Váratlan fordulat a Dunántúlon: féláron adják a lakásokat

Pénzcentrum
2007. október 24. 05:40

Győr és Szombathely: mi a helyzet a piacon? A nyári pangás után ismét pezseg az ingatlanpiac, de nem csak Budapesten, hanem a Nyugat-Dunántúli Régióba tartozó megyékben, így Zalában, Vasban és Győr-Moson-Sopronban is. A pezsgés azonban a rendkívüli túlkínálat miatt nem tud áremelkedést hozni, sőt gyakorta nem csak, hogy stagnálással, de az ingatlanárak csökkenésével kell szembesülniük az eladóknak. Utóbbi fokozottan igaz Zalára, ahol a kínálati árak esése az elmúlt egy évben elérte a 40 százalékpontot.

A Nyugat-Dunántúli Régió ingatlanpiacán történt változásokkal foglalkozunk bővebben a következő néhány bekezdésben. Körképünk elkészítésében az Otthon Centrum és a Duna House helyi irodáinak vezetői voltak segítségünkre. Az általános hangulat feltérképezése után a számok segítségével arra keressük a választ, hogy mennyire értékelik túl ingatlanaikat a jelenleg piacon lévő lakások tulajdonosai.

Használt lakások piaca: csak a téglát keresik

Az általunk megkérdezett szakemberek egyhangúlag arról számoltak be, hogy az ország nyugati határán található városokban, így Szombathelyen és Győrött is zömében egyedi fűtésű, II. emeleti használt téglalakásokat keresnek a vásárlók. Ezekből azonban viszonylag szűk a kínálat, a jobb lakások nem sokkal piacra kerülésük után elkelnek.

Szombathelyen főként a 7 és 9 millió forintos ingatlanok iránt van kereslet, ebben a szegmensben azonban kevés jó állapotú lakás van. Zsigmond Balázs, a Duna House szombathelyi irodájának vezetője szerint a lakások esetében 11 millió, a családi házak esetében pedig 20 millió forint felett esik vissza drasztikus mértékben a kereslet.

A maximális vételárak és az, hogy a vásárlók 90 százalék feletti arányban vesznek fel hitelt az ingatlanok megvételéhez, arra utalnak, hogy Vas megyében jelentősen megcsappant a fizetőképes kereslet. Ezt az érzetet erősíti, hogy Zsigmond Balázs tapasztalatai szerint manapság a 10 százalékos önrész letétele is gondot okoz a vásárlók számára.

A családi házak esetében érvényes 20 millió forintos érték jelentősen bekorlátozza a piac mozgásterét, az eladók ugyanis a legtöbbször egyáltalán nem hajlandók szembenézni a tényekkel, és túlságosan magas árat kérnek az ingatlanokért.

A Szombathelyen jellemzőnél kedvezőbb a helyzet Győrben, ahol a kereslet viszonylagos állandósága mellett, az új beruházások tömeges megjelenése miatt, jelentősen felhígult a kínálat. Az ingatlanok ezért általában nyomott árakon kelnek el, a piacot az árak szempontjából leginkább stagnálás vagy csökkenés jellemzi.

Győrben az egyedi fűtésű, kétszobás téglalakásokon kívül a panelek iránt van kereslet. Utóbbiakat az elmúlt 1,5-2 évben lezajlott áresés tette népszerűvé, mely elérhetőbbé tette a piac ezen szegmensét. A fiatalabb, már új szigetelést kapott panellakások négyzetméterára a tavaly jellemző 180 ezer forintról 160 ezerre esett.

Panelt leginkább fiatal párok, házaspárok, illetve munkavállalási céljából Győrt választók vásárolnak, de egyre gyakoribb jelenség, hogy a környező falvakban élő idős emberek, a számukra túl nagyra nőtt ingatlanokat hátrahagyva panelekbe költöznek - tudtuk meg Csapó Andrástól, a Duna House győri irodáinak vezetőjétől.

Az árak stagnálása, illetve 3-4 százalékos esése azonban nem csak a panelpiacot, de Győr teljes ingatlanpiacát érintette, és együtt járt az eladásig eltelő időintervallum meghosszabbodásával. Míg néhány éve a piacra került ingatlanok 2-3 hónap alatt értékesítésre kerültek, addig manapság 4-5-6 hónapra is szükség van ahhoz, hogy az ingatlanok megtalálják új tulajdonosukat.

Győr érdekessége, hogy a fővárosi piaccal kapcsolatban elhangzottakkal szemben, itt főként az egyszintes kertes házak iránt van igény, 700-800 négyzetméteres telken 120-130 négyzetméteres alapterülettel. A vásárlók emellett figyelmet fordítanak az építési évre is, leginkább a 4-5 éves ingatlanok kedveltek, egy fent leírt lakásért pedig 30-35 millió forintot kell adnia a vásárlóknak.

Áresésről beszélnek a számok

Új ingatlanok: túl sok fejlesztés, kevés vevő

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 3. 19:16