most jó, ha 120 ezerért meg tudnak tőle szabadulni. A kevésbé frekventált övezetekben 100 ezer euró alatt is találni lakásokat ebben a kategóriában. A luxus iránti kereslet továbbra is erős, a befektetők úgy vélik, hogy az árak stabilizálódása megkezdődött, néhány év elteltével pedig jelentős haszonnal lehet majd túladni a felső kategóriás ingatlanokon.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Vissza a főoldalra!

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika
38. hét
Szeptember 20.
A gyermekek világnapja
Szeptember 20.
Biztosítási világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?