9 °C Budapest

Negyedével nőhet a távfűtés ára!

Pénzcentrum
2007. november 19. 09:30

Egyre kevésbé látszik megegyezés a felek között a hosszú távú áramvásárlási megállapodás ügyében. Ugyanis sem a Budapesti Erőmű Zrt., sem a Magyar Villamos Művek Zrt. kereskedő cége nem enged a saját elképzeléseiből - írja a Világgazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Budapesti Erőmű (Bert) nyilvánvalóan a kínáltnál magasabb árakat akar kiharcolni, így elakadóban vannak a tárgyalások. Az árvita ráadásul a fővárosi távfűtést is veszélybe sodorja, ugyanis a Bert adja a fővárosi távhő 60 százalékát. De mivel az erőműveknél az áram, és a hő értékesítése együtt biztosít jövedelmezőséget, előfordulhat, hogy ha romlik az áramtermelés megtérülése, akkor azt a hőárban fogják érvényesíteni.

Viszont ha nem tudja az áramárban érvényesíteni a jelenlegi érdekeit, akkor minden valószínűség szerint fel kell majd bontania a Főtávval kötött szerződést, és a mostaninál magasabb árakat kialkudni, ami 25 százalékos végfelhasználói díj emelkedést is jelenthet.

A Főtáv szóvivője szerint aggasztó, hogy még mindig nincs megállapodás áramügyben a felek között, vagyis tartanak az esetleges következményektől. Szakemberek szerint a drágulás leginkább Kispesten, Kőbányán, és Kelenföldön jelenthetne problémát.

Emellett az is drágíthatja a távfűtést, hogy számos épület levált a hálózatról, így kevesebb fogyasztó között kell elosztani a jelenleg is fennálló fix költésgeket...

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?