18 °C Budapest

Zajszigetelés: lépett a repülőtér

2009. június 12. 14:32

A Budapest Airport (BA) megkezdte Önkéntes Zajszigetelési Programjának végrehajtását Pestszentlőrinc-Pestszentimre érintett területeinek bevonásával. A program a repülőtérrel szomszédos Erzsébet-Bélatelep és Szemeretelep bizonyos ingatlanait érinti Pestszentlőricen - szoros együttműködésben a kerületi önkormányzattal.

A Budapest Airport ezzel megelőzi a hivatalos jogszabály alkotást, hiszen a Zajgátló Védőövezetek kijelölése évek óta húzódik és egyelőre nincs kilátás a folyamat gyors befejezésére.

Üllő után a BA ezúttal Budapest XVIII. kerületében, közel 500, a zajterhelésnek legjobban kitett lakás hálószoba-ablakain végez zajszigetelést, valamint szellőztető berendezést helyez el annak érdekében, hogy nyáron csukott ablakok mellett is lehetséges legyen a friss levegő beáramlása.

Június 11.-én a BA a kerületi önkormányzattal közösen levélben tájékoztatta az érintett ingatlanok tulajdonosait. A zajszigetelésre azok jelentkezhetnek, akik esetében a jelenlegi és jövőben várható légiforgalom alapján az átlagos nappali zajterhelés meghaladja a 65 dB-t, vagy az átlagos éjszakai zajterhelés meghaladja az 55 dB-t. Az érintett lakosok a BA és az önkormányzat által kézbesített szórólapok kitöltésével és visszaküldésével jelentkezhetnek és vehetnek részt a programban.

A kivitelezési munkák várhatóan még idén nyáron megkezdődnek, és a tervek szerint a második fázisban érintett lakóingatlanok zajvédelmi munkái - a jelentkezők számától függően - várhatóan még az idén befejeződnek.

A XVIII. kerületet érintő program költségvetése közel 100 millió forint, az összeget teljes egészében a Budapest Airport állja. A programmal a BA önkéntes vállalást teljesít, hiszen az intézkedéseket a jogszabályok csak a zajgátló védőövezetek kijelölését követően tennék kötelezővé.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A BA azt tervezi, hogy az Önkéntes Zajszigetelési Program későbbi fázisába bevonja a többi, zaj által érintett terület lakóközösségeit is, hogy ezzel is csökkentse a repülőtér környékén élőket érő zajhatásokat.

Szarvas Gábor, a Budapest Airport környezetvédelmi- és munkabiztonsági igazgatója elmondta: "A program üllői fázisának tapasztalatait felhasználva, ígéretünknek megfelelően örömmel folytatjuk önkéntes zajszigetelési akciónkat Pestszentlőrincen. Elkötelezettek vagyunk, hogy a környező lakóközösségek számára megtaláljuk az egészséges egyensúlyt a repülőtér közelségéből származó előnyök és a működéséből eredő egyéb hatások között."

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?