Földi paradicsom: az amerikaiak fedezték fel, mégis az oroszok élvezik

Pénzcentrum
2008. június 11. 15:00

Pattaya Thaiföld legszebb és legfejlettebb partszakasza, az utóbbi időben főleg az oroszok nem tudnak betelni vele. A ma virágzó tengerparti város helyén fél évszázaddal ezelőtt még egy békés kis halászfalu állt, de érdekes módon a vietnámi háború mindent megváltoztatott. Az országban állomásozó amerikai katonák fedezték fel először a hely szépségét, aminek a háború után híre ment és nemsokára szép számban jelentek meg a külföldi turisták.


Harcolni mentek, felfedezők lettek...
Egy helyi ingatlanügynökség igazgatója saját bevallása szerint nagyon utálta végig ülni az orosz órákat az iskolában, mert nem gondolta volna, hogy valaha is hasznát veszi ennek a nyelvnek. Ma az irodája forgalmának nagy részét az Oroszországból érkezett vásárlóknak köszönheti, ezért nagyon boldog, hogy kitartott és megtanult oroszul.

Az oroszok már tíz éve felfedezték maguknak Pattaya-t, de az vásárlási kedvük még csak két éve indult be. 2007-ben mintegy 900 ezren látogattak el az országba, ezzel a külföldi turisták között messze az első helyen állnak, összehasonlításul a helyiek másfél millióan töltötték szabadságukat a városban.

Az ügynökségek számos szolgáltatást kínálnak a külföldieknek, ennek köszönhetően az elmúlt évben az orosz vásárlók a helyi piac 22 %-át uralták és csak az egyik tengerparti luxus-apartmanokat kínáló beruházásban 7,7 millió dollár (1,2 milliárd forint) értékben vásároltak lakásokat. Becslések szerint idén az orosz vásárlók aránya elérheti a 40 %-ot. A luxushoz 4000 dolláros (620 ezer forintos) négyzetméterár - ami a moszkvai árak ötöde - párosul, ami helyi viszonylatban nagyon magas, de a jómódú orosz vásárlók könnyedén megengedhetik maguknak.


Pattaya madártávlatból
Az ügynökség szerint a moszkvai ingatlanárak nagyon elszálltak, ezért akik be szeretnék fektetni a pénzüket, azok inkább Kínában és a Maláj-félsziget paradicsomaiban keresnek erre alkalmas célpontot. Számos szempontból a helyi ingatlanárak az orosz vásárlóknak még mindig alkalmi vételnek tűnhetnek. Egyrészt ez egy gyönyörű üdülőcélpont, ahol nagyszerű az időjárás, számos vásárlási lehetőség és jó - többek között orosz - éttermek is várják az idelátogatókat.

A hetvenes-nyolcvanas években főként az európaiak nyaraltak itt, de az utóbbi évtizedben az oroszok mellett a dél-koreaiak és a kínaiak is felismerték a hely szépségét és megjelentek Pattaya-ban. Tíz éve még a britek, a németek és a skandináv országokból érkezők voltak a legtöbben, sokan közülük második otthont kerestek maguknak a békés, nyugdíjas évekre.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


Pattaya-i partszakasz
Nekik és az oroszoknak köszönhetően óriási fejlődésen ment keresztül a környék ingatlanpiaca az elmúlt években. A vállalkozó szellemű külföldiek a helyiekkel közös cégeket alapítottak és milliárdos beruházások keretében sorra húzták fel a parton a luxuslakásokat és az apartmanokat. A nyelvi problémák kiküszöbölése érdekében legtöbbször saját személyzettel látták el az ingatlanokat. Az északi országokban az a közös, hogy borzasztó teleik vannak, így akik megtehetik, akár hónapokat is a tengerparton töltenek.

Az oroszok közül nagyon sokan nem beszélnek semmilyen idegen nyelvet, de a hosszú hónapok ennek a hiányosságnak a pótlására is kedvező alkalmat adnak. Elsősorban a helyi nemzetközi iskolákba járatott gyermekek vannak nagyon jó helyzetben, hiszen Moszkvában aranyáron mérik az angol tannyelvű iskolákba való beiratkozást. Arra kérdésre, hogy a nem félnek-e a maffia megjelenésétől, az ügynökök azt válaszolták, hogy van nekik elég dolguk otthon, bár a beruházásokat elfigyelve, ha személyesen nem is, de a pénzük lehet, hogy már ideért.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem