28 °C Budapest

A bolgárok is tudnak metrót építeni: nem ér össze a két vonal!

Pénzcentrum
2009. június 3. 13:02

Egy hat kilométeres szakasszal és öt állomással bővült a bolgár főváros, Szófia metróhálózata. A dolog szépséghibája, hogy az újonnan átadott szakasz nem csatlakozik a már működő vonalhoz, az összekötő állomás várhatóan szeptember végén kerül átadásra.

Átadták az öt állomást magába foglaló - a Vassil Levski stadiontól a város déli részén fekvő Mladost kerületig húzódó - metróvonalat a bolgár fővárosban. A várostervezés során Szófiában is kiemelt szerepet tölt be a metróépítés, a következő évtizedben újabb szakaszok kiépítését tervezik. A tervek szerint 2020-ra a vonal elérheti a nemzetközi repülőteret.

A hat kilométeres új szakaszt alig 10 perc alatt teszik meg a metrókocsik, a járatokat átlagosan 7 percenként indítják. A stadion és a Serdica megálló (a szófiai Deák tér) közötti szakaszon gőzerővel folyik a munka a két meglévő szakasz közötti kapcsolat várhatóan szeptemberre valósulhat meg.

A szófiai metró térképe (Forrás: wikipedia.org)

Az új vonal környéke korábban nem rendelkezett megfelelő tömegközlekedéssel, gyakoriak voltak a torlódások és a dugók. A metróvonalnak köszönhetően az utasok sokkal hamarabb elérhetik a belvárost és nem utolsó sorban az ingatlanárak növekedésére is lehet számítani.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 16. csütörtök
Edit
37. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?