8 °C Budapest

Váratlan fordulat a Dunántúlon: féláron adják a lakásokat

Pénzcentrum
2007. október 24. 05:40

Győr és Szombathely: mi a helyzet a piacon? A nyári pangás után ismét pezseg az ingatlanpiac, de nem csak Budapesten, hanem a Nyugat-Dunántúli Régióba tartozó megyékben, így Zalában, Vasban és Győr-Moson-Sopronban is. A pezsgés azonban a rendkívüli túlkínálat miatt nem tud áremelkedést hozni, sőt gyakorta nem csak, hogy stagnálással, de az ingatlanárak csökkenésével kell szembesülniük az eladóknak. Utóbbi fokozottan igaz Zalára, ahol a kínálati árak esése az elmúlt egy évben elérte a 40 százalékpontot.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Nyugat-Dunántúli Régió ingatlanpiacán történt változásokkal foglalkozunk bővebben a következő néhány bekezdésben. Körképünk elkészítésében az Otthon Centrum és a Duna House helyi irodáinak vezetői voltak segítségünkre. Az általános hangulat feltérképezése után a számok segítségével arra keressük a választ, hogy mennyire értékelik túl ingatlanaikat a jelenleg piacon lévő lakások tulajdonosai.

Használt lakások piaca: csak a téglát keresik

Az általunk megkérdezett szakemberek egyhangúlag arról számoltak be, hogy az ország nyugati határán található városokban, így Szombathelyen és Győrött is zömében egyedi fűtésű, II. emeleti használt téglalakásokat keresnek a vásárlók. Ezekből azonban viszonylag szűk a kínálat, a jobb lakások nem sokkal piacra kerülésük után elkelnek.

Szombathelyen főként a 7 és 9 millió forintos ingatlanok iránt van kereslet, ebben a szegmensben azonban kevés jó állapotú lakás van. Zsigmond Balázs, a Duna House szombathelyi irodájának vezetője szerint a lakások esetében 11 millió, a családi házak esetében pedig 20 millió forint felett esik vissza drasztikus mértékben a kereslet.

A maximális vételárak és az, hogy a vásárlók 90 százalék feletti arányban vesznek fel hitelt az ingatlanok megvételéhez, arra utalnak, hogy Vas megyében jelentősen megcsappant a fizetőképes kereslet. Ezt az érzetet erősíti, hogy Zsigmond Balázs tapasztalatai szerint manapság a 10 százalékos önrész letétele is gondot okoz a vásárlók számára.

A családi házak esetében érvényes 20 millió forintos érték jelentősen bekorlátozza a piac mozgásterét, az eladók ugyanis a legtöbbször egyáltalán nem hajlandók szembenézni a tényekkel, és túlságosan magas árat kérnek az ingatlanokért.

A Szombathelyen jellemzőnél kedvezőbb a helyzet Győrben, ahol a kereslet viszonylagos állandósága mellett, az új beruházások tömeges megjelenése miatt, jelentősen felhígult a kínálat. Az ingatlanok ezért általában nyomott árakon kelnek el, a piacot az árak szempontjából leginkább stagnálás vagy csökkenés jellemzi.

Győrben az egyedi fűtésű, kétszobás téglalakásokon kívül a panelek iránt van kereslet. Utóbbiakat az elmúlt 1,5-2 évben lezajlott áresés tette népszerűvé, mely elérhetőbbé tette a piac ezen szegmensét. A fiatalabb, már új szigetelést kapott panellakások négyzetméterára a tavaly jellemző 180 ezer forintról 160 ezerre esett.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Panelt leginkább fiatal párok, házaspárok, illetve munkavállalási céljából Győrt választók vásárolnak, de egyre gyakoribb jelenség, hogy a környező falvakban élő idős emberek, a számukra túl nagyra nőtt ingatlanokat hátrahagyva panelekbe költöznek - tudtuk meg Csapó Andrástól, a Duna House győri irodáinak vezetőjétől.

Az árak stagnálása, illetve 3-4 százalékos esése azonban nem csak a panelpiacot, de Győr teljes ingatlanpiacát érintette, és együtt járt az eladásig eltelő időintervallum meghosszabbodásával. Míg néhány éve a piacra került ingatlanok 2-3 hónap alatt értékesítésre kerültek, addig manapság 4-5-6 hónapra is szükség van ahhoz, hogy az ingatlanok megtalálják új tulajdonosukat.

Győr érdekessége, hogy a fővárosi piaccal kapcsolatban elhangzottakkal szemben, itt főként az egyszintes kertes házak iránt van igény, 700-800 négyzetméteres telken 120-130 négyzetméteres alapterülettel. A vásárlók emellett figyelmet fordítanak az építési évre is, leginkább a 4-5 éves ingatlanok kedveltek, egy fent leírt lakásért pedig 30-35 millió forintot kell adnia a vásárlóknak.

Áresésről beszélnek a számok

Új ingatlanok: túl sok fejlesztés, kevés vevő

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?