15 °C Budapest

A bolgárok is tudnak metrót építeni: nem ér össze a két vonal!

Pénzcentrum
2009. június 3. 13:02

Egy hat kilométeres szakasszal és öt állomással bővült a bolgár főváros, Szófia metróhálózata. A dolog szépséghibája, hogy az újonnan átadott szakasz nem csatlakozik a már működő vonalhoz, az összekötő állomás várhatóan szeptember végén kerül átadásra.

Átadták az öt állomást magába foglaló - a Vassil Levski stadiontól a város déli részén fekvő Mladost kerületig húzódó - metróvonalat a bolgár fővárosban. A várostervezés során Szófiában is kiemelt szerepet tölt be a metróépítés, a következő évtizedben újabb szakaszok kiépítését tervezik. A tervek szerint 2020-ra a vonal elérheti a nemzetközi repülőteret.

A hat kilométeres új szakaszt alig 10 perc alatt teszik meg a metrókocsik, a járatokat átlagosan 7 percenként indítják. A stadion és a Serdica megálló (a szófiai Deák tér) közötti szakaszon gőzerővel folyik a munka a két meglévő szakasz közötti kapcsolat várhatóan szeptemberre valósulhat meg.

A szófiai metró térképe (Forrás: wikipedia.org)

Az új vonal környéke korábban nem rendelkezett megfelelő tömegközlekedéssel, gyakoriak voltak a torlódások és a dugók. A metróvonalnak köszönhetően az utasok sokkal hamarabb elérhetik a belvárost és nem utolsó sorban az ingatlanárak növekedésére is lehet számítani.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 20. hétfő
Bernát, Felícia
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem