7 °C Budapest

Ingatlan a hegyek között: mit rejt számodra Svájc piaca?

Pénzcentrum
2007. október 24. 14:00

Bár az Alpok lejtőin való síelés és Svájc együtt sok turistát hoz lázba Európában, a szállás és a lakhatás iránt felmerülő fokozott igény mégsem vezetett ingatlanpiaci boomhoz az Európa szívében elhelyezkedő országban. Az árak emelkedésének elmaradásáért a spekuláns vásárlók tartózkodása felelős, hogy miért is, annak nézünk utána a következőkben!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az árszínvonal-emelkedésre spekuláló befektetők elmaradásának két alapvető oka van, melyek szorosan összekapcsolódnak egymással. Egyrészről Svájcban nem csak a bevándorlásra, illetve a külföldiek munkavállalására vonatkozó szabályok szigorúbbak az európai országokban általában jellemzőnél, de az ország korlátozásokat alkalmaz a külföldiek tulajdonszerzésével kapcsolatban is.

Svájc bizonyos területein, így például a kedvelt síparadicsomban, St. Moritz-ban, csakis állandó tartózkodási engedéllyel rendelkezők vagy svájci állampolgárok vásárolhatnak ingatlanokat, de a döntéshozók a moratórium alá eső területeken is maximalizálták a külföldiek részére értékesíthető ingatlanok számát 1400 darabban, alapterületét pedig 200 négyzetméterben.

A korlátozás célja az üdülőövezetekre vonatkozó fejlesztési hullám korlátok közé szorítása, a szigorításokon keresztül ugyanis lehetővé válik a csupán a téli szezonban megelevenedő szellemfalvak kialakulása. A fejlesztések szaporodásának korlátozása emellett hozzájárul a természeti környezet megőrzéséhez, védelméhez is.

A spekuláns befektetői kör elmaradása a vételre és eladásra vonatkozó korlátozások mellett az utóbbi éveket jellemző tendenciózus, évi 3 százalékos árszínvonal-emelkedésnek köszönhető, amely semmiképpen sem elégítheti ki a gyors haszon reményében vásárló befektetőket.

Svájc tehát továbbra is a svájciaké és a második otthon vásárlóké marad, kivéve, ha a korlátozásokat rögzítő törvény 2010-es megszűnése után, mégsem lép majd életbe egy újabb jogszabály. A Lex Koller hatályon kívül kerülésével ugyanis minden eddig fennálló gát megszűnik.

A külföldi vásárlók szemszögéből nézve, az ország legkedveltebb régiója a francia ajkú Nyugat-Svájc, amely természeti adottságainál fogva már az 1850-es évek óta a síelni vágyó turisták paradicsoma. A terület a nemzetközi repülőtérrel rendelkező Genfből vonattal gyorsan elérhető, az ingatlanárak pedig a minőség és az elhelyezkedés függvényében 288 és fél ezer font, vagyis 103,3 milliótól 179,5 millió forintig változik egy két szobás apartman ára.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kevésbé ismert síparadicsomokban ennél jóval olcsóbban, akár 100 ezer font környékén is vásárolhatunk, a nyári kiadás esélyeit pedig jelentősen növelik az építés alatt álló golfpályák és egyéb rekreációs központok.

A hegyek mellett a másik fontos lehetőséget Svájc tavai jelentik, melyek a síparadicsomokhoz hasonlóan rengeteg turistát vonzanak. A kereslet a Genfi-tó partján is felsrófolta az árakat: 397 ezer fontot kell például adnia annak egy aki montreux-i apartmanból szeretné csodálni a tó szépségét.

Amint magunk mögött hagyjuk a várost, a környező falvakban azonnal alacsonyabb árakkal találkozunk, és akár már 156 ezer fontért (60 millió forintért) is kiadható apartmanhoz juthatunk. Nyáron a tó környéke mediterrán hangulatú stranddá válik, amely a vízi sportok szerelmeseinek ad lehetőséget a kikapcsolódásra.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06