2 °C Budapest

A gázszolgáltatók nem tudnak Bajnai árcsökkentési tervéről

Pénzcentrum
2009. május 5. 09:17

Tegnap Bajnai Gordon miniszterelnök és Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes bejelentette: az áfa 18 százalékra csökkentése mellett a kormány más módon is segítene a távfűtéses lakásokban élőknek.

A gázárcsökkentés révén -amelyre várhatóan ősszel kerül sor- a távhőcégek nagyfogyasztói gáztarifáját is "érdemben" csökkentenék, amit aztán ezek a cégek "csont nélkül" érvényesítenének fogyasztói áraikban.

A többi termékre bevezetendő 25 százalékos áfához képest a 18 százalék a költségvetésnek mintegy 10 milliárd forint bevételkiesést jelent. Hagyó Miklós reméli, hogy az intézkedésekkel megszűnhet a távhővel fűtők 15-20 százalékos tarifahátránya.

A miniszterelnök - akinek programjában az energiaár-támogatások leépítése szerepelt - kifejtette: a napokban folynak a tárgyalások a gázárról.

Ilyen tárgyalásokról az egyik legnagyobb forgalmat lebonyolító nagykereskedő, az E.ON Földgáz szóvivője, Kutas István nem tud. Leszögezte: még a júliustól bevezetendő új gázárszámítási módszertan sem jelent meg. Így egyelőre árakról nem eshet szó. (A rendelet várhatóan csökkenti a kormány befolyását a gázárakra.) Úgy vélte: a nemzetközi energiaár-esés legkorábban az utolsó negyedévben okozhat nálunk gázárcsökkenést. Ugyanakkor a gáztarifa befolyása a távhőárra elenyésző - tette hozzá. Haszonkulcsuk csökkentésére nem lát lehetőséget.

A Népszabadság úgy tudja, a gázszolgáltatók hasonlóképpen vélekednek.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?