Legalább két évig szenvedhetnek még a britek

Pénzcentrum
2008. június 11. 14:00

Több brit ingatlanpiaci felmérést is módosítottak a lakáspiacon lejátszódó folyamatok következtében. Az árak csökkenése nagyobb mértékű is lehet, mint azt korábban becsülték és a visszaesés már nem csak hónapokban, hanem években mérhető, mert a legtöbb szakértő szerint akár 2010-ig is eltarthat a lakásárak csökkenése.

A korábbi számítások szerint az idei évre 8 %-os, jövőre 10 %-os csökkenést valószínűsítettek, de egyes szakértők szerint ezek az előrejelzések nagyon óvatosnak bizonyultak, mert akár 15 %-ot is csökkenhetnek az árak. A piaci szereplők a saját bőrükön fogják érezni ennek hatásait. Az elmúlt években több mint 23 ezer olyan hitelfelvevő volt, aki önerő nélkül vásárolt lakást és a bank a teljes vételárat megfinanszírozta. Ők lehetnek most a legnagyobb veszélyben, mert a fennálló tartozásuk magasabb, mint a fedezetként felajánlott ingatlan értéke.


Az eladók és a vevők is nehéz időszak elé néznek!
Az ingatlanforgalmazók arról számoltak be, hogy az adásvételi szerződések száma három évtizedes mélyponton van, az értékesítés visszaesése már felülmúlta a kilencvenes évek negatív rekordjait is. Egy ingatlanügynök átlagosan 17,4 lakást értékesített az elmúlt három hónapban, ami alig harmada az egy évvel korábbi adatoknak. Aki most eladni szeretne, az jelentős veszteségekre számíthat, nem könnyíti meg az értékesítők dolgát, hogy az eladók még mindig legalább 10 %-kal a valós piaci árak felett szeretnének kapni a lakásukért.

Megoszlanak a vélemények arról, hogy mit tehetnek ebben a helyzetben a piaci szereplők, de az biztos, hogy az eladók és a vevők is nehéz időszak elé néznek. Bár az ingatlanpiaci statisztikák folyamatos gyengülést mutatnak, a szakértők szerint az árak 15 %-os csökkenése csak a lehető legrosszabb esetben fordulhat elő. Sokan módosították a piaci előrejelzéseiket, ezek alapján a jövő év második feléig biztosan nem számíthatnak áremelkedésre a szigetország ingatlantulajdonosai.

A vevők helyzete könnyebbnek nevezhető, hiszen amellett, hogy széles kínálatból választhatnak, jelentős alkupozícióban is vannak. Mivel a vásárláshoz a bankok már legalább 5-10 % önerőt kérnek, a szakértők elsősorban a megtakarítások növelésére hívják fel a figyelmet. Az eladó közül ugyan sokan megfogadták az ügynökeik tanácsát és a változó piachoz igazították az árakat, de mások egyszerűen nem hajlandóak engedni a vételárból.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A közvetítők szerint, akik nyomós ok miatt eladási kényszer alatt vannak, azoknak célszerű kompromisszumot kötni és engedni kell a vételárból, az ügynökök segítenek beárazni a lakást, mert az árcsökkenés kerületenként is eltérő lehet. Akinek nem sürgős az eladás, vagy nem kapja meg az elvárt minimum vételárat, az inkább várjon az eladással. Aki magasan tartja az árakat, annak a lakását megnézheti több tucat érdeklődő is, ajánlatot senki nem fog tenni rá.

A piaci helyzettől függetlenül vonzóvá tehetjük a lakásunkat az érdeklődők számára. Egy jól karbantartott, rendes tiszta lakás mindig tetszik a vásárlóknak, előnyt jelenthet a szűkös piacon is valós áron történő eladásban. Aki nagyobb lakásba költözik annak érdemes számolni azzal, hogy amennyit veszít az eladáson, azt lehet, hogy le tudja alkudni a megvásárolni kívánt ingatlan vételárából.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 14. 16:05