7 °C Budapest

16 éve nem volt ilyen Magyarországon: nagyot változott az életünk

2013. június 11. 05:34

Szakértők szerint a pénzforgalom elmúlt másfél évtizedének legjelentősebb fejlesztése valósult meg Magyarországon az elmúlt hónapok során. A hazai bankok ugyanis képesek lettek az elektronikusan benyújtott átutalásokat a korábbi egy munkanap helyett legfeljebb négy órán belül eljuttatni a címzettekhez. A bevezetést leginkább szorgalmazó Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint az új rendszer látványos sikereket hozott.

A napközbeni átutalás bevezetése az utóbbi évek legjelentősebb pénzforgalmat érintő fejlesztése volt, amely számos pozitív változást hozott az ügyfelek számára - állítja a Magyar Nemzeti Bank néhány napja kiadott, Jelentés a fizetési rendszerről című tanulmánya. A jegybank szerint legutóbb a csoportos beszedés 1997-es bevezetése volt hasonló horderejű lépés.

Mi változott pontosan, miért jó ez nekünk?

Tavaly július előtt ha pénzt utaltunk egyik bankszámláról a másikra, két pénzforgalmi szolgáltató (két bank) ügyfelei közötti átutalás csak a következő munkanapon érkezett meg a kedvezményezetthez, ha a banki benyújtási határidőn belül (általában 16 óráig) kezdeményezték az átutalást.

2012. július 1-je óta az elektronikus úton (interneten, elektronikus banki rendszeren vagy telefonon keresztül, de nem faxon) az aznapi teljesítésre meghirdetett végső benyújtási határidőn belül benyújtott belföldi forint átutalási megbízás még aznap teljesül. Tehát a korábbiakhoz képest egy munkanappal rövidült a belföldi forint átutalás teljesítési ideje. Az elektronikus úton indított belföldi forint átutalás a befogadástól számított 4 órán belül eljut a kedvezményezett ügyfél bankjához. A 4 óra az átutalások teljesítésének maximális idejét jelenti, az átlagos átutalási idő ennél kevesebb (jellemzően 1-2 óra).

A lakossági ügyfelek számára a legfontosabb előny az, hogy felgyorsult a bankok között elektronikus úton kezdeményezett belföldi forint átutalások teljesítése. Ennek köszönhetően elegendő az ilyen elektronikus átutalásokat a fizetési kötelezettség esedékességének napján elindítani, vagyis az átutaló egy nappal tovább használhatja a pénzét. A 4 órás szabály gyakorlatilag megszüntette az egy munkanapnyi kamatveszteséget. A kedvezményezett (azaz az, akinek utaltunk) számára pedig azért pozitív a változás, mert a korábbinál sokkal gyorsabban juthat a pénzéhez.


MNB: sikeres az új rendszer

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A napközbeni átutalás bevezetése az MNB felmérése alapján széles körben ismert a hazai fogyasztók körében. A napközbeni elszámolás bevezetésével felgyorsult a kis értékű fizetések teljesítése, mivel az elektronikus úton benyújtott átutalások esetében a fizető fél bankszámlájának megterhelése és a kedvezményezett ügyfél pénzforgalmi szolgáltatójának jóváírása között eltelt idő maximálisan már csak négy óráig tarthat. Ennyi az MNB-rendeletben előírt idő, a tranzakciók azonban jellemzően 1-2 óra alatt teljesülnek.

MNB-elnöki rendelet rögzíti a pénzforgalom lebonyolításának szabályait, ezek közé tartozik a napközbeni átutalás 4 órás szabályának követelménye is. Az jegybank által ellenőrzött hitelintézetek eljárásaikat alapvetően a jogszabálynak megfelelően alakították ki, a vizsgálatok egy-két eseti kivételtől eltekintve nem tapasztalták a 4 órás szabály megsértését.

Az MNB szakértői szerint a további fejlesztések hatására hosszabb távon megváltozhatnak a lakossági és vállalati fizetési szokások is, és várható, hogy az eddig papír alapú megbízásokat használók is átállnak az elektronikus fizetésekre. A speciális magyar fizetési módok esetében (hatósági átutalás, csoportos beszedés) egyelőre azonban nem került sor az új szabvány használatára (tehát a tranzakciók közül csak az átutalást teljesítik négy óra alatt). A szabványosítási munka azonban folyamatban van - derül ki az MNB tájékoztatásából. Három-négy éves időtávban a jegybank tervei szerint az összes hazai fizetési mód elszámolhatóvá válik az új napközbeni platformon.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem