15 °C Budapest
Shot of a female teacher working at her desk

Ez így nem mehet tovább: durván visszaveti a diákok képességeit a tanárhiány Magyarországon

2023. február 22. 09:14

A koronavírus világjárvány rányomja a bélyegét a magyar gyermekek fejlődésére, egy életen cipelhetik ennek súlyát. Ráadásul a magyar oktatási rendszerrel alapvetően több probléma is van. A tanársztrájkok a nagyobb megbecsültségért és az oktatás minőségéne javításáért folyamatosan zajlanak, mégsem látszanak olyan hatékonynak, mint egy vasutas-, taxis- vagy kukássztrájk. Hogy miért, arról Lannert Judit, a T-Tudok Tudásmenedzsment és Oktatáskutató Zrt. senior kutatója beszélt a Forbesnak. A tanárhiányt enyhítheti az iskolák, tantárgyak összevonása, de ez a diákok tudásán is meg fog látszódni.

Lannert Judit arról is beszélt, hogy a szülők érthető okokból nem csinálnak forradalmat, mivel ilyen kérdésekkel csak akkor tud foglalkozni az ember, mint az oktatás helyzete, ha nincsenek napi megélhetési problémái. A vidéki tanároktól a szakértő szerint botorság elvárni, hogy ők fognak az élére állni a változásnak, mert ehhez nincs erőforrásuk. "A városi elit, aki kilát a köldökéből, nyelveket beszél, járja a világot, az érzékeli, hogy probléma van, a többség sajnos nem, vagy ha látja is, nincs ereje változtatni" - mondta el.

A tanársztrájkok eredményessége kapcsán kiemelte: "a pedagógia egy női szakma, és a nőket arra szocializálják, hogy rendesek legyenek és szó nélkül végezzék a láthatatlan munkát. Erről szólt az elmúlt negyven év, és azért működik mind a mai napig a rendszer, mert a nők hajlandók ezt megtenni, ami nem jó. A kukás, a taxis és a vasutas kimegy tüntetni: ők szinte mind férfiak. De ápolónőként nehéz egyszer csak felállni és ott hagyni a beteget. A kormány rosszhiszeműen visszaél ezzel."

Az is visszaveti az érdekérvényesítés sikerességét, hogy a tanárok csak úgy lehetnének tudatosak, magabiztosak, ha professzionális szakmabelinek éreznék magukat a szakértő szerint. Ez pedig nem csak az alacsony bérek miatt nincs így: régóta a tanárképzésben a legalacsonyabb a felvételi pontszám, ráadásul a fiatalabb pedagógusok a módszertani kultúrában elmaradnak az idősebbektől.

A tantárgyak összevonása, iskolák összevonása megoldás lehet, de következményei is lesznek. A szakértő szerint már az MTA is belátta például, hogy a kormány részéről előremutató kezdeményezés, hogy a felső tagozaton komplexen tanulják a gyerekek a természettudományt. Viszont a magyarországi matematika-eredmények visszaesése mögött az van, hogy kevesebb matematika óra, mint más országokban, mert sokkal többféle tantárgyat kell tanítani. A régióban hetente 5 matekóra a sztenderd, Magyarországon három - mondta el.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Lannert Judit szerint Magyarországon is mérethatékony iskolahálózatot kellene létrehozni, de a helyiek bevonásával, a demográfiai viszonyok figyelembe vételével. "A tankerületek kialakításával nálunk is lett volna esély optimalizálni az iskolák számát, de ehelyett politikai okokból újranyitották a kisiskolákat. Ebben a formában semmi értelme a tankerületeknek" - mondta a szakértő.

A teljes interjú a Forbes oldalán olvasható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm