3 °C Budapest

Hol vásároljunk ingatlant? - Brazília lehet a sláger...

Pénzcentrum
2008. június 17. 14:00

Egy ingatlanárak összehasonlításával foglalkozó globális tanulmány szerint az ausztrál lakásárak emelkedése volt a hatodik legjelentősebb az elmúlt időszakban. A tanulmány 34 országot vett lajstromba és az összesítést követően mindössze öten tudták megelőzni Ausztráliát.

Az összehasonlítás alapja a világpiaci lakásárindex, mely azt mutatja, hogy amíg a világ legjelentősebb ingatlanpiacain lassulás és a kereslet visszaesése volt tapasztalható, addig Ausztráliában átlag felettinek bizonyultak az adatok. A számítások szerint az ausztrál lakásárak 13,8 %-ot emelkedtek az elmúlt egy évben, míg a globális átlag 6,1 %. A koalák és a kenguruk hazája az elmúlt évi tizenkettedik helyről ugrott előre ezzel az eredménnyel.

A legnagyobb mértékű éves emelkedést Bulgáriában mérték 31,5 %-kal, a tavalyi győztes Lettország az elmúlt évi 60 %-os emelkedés után az elmúlt egy évben 20 %-os visszaesést produkált. A felmérést készítő cég vezetője szerint az amerikai jelzálogválság hatásai megmutatkoznak a globálisan mért lakásárindexben is.

A szakértő szerint az elmúlt hat évben egymást követték a kamatemelések Ausztráliában, ennek ellenére még mindig jelentős a lakóingatlanok iránti kereslet. Mivel a felhasznált anyagok előállítása is megdrágult, ezért az árak emelkedését részben a megnövekedett építési költségek is fokozták. A szakértői várakozások szerint a Földközi-tenger partvidéke és a fejlődő országok (Brazília, Marokkó) ingatlanpiacai lehetnek a következő év nyertesei.

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 30. csütörtök
Zalán
13. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 29. 20:57