7 °C Budapest

Negyedével nőhet a távfűtés ára!

Pénzcentrum
2007. november 19. 09:30

Egyre kevésbé látszik megegyezés a felek között a hosszú távú áramvásárlási megállapodás ügyében. Ugyanis sem a Budapesti Erőmű Zrt., sem a Magyar Villamos Művek Zrt. kereskedő cége nem enged a saját elképzeléseiből - írja a Világgazdaság.

A Budapesti Erőmű (Bert) nyilvánvalóan a kínáltnál magasabb árakat akar kiharcolni, így elakadóban vannak a tárgyalások. Az árvita ráadásul a fővárosi távfűtést is veszélybe sodorja, ugyanis a Bert adja a fővárosi távhő 60 százalékát. De mivel az erőműveknél az áram, és a hő értékesítése együtt biztosít jövedelmezőséget, előfordulhat, hogy ha romlik az áramtermelés megtérülése, akkor azt a hőárban fogják érvényesíteni.

Viszont ha nem tudja az áramárban érvényesíteni a jelenlegi érdekeit, akkor minden valószínűség szerint fel kell majd bontania a Főtávval kötött szerződést, és a mostaninál magasabb árakat kialkudni, ami 25 százalékos végfelhasználói díj emelkedést is jelenthet.

A Főtáv szóvivője szerint aggasztó, hogy még mindig nincs megállapodás áramügyben a felek között, vagyis tartanak az esetleges következményektől. Szakemberek szerint a drágulás leginkább Kispesten, Kőbányán, és Kelenföldön jelenthetne problémát.

Emellett az is drágíthatja a távfűtést, hogy számos épület levált a hálózatról, így kevesebb fogyasztó között kell elosztani a jelenleg is fennálló fix költésgeket...

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?