2 °C Budapest

Figyelj oda a mérőórákra, sokat spórolhatsz!

Pénzcentrum
2009. május 15. 08:32

A családi kiadások egyre nagyobb hányadát viszi el a villany, a gáz, az informatika, a víz, a csatorna és a szemét díja. Ha egy közszolgáltatóval kell ügyet intéznünk, sokszor szembesülünk azzal, hogy a dokumentáció bonyolult, a szerződések szövege pedig általában nehezen értelmezhető.

Sokszor hallani olyan esetekről, amikor a fogyasztó tehetetlenül állt a szolgáltatóval szemben. Gyakori eset a félreértés miatti kikapcsolás vagy az, amikor váratlanul horribilis összeget tartalmazó számla érkezik. Sokak számára nem járható út, hogy ügyvéd kíséretében kössenek, vagy módosítsanak szerződést, pedig néha szükség lenne rá.

Ajánlott odafigyelni a rendszeres mérőhely-ellenőrzéskor. A szolgáltató ilyenkor a helyszínen megvizsgálja a zárakat, plombákat. Van, hogy lecserélik az órát, erről a szolgáltató emberei, vagy általuk megbízott vállalkozók jegyzőkönyvet vesznek fel. Rögzítik a régi és az új óra állását, és a következő havi számlán már nyoma is van a cserének. Az esetek zömében az eljárás rendben megtörténik.

Minden szerződésszerű dokumentumot ajánlott alaposan elolvasni és a kérdéseket a szolgáltatónál, vagy annak felügyeleti szerveinél szóban, írásban feltenni. Az órák, és a fogyasztás rendszeres ellenőrzésére jó, ha az ügyfél maga olvassa le. Ha pedig a szolgáltató a lakásba jön, akkor érdemes a találkozóhoz egy saját tanút szerezni. Ezen kívül nem árt - a mostani digitális világban nem is túlságosan bonyolult -, ha az órát, annak környezetét rendszeresen lefényképezik. Egy esetleges perben jól jöhetnek a fényképek, vagy a tanú segítsége.

Az egyik leggyakoribb probléma az, hogy az ingatlant bérbe adják és a bérlő adósságot hagy hátra. Nem ritka a milliós tartozás, amiért végül az ingatlan tulajdonosának kell helyt állnia. Ezt meg lehet előzni azzal, hogy az ember kezdeményezi a közüzemi szerződés módosítását, és a bérlő nevére íratja a fogyasztási órákat.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 30. 20:58