13 °C Budapest

Durva Főtáv trükkök - Senki nem szabadulhat

Pénzcentrum
2008. január 10. 09:15

A legkülönbözőbb fenyegetésekkel és "trükkökkel" igyekszik jobb belátásra bírni a Budapesti Távhőszolgáltató (Főtáv) Zrt. azokat a fogyasztóit, akik búcsút intenének a cégnek az aránytalanul drága távfűtés miatt - írja a Népszabadság.

Úgy tűnik, az elmúlt egy-másfél évben egyre többen határozták, határozzák el, hogy átállnak az egyedi gázfűtésre. Ezt azonban a Főtáv nem nézi jó szemmel, s igyekszik megakadályozni fogyasztói elvesztését. Ezt legegyszerűbben a szolgáltatói hozzájárulás megtagadásával érné el, de egyéb trükk is létezik: a Főtáv egyik legképtelenebb ötlete, hogy a megfelelő műszaki-technikai tervdokumentáció és a lakóközösség írásos beleegyezése alapján ugyan megadja az "engedélyt", de az esetenként 20 ezer forintra rúgó havi alapdíjat továbbra is kiszámlázza a szolgáltatásról levált fogyasztónak.

A Főtáv odáig is elment, hogy perrel fenyegette meg a leválni szándékozókat. Végül visszakozott, mivel arra a kérdésre, hogy ezen az alapon beperli-e a már levált fogyasztóit is, nem tudott válaszolni. Az elutasítottak többsége ennek ellenére vállalja a "kockázatot".

Nehéz kikövetkeztetni, hogy a Főtáv egy perben minek alapján tudna érvényt szerezni vélt igazának, hiszen egyik elutasító levelében maga ismeri el: "társaságunk csak a kiválásra vonatkozó tervdokumentációt (...) hagyta jóvá. (...) a Főtáv Zrt. hatósági jogokkal nincs felruházva, és a leválni szándékozó vagy leváló épületrészek tulajdonosaival szemben szankciókkal nem élhet. A Fővárosi Közgyűlés leválással kapcsolatos rendeleti előírásait azonban be kell tartanunk, és az azzal ellentétes megvalósításokhoz hozzájárulásunkat nem adhatjuk." Ez alapján viszont jogászoknak sem könnyű egyértelművé tenni, pontosan mit is jelent a leválás megtagadása. Az sem könynyíti a tisztánlátást, hogy az említett 2005-ös fővárosi, s a vonatkozó kormányrendelet alapján - a Főtáv értelmezése szerint - a gázfűtésre való átállás füstgázkibocsátással jár, ami környezetszennyező, ezért nem támogatható.

Információink szerint a Főtáv korábban vonakodva ugyan, de tudomásul vette a leválásokat. Azonban épp a tavaly nyári vezércserétől kezdődően sorra megtagadja hozzájárulását, még akkor is, ha a kiviteli tervek egyébként megfelelnek, s a kérelmezők a lakóközösség beleegyezését is bírják.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem