Itt az ingatlanosok csodafegyvere: mitől duplázódik az ár?

Pénzcentrum
2007. október 26. 05:40

Abban valószínűleg sok lakásvásárló elképzelése megegyezik, hogy szívesen vásárolnának olyan lakást, melynek teraszáról vagy ablakaiból minden nap a Duna és a kivilágított Budapest szépségét élvezhetik. Eltérnek azonban a vélemények arról, hogy mennyit érdemes vagy kell áldozni a panorámáért, a végső döntéseket pedig a racionális megfontolás mellett mindenképpen szerepet kap a családi költségvetés nagysága is. Lássuk, mennyivel kell többet félreraknunk, ha a szomszédos ház falának látványa helyett a Dunára vágyunk!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A panoráma kérdése döntő tényező a főváros azon részeiben, ahol az építtetőknek lehetősége nyílik olyan ingatlanok, társasházak vagy éppen családi házak létrehozására, melyek akárcsak néhány lakás erejéig, de panorámásak. Így a kilátás az ingatlanpiac fontos tényezője a II., a III., a XI., a XIII., az V. és a IX. kerületben.


Az árral arányosan nő a panoráma szerepe


Kérdésünkre Szatmári Zsolt, az Otthon Centrum II. kerületi irodájának vezetője elmondta, hogy a családi házak piacán főként az eladhatóságban, de 5-10 százalékos mértékig akár az árakban is megjelenik az, hogy az ingatlan panorámás-e.


A kilátás szerepe az ingatlanok értékével arányosan növekszik, míg az alacsonyabb kategóriába tartozó ingatlanok, 15-25 millió forint közötti családi házak esetében a panoráma 5 százalékos pluszt jelenthet az eladó számára, addig ugyanez az adottság egy 50 millió forint feletti ingatlan esetében akár 10 százalékot is emelhet az áron.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


A látvány árbefolyásoló szerepére azonban jelentős hatással vannak az ingatlan egyéb tulajdonságai - állapota, belső elrendezése -, illetve a panoráma mértéke, korántsem mondható elhanyagolható tényezőnek, hogy egy kör- vagy részpanorámás ingatlant szeretnénk-e megvásárolni vagy eladni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?