3 °C Budapest

Nem lehetett tartós az öröm - megint emelkedett az infláció

Pénzcentrum
2007. november 13. 10:36

A szeptemberi csökkenés után októberben újra emelkedésnek indult az éves áremelkedés üteme, 6,7 százalékkal növekedtek az árak tavaly októberhez képest. Az idei év első tíz hónapjában 8,1 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában - derül ki a KSH legfrissebb adataiból.


Mi történt 1 hónap alatt?

Szeptemberhez képest emelkedett az étolaj (7,7%), a liszt (7,3%), a tojás és a tej (4,6-4,6%), valamint a kenyér (2,9%) ára. Az élelmiszerek ára 2 százalékkal emelkedett. Az idényáras élelmiszerek nélkül számított élelmiszerár-emelkedés 1,7 százalékos.


Érezhető a szezonváltás a ruházati cikkek tekintetében, itt ugyanis 4 százalékos áremelkedés volt tapasztalható. Átlagos mértékben, 0,7 százalékkal drágultak az egyéb cikkek árai, ezen belül a gyógyszer, gyógyáru 2,7, a járműüzemanyag árak 0,4%-kal drágultak.

Az átlagosnál alacsonyabb áremelkedés volt megfigyelhető a szeszes italok, dohányáruk, a háztartási energia (0,2-0,2%), valamint a szolgáltatások (0,1%) körében. A tartós fogyasztási cikkeknél 0,2 százalékos árcsökkenés következett be.

Mi történt 1 év alatt?

Újfent az átlagosnál magasabb mértékben emelkedett az előző év azonos időszakához képest az élelmiszerek árai, 11,6 százalékkal. Ezen belül is sokkal többet kell fizetnünk a lisztért (54,6 %), az idényáras élelmiszerekért (36,7 %), a tojásért (21,2 %), a kenyérért (20,4 %), a péksüteményekért (19,2 %), az étolajért (17,8 %), illetve a baromfihúsért (15,4 %).


Az energiáért 10,7, a távfűtésért 36,4, a vezetékes gázért 11,1, a szemétszállításért 10,7, a vízért 9 százalékkal kell többet fizetni. Átlag alatti mértékben növekedett az egyéb árucikkek ára az előző év azonos időszakához képest, ezen belül a gyógyszer, gyógyáru 19,6%-kal került többe, mint 2006. októberben. Szintén átlag alatt drágultak a szeszes italok, dohányáruk (5,3%), valamint a ruházkodási cikkek (0,5%). A tartós fogyasztási cikkek körében árcsökkenés (1,5%) volt megfigyelhető.


Mi várható?

A Portfolio.hu által készített elemzői felmérés alapján a jövőre vonatkozó inflációs várakozások emelkedtek. Decemberre 6 - 7,1 százalékos, jövő év decemberére pedig 3,3 - 4,9 százalékos inflációra számítanak.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 30. 20:58