26 °C Budapest

A gázszolgáltatók nem tudnak Bajnai árcsökkentési tervéről

Pénzcentrum
2009. május 5. 09:17

Tegnap Bajnai Gordon miniszterelnök és Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes bejelentette: az áfa 18 százalékra csökkentése mellett a kormány más módon is segítene a távfűtéses lakásokban élőknek.

A gázárcsökkentés révén -amelyre várhatóan ősszel kerül sor- a távhőcégek nagyfogyasztói gáztarifáját is "érdemben" csökkentenék, amit aztán ezek a cégek "csont nélkül" érvényesítenének fogyasztói áraikban.

A többi termékre bevezetendő 25 százalékos áfához képest a 18 százalék a költségvetésnek mintegy 10 milliárd forint bevételkiesést jelent. Hagyó Miklós reméli, hogy az intézkedésekkel megszűnhet a távhővel fűtők 15-20 százalékos tarifahátránya.

A miniszterelnök - akinek programjában az energiaár-támogatások leépítése szerepelt - kifejtette: a napokban folynak a tárgyalások a gázárról.

Ilyen tárgyalásokról az egyik legnagyobb forgalmat lebonyolító nagykereskedő, az E.ON Földgáz szóvivője, Kutas István nem tud. Leszögezte: még a júliustól bevezetendő új gázárszámítási módszertan sem jelent meg. Így egyelőre árakról nem eshet szó. (A rendelet várhatóan csökkenti a kormány befolyását a gázárakra.) Úgy vélte: a nemzetközi energiaár-esés legkorábban az utolsó negyedévben okozhat nálunk gázárcsökkenést. Ugyanakkor a gáztarifa befolyása a távhőárra elenyésző - tette hozzá. Haszonkulcsuk csökkentésére nem lát lehetőséget.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Népszabadság úgy tudja, a gázszolgáltatók hasonlóképpen vélekednek.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 15. hétfő
Anasztázia, Tas
16. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem