16 °C Budapest
Tired pensive teacher is standing in a school hall with class book.

Már Romániában is tüntetnek a tanárok: tanszerekre költhető pótlékkal szúrná ki a szemüket a kormány

MTI
2023. május 30. 17:44

Elutasították a bukaresti kormány újabb, magasabb különjuttatásokról szóló ajánlatát kedden a múlt hétfő óta sztrájkoló tanügyi szakszervezetek, és az elnöki hivatal elé vonultak tüntetni. A kormánnyal folytatott tárgyalások idején mintegy 20 ezer, az ország minden tájáról buszokkal Bukarestbe érkező tanügyi alkalmazott tüntetett a kormány székháza előtt. Miután a szakszervezeti vezetők bejelentették, hogy nem fogadják el az újabb ajánlatot, a tiltakozók elindultak az elnöki hivatal felé.

A szakszervezeti vezetők korábban többször nehezményezték, hogy a politikai karrierje előtt a nagyszebeni német líceumban fizikatanárként, később tanfelügyelőként tevékenykedő Klaus Iohannis államfőnél kevesebb megértésre találtak, mint elődjénél, a volt tengerész Traian Basescunál. A magasabb béreket követelő tanügyi szakszervezetek szerint az államfőnek sürgősen közvetítői szerepet kellene vállalnia köztük és a kormány között.

Miután az érdekképviseletek "sértőnek" nevezték a kormány múlt heti, az év végéig két részletben folyósítandó 2500 lejes (188 ezer forint), nagyrészt csak tanszerekre költhető különjuttatásról szóló ajánlatát, és a sztrájk folytatásáról döntöttek, a kabinet 4000 lejre emelte a 270 ezer pedagógusnak szánt, valamint a korábbi 1000-ről 1500 lejre a 65 ezres létszámú kisegítő személyzetnek kiosztandó juttatásokat.

A kormány közleménye szerint a keddi egyeztetésen Nicolae Ciuca miniszerelnök is részt vett, és a kormánykoalíció pártjai nevében kötelezettséget vállalt arra, hogy a megalkotandó új közalkalmazotti bértörvényben olyan pedagógusi bértáblát fogadnak el, amely a kezdő tanárok esetében az országos átlagbértől indul, hozzátéve, hogy erről az ígéretről a kormány memorandumot fogad el, amelyet megjelentetnek a hivatalos közlönyben.

A szakszervezetek azonban törvényerejű, azonnal hatályba lépő sürgősségi kormányrendeletben követelnek garanciát a koalíciótól arra, hogy az új bértörvénnyel kapcsolatos ígéretek teljesülnek, és még a tanév vége előtt 25 százalékos béremelést - nem különjuttatást - akarnak elérni a sztrájkoló tanügyi alkalmazottak számára. Amikor a tüntetők az elnöki hivatalhoz értek, az államfő fogadta a három szakszervezeti szövetség vezetőjét, "természetesnek és jogosnak" minősítve a tanügyi alkalmazottak követeléseit. A megbeszélésről kiadott sajtóközlemény szerint Iohannis a párbeszéd fontosságát hangsúlyozta és azt ígérte: a szakszervezetek és a kormány közötti közvetítőként garantálja egy politikai egyezmény megkötését a bérkövetelések teljesítéséről a sztrájk lezárása és a tanítás mielőbbi újrakezdése érdekében.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az elnöki hivatal tájékoztatása szerint az államfő és a szakszervezeti vezetők is egyetértettek abban, hogy a Iohannis által kezdeményezett Művelt Románia országprojekt alapján elfogadott új oktatási törvénycsomag számos előrelépést tartalmaz, és gyakorlatba ültetése az oktatási rendszer korszerűsítését, a jövő nemzedékének fejlődését szolgálja.

A tüntetők közé visszatérő szakszervezeti vezetők óvatos optimizmussal nyilatkoztak a találkozóról, és az államfő közvetítői szerepvállalásához fűzött reményekről. Leszögezték: a sztrájk egyelőre folytatódik, és a szakszervezetek tagságával történő konzultáció után szerdára ígértek választ arra, hogy felveszik-e a munkát jövő kedden, a gyermeknapot és ortodox pünkösdöt magában foglaló ötnapos hosszú hétvége után.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm