Megint drágább az életünk - várható volt

Pénzcentrum
2007. december 11. 10:30

Mi és mennyit drágult? November során újra emelkedett az éves inflációs ráta, 7,1 százalékkal emelkedtek az árak tavaly novemberhez képest. Az idei év első tíz hónapjában átlagosan 8 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában - derül ki a KSH legfrissebb adataiból.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


Mi történt 1 hónap alatt?

Októberhez képest emelkedett az étolaj (9,2%), a tej (5,7%), a sajt (5,5%), a száraztészta (4,8%), valamint a tojás (3,3%) ára. Az élelmiszerek árai 1,4 százalékkal emelkedtek összességében az előző hónaphoz képest. Felüdülést jelenthet, hogy a sertéshús ára októberhez képest 3,1 százalékkal mérséklődött. Az idényáras élelmiszerek nélkül számított élelmiszerár-emelkedés 1,5 százalékos.


Az átlagosnak tekinthetőnél nagyobb mértékben, 0,9 százalékkal drágultak az egyéb cikkek árai, ezen belül is a járműüzemanyag árak emelkedtek 3,3 százalékkal. Ezzel ellentétben csökkenés volt tapasztalható a gyógyszerek, gyógyáruk esetében, 1,4 százalékkal mérséklődtek az árak.

Újfent az átlagosnál alacsonyabb áremelkedés volt megfigyelhető a szeszes italok, dohányáruk, a ruházkodási cikkek, a háztartási energia (0,3%), valamint a szolgáltatások (0,2%) körében. A tartós fogyasztási cikkeknél 0,1 százalékos árcsökkenés következett be.

Mi történt 1 év alatt?

Újfent az átlagosnál magasabb mértékben emelkedtek az előző év azonos időszakához képest az élelmiszerek árai, 11,6 százalékkal (az előző hónapi ütemmel megegyező mértékben). Ezen belül is sokkal többet kell fizetnünk a lisztért (58,4 %), az étolajért (30,1%), az idényáras élelmiszerekért (24,7 %), a tojásért (23,2 %), a száraztésztáért (21,8%), a kenyérért (21,5 %), a péksüteményekért (19,4 %), illetve a baromfihúsért (11,1 %).


Az energiáért 12,3, a távfűtésért 31,3, a vezetékes gázért 17,8 százalékkal kellett többet fizetni novemberben. Átlag alatti mértékben növekedett az egyéb árucikkek és szolgáltatások ára (6,9%) az előző év azonos időszakához képest, előbbi kategórián belül a gyógyszer, gyógyáru 17,6%-kal került többe, mint 2006. novemberében. Szintén átlag alatt drágultak a szeszes italok, dohányáruk (5,1%), valamint a ruházkodási cikkek (0,3%). A tartós fogyasztási cikkek körében árcsökkenés (1,5%) volt megfigyelhető.

A nyugdíjasok és a mi kosarunk

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Mi van a kosarunkban és Európában?Nyugdíjas infláció

A KSH által publikált nyugdíjas árindex értéke is növekedett októberhez képest. Az előző év azonos időszakához képest 2007. novemberében 9,3 százalékkal növekedett a nyugdíjas fogyasztói kosárban megtalálható termékek ára.


Mi várható?

Az inflációs adat a várakozásoknak megfelelő volt, a Portfolio.hu által készített elemzői felmérés alapján a decemberre 6,9 - 7,5 százalékos, jövő év decemberére pedig 3,5 - 4,7 százalékos inflációra számítanak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20