Itt az ingatlanosok csodafegyvere: mitől duplázódik az ár?

Pénzcentrum
2007. október 26. 05:40

Abban valószínűleg sok lakásvásárló elképzelése megegyezik, hogy szívesen vásárolnának olyan lakást, melynek teraszáról vagy ablakaiból minden nap a Duna és a kivilágított Budapest szépségét élvezhetik. Eltérnek azonban a vélemények arról, hogy mennyit érdemes vagy kell áldozni a panorámáért, a végső döntéseket pedig a racionális megfontolás mellett mindenképpen szerepet kap a családi költségvetés nagysága is. Lássuk, mennyivel kell többet félreraknunk, ha a szomszédos ház falának látványa helyett a Dunára vágyunk!


A panoráma kérdése döntő tényező a főváros azon részeiben, ahol az építtetőknek lehetősége nyílik olyan ingatlanok, társasházak vagy éppen családi házak létrehozására, melyek akárcsak néhány lakás erejéig, de panorámásak. Így a kilátás az ingatlanpiac fontos tényezője a II., a III., a XI., a XIII., az V. és a IX. kerületben.


Az árral arányosan nő a panoráma szerepe


Kérdésünkre Szatmári Zsolt, az Otthon Centrum II. kerületi irodájának vezetője elmondta, hogy a családi házak piacán főként az eladhatóságban, de 5-10 százalékos mértékig akár az árakban is megjelenik az, hogy az ingatlan panorámás-e.


A kilátás szerepe az ingatlanok értékével arányosan növekszik, míg az alacsonyabb kategóriába tartozó ingatlanok, 15-25 millió forint közötti családi házak esetében a panoráma 5 százalékos pluszt jelenthet az eladó számára, addig ugyanez az adottság egy 50 millió forint feletti ingatlan esetében akár 10 százalékot is emelhet az áron.


A látvány árbefolyásoló szerepére azonban jelentős hatással vannak az ingatlan egyéb tulajdonságai - állapota, belső elrendezése -, illetve a panoráma mértéke, korántsem mondható elhanyagolható tényezőnek, hogy egy kör- vagy részpanorámás ingatlant szeretnénk-e megvásárolni vagy eladni.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 6. kedd
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?