14 °C Budapest

Újabb hitelválság kopogtat! Kalifornia már nyakig benne van!

Pénzcentrum
2008. június 9. 13:00

Az amerikai ingatlan-tulajdonosok úgy érezhetik magukat, mint a régi rajzfilmekben az a szereplő, akinek a fejére zuhant zongora után annyi ideje sem marad, hogy leporolja magát, máris érkezik a következő koppanás. Ez a kép ugyan viccesnek tűnhet egy rajzfilmben, de nem annyira megmosolyogtató a hétköznapi életben.

A másodlagos jelzálogpiac válsága érzékenyen érinti a teljes amerikai gazdaságot, az ingatlanpiaci elemzők attól tartanak, hogy az árverések és végrehajtások száma tovább emelkedhet jövő áprilisban. Számos adós rendelkezik olyan változó kamatozású jelzálogkölcsönnel, amelynek a futamidő elején alacsonyabb a törlesztőrészlete és a magasabb terhek csak az azt követő években jelentkeznek. A hitelfelvevők a megváltozott piaci körülmények következtében a kamatperiódus lejártával meredeken emelkedő részletekre számíthatnak. Sokan azzal próbálnak ez ellen védekezni, hogy még a kamatemelés előtt megpróbálják értékesíteni a lakásukat, de sokan közülük hitelcsapdába kerültek.

Egyesek úgy gondolják, hogy a hitelválság rövidesen véget érhet, de mások még várnak ezzel a kijelentéssel. Nagyon nehéz a hitelek refinanszírozását megoldani és a helyzet még rosszabbra is fordulhat. A 2004-es ingatlanpiaci szárnyalás idején mutatkozó óriási kereslet hatására megkönnyítették a hitelfelvételi lehetőségeket, ami egyre alacsonyabb kezdő törlesztőrészleteket eredményezett. A futamidő elején csak kamatot kell törleszteni és mivel a tőke rövidebb időre oszlik el, ez magasabb későbbi részleteket jelent. Sajnos a hiteltípus bevezetésekor nem számoltak az ingatlanárak ilyen mértékű csökkenésével.

A Credit Suisse előrejelzései szerint a végrehajtások száma két hullámban emelkedhet, jövő áprilisban egy 5 milliárd dolláros (775 milliárd forintos), 2010 januárjában egy 10 milliárd dolláros (1550 milliárd forintos) csomag kamatperiódusa jár le, ami azért aggasztó mert a korábbi kamatperiódus-váltások adatai alapján az adósok 13 %-a esett hatvan napot meghaladó fizetési késedelembe. Az államok közül Kaliforniában a legmagasabb a végrehajtással fenyegetett ingatlanok aránya. A változó kamatozású hitelek ebben az államban voltak a legnépszerűbbek, a tulajdonosok sokszor túlvállalták magukat és most nem tudnak szabadulni sem a lakásuktól, sem a hitelüktől. Kalifornia nincs egyedül, hiszen Floridával, Arizonával és Nevadával együtt idén ebben a négy államban volt az összes végrehajtás 62 %-a.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?