Felújítás csere helyett: milliókat költenek a britek!

Pénzcentrum
2008. június 13. 14:00

Egy közelmúltban készült brit felmérés szerint a gyenge lakáspiaci eredmények is közvetlen hatással lehetnek a lakosság felújítási szándékának emelkedésére. A megkérdezett tulajdonosok 21 %-a tervezi, hogy egy éven belül felújítja lakását vagy szerkezeti átalakítást végez. Az átlagos felújításra szánt összeg 17 300 font (5,2 millió forint), ami ottani mércével átlagosnak mondható.

A felújításra készülők ötöde a tervek szerint több, mint hatmillió forintnak megfelelő fontot költ az átalakításra. A felmérés során megállapították, hogy a megkérdezettek harmada nem tudott róla, hogy a munkálatok megkezdése előtt bejelentési kötelezettsége van a biztosító felé. A legsűrűbben előforduló válaszokból kiderült, hogy sokan az ingatlanok hasznos alapterületét szeretnék növelni.

A felmérés adatait a teljes lakosságra vetítve kiderül, hogy 1,3 millió tulajdonos a tetőteret építené be, 1,2 millióan üvegházat és télikertet alakítanának ki, további 950 ezren hátrafelé bővítenék a házukat, minimum egy új lakószoba kialakításával. Körülbelül 228 ezren tervezik, hogy az alagsori pincét teszik lakhatóvá, ez hasonlít a nagyvárosok általános problémájára, ahol csak függőleges irányba lehet terjeszkedni.

A lakáspiacon uralkodó hangulat következtében sokan letettek arról a szándékukról, hogy nagyobb lakásba költöznek, akinek módja van rá és meg tudja valósítani a hozzáépítést, annak ez egy kedvező alkalom arra, hogy növelje a rendelkezésre álló életteret. Felhívták mindenki figyelmét a bejelentési kötelezettségre, mert bejelentés nélkül érvénytelenné válhat a biztosítás és a munkálatok alatt váratlanul bekövetkező eseményekre nem fizet a biztosító.

A fővárosban és a nagyvárosokban elsősorban a lakásfelújítás és az alagsor átalakítása mellett döntenek, dél-keleten a télikertek, észak-nyugaton a tetőtér beépítése a leggyakoribb. Az észak-keleti régióban a házak bővítését és új szobák kialakítását tervezik a legtöbben.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem