3 °C Budapest

Ingatlan a hegyek között: mit rejt számodra Svájc piaca?

Pénzcentrum
2007. október 24. 14:00

Bár az Alpok lejtőin való síelés és Svájc együtt sok turistát hoz lázba Európában, a szállás és a lakhatás iránt felmerülő fokozott igény mégsem vezetett ingatlanpiaci boomhoz az Európa szívében elhelyezkedő országban. Az árak emelkedésének elmaradásáért a spekuláns vásárlók tartózkodása felelős, hogy miért is, annak nézünk utána a következőkben!

Az árszínvonal-emelkedésre spekuláló befektetők elmaradásának két alapvető oka van, melyek szorosan összekapcsolódnak egymással. Egyrészről Svájcban nem csak a bevándorlásra, illetve a külföldiek munkavállalására vonatkozó szabályok szigorúbbak az európai országokban általában jellemzőnél, de az ország korlátozásokat alkalmaz a külföldiek tulajdonszerzésével kapcsolatban is.

Svájc bizonyos területein, így például a kedvelt síparadicsomban, St. Moritz-ban, csakis állandó tartózkodási engedéllyel rendelkezők vagy svájci állampolgárok vásárolhatnak ingatlanokat, de a döntéshozók a moratórium alá eső területeken is maximalizálták a külföldiek részére értékesíthető ingatlanok számát 1400 darabban, alapterületét pedig 200 négyzetméterben.

A korlátozás célja az üdülőövezetekre vonatkozó fejlesztési hullám korlátok közé szorítása, a szigorításokon keresztül ugyanis lehetővé válik a csupán a téli szezonban megelevenedő szellemfalvak kialakulása. A fejlesztések szaporodásának korlátozása emellett hozzájárul a természeti környezet megőrzéséhez, védelméhez is.

A spekuláns befektetői kör elmaradása a vételre és eladásra vonatkozó korlátozások mellett az utóbbi éveket jellemző tendenciózus, évi 3 százalékos árszínvonal-emelkedésnek köszönhető, amely semmiképpen sem elégítheti ki a gyors haszon reményében vásárló befektetőket.

Svájc tehát továbbra is a svájciaké és a második otthon vásárlóké marad, kivéve, ha a korlátozásokat rögzítő törvény 2010-es megszűnése után, mégsem lép majd életbe egy újabb jogszabály. A Lex Koller hatályon kívül kerülésével ugyanis minden eddig fennálló gát megszűnik.

A külföldi vásárlók szemszögéből nézve, az ország legkedveltebb régiója a francia ajkú Nyugat-Svájc, amely természeti adottságainál fogva már az 1850-es évek óta a síelni vágyó turisták paradicsoma. A terület a nemzetközi repülőtérrel rendelkező Genfből vonattal gyorsan elérhető, az ingatlanárak pedig a minőség és az elhelyezkedés függvényében 288 és fél ezer font, vagyis 103,3 milliótól 179,5 millió forintig változik egy két szobás apartman ára.

A kevésbé ismert síparadicsomokban ennél jóval olcsóbban, akár 100 ezer font környékén is vásárolhatunk, a nyári kiadás esélyeit pedig jelentősen növelik az építés alatt álló golfpályák és egyéb rekreációs központok.

A hegyek mellett a másik fontos lehetőséget Svájc tavai jelentik, melyek a síparadicsomokhoz hasonlóan rengeteg turistát vonzanak. A kereslet a Genfi-tó partján is felsrófolta az árakat: 397 ezer fontot kell például adnia annak egy aki montreux-i apartmanból szeretné csodálni a tó szépségét.

Amint magunk mögött hagyjuk a várost, a környező falvakban azonnal alacsonyabb árakkal találkozunk, és akár már 156 ezer fontért (60 millió forintért) is kiadható apartmanhoz juthatunk. Nyáron a tó környéke mediterrán hangulatú stranddá válik, amely a vízi sportok szerelmeseinek ad lehetőséget a kikapcsolódásra.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?