Világot hódít a kapszula: 3000 forint egy éjszakára?

Pénzcentrum
2007. november 17. 08:00

Bár a "kis szobaméret kis szállásdíj" elven működő kapszulahotelek, melyek először a szigetország adottságaiból fakadóan helyhiánnyal küzdő Japánban jelentek meg, nem terjedtek el a világon, egyre nagyobb igény mutatkozik a kisebb szobákat, de az egyébként jellemző piaci árnál jóval kedvezőbb feltételek mellett biztosító szállodák iránt.

A hotelek most megjelenő generációja azonban már egyáltalán nem hasonlít az ötletet adó kapszulahotelekre, melyek még az 1980-as években jelentek meg a japán piacon. Itt ugyanis az olcsó, jelenleg 18 dollárért (3100 forintért) kínált szobák ténylegesen csak az alváshoz legszükségesebb eszközökkel vannak felszerelve, televízió és sok esetben ablakok nélkül. Utóbbiakért extra díjakat kell megfizetnie a háromcsillagos szállodák esetében is alapvetőnek számító kényelemre vágyóknak.

Forrás: www.my.opera.com


Az az ötlet szerelmesei számára is nyilvánvaló volt, hogy a kapszulaszállodák eredeti formájukban nem felelnek meg az eredeti piacon. Az árérzékeny vevőket megcélzó létesítmények így a japánban jellemzőnél nagyobb méretben valósultak meg, bár az ablak és a televízió az első európai hotelek esetében is az extrák körét bővítette.

Talán nem meglepő, hogy elsőként egy fapados légitársaság anyavállalata, az easyGroup vezette be Európába ezt formát még 2005-ben. Annál inkább megdöbbentő azon döntése, hogy Magyarországon, Svájcban és az Egyesült Királyságban hozza létre az első easyHoteleket. A magyar fővároson kívül Baselben és Londonban működik ilyen szálloda, de a következő három évben az easyGroup a lánc dinamikus bővítését tervezi több mint 60 nagy-britanniai, európai és közel-keleti helyszínen.


A Stelios hivatalosan néhány héttel ezelőtt, 2007. október 3-án nyitotta meg az Oktogon közvetlen közelében található hotelt, mely 29 eurós, azaz körül belül 7200 forintos éjszakánkénti szobaárával szeretné elcsábítani a tudatos, de a szállodák nyújtotta minőségre vágyó turistákat. A Világörökség részét képező Andrássy út közelében található szálloda 59, zuhanyzóval felszerelt szobával rendelkezik.

Az easyGroup azonban csak az első egy sor szállodaiparban tevékenykedő cég között, mely relevánsnak tartja kisméretű szobákkal rendelkező hotelek építését. A brit Yotel és a holland Qbic is megnyitotta Amszterdamban első kabin-szállodáját. Előbbi egyértelműen a japán kapszula-hotelekből merített ötletet, ezt azonban ötvözte a British Airways első osztályán nyújtott szolgáltatásokkal.

A Yotel prémium kabinjában az összecsukható franciaágy mellett WC és zuhany, elektromos csatlakozók, egy íróasztal, ingyenes wireless Internet kapcsolat és síkképernyős televízió is található. A standard és a prémium közötti különbséget leginkább az ágy méretében sikerült felfedezni. Az extrákat azonban ez esetben már mindenképpen meg kell fizetni, így az árak is borsosak: egy négy órás pihenőért legalább 52 dollárt, vagy 8995 forintot kell fizetnie a Yotel szállodáját választóknak, míg a szoba egy éjszakára már 55 fontba, majd 20 ezer forintba kerül.


A vállalat első szállodáját a londoni Gatwick reptéren nyitotta meg, de további egységeket tervez a Heathrown, mely várhatóan december 1-vel várja majd a vendégeket, és az amszterdami Schiphol reptéren. Utóbbi érdekessége, hogy a hotel várhatóan a biztonsági zónán belülre lesz telepítve, így könnyen elérhető válik a csatlakozásra várakozó utasok számára.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A holland érdekeltségű Qbic a Yotelnél jóval kedvezőbb áraival szeretné magához csábítani a szálláskeresőket. A fürdőszobával, síkképernyős televízióval és wireless Internetkapcsolattal ellátott szobák, melyekben válaszható a hangulatvilágítást, éjszakánként 57 dollárba, vagyis 9800 forintba kerülnek.


A Qbic szálloda, ahogy az azonos nevet viselő fapados légitársaság esetében is történik, az online foglalási és az automata be- és kijelentkezési rendszeren keresztül kívánja leszorítani az árakat.

A kabin-szállodák azonban nem csak Európában, de a tengerentúlon is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. A Manhattan központjában épült Pod Hotel például fürdőszobával felszerelt két ágyas szobáit 18800, míg egyágyas szobáit 15 400 forintnak megfelelő dollárösszegért adja ki éjszakánként. A hotel sikere jól mutatja, hogy a szállóvendégeket főként az elhelyezkedés érdekli és nem a méret.

Az Economist által megkérdezett szállodai szakértő, Jennifer Fiorentino szerint bár a kapszula-hotelek általános elterjedése nem valószínű, a belőlük kialakult forma, vagyis a kis alapterületű szobákkal rendelkező szálloda nagy jövő előtt áll.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm