5 °C Budapest
Photo of empty classroom in school

Egyre nagyobb a baj: rezsiválság és tanárhiány miatt zár be a vidéki iskola

2022. november 5. 11:04

Újabb iskola kényszerül változtatni működésén, mivel nem tudja fenntartani magát. A nagybajomi Kolping Katolikus Szakközépiskola és Kollégium épületét így visszaszolgáltatja a katolikus egyháznak.

Pedagógus és pénz híján nem tudja fenntartani magát a nagybajomi Kolping Katolikus Szakközépiskola és Kollégium, így az épületét visszaszolgáltatja a katolikus egyháznak. Az intézetben kőműveseket, pékeket és cukrászokat képeztek, azonban az iskola fenntartását már nem tudják biztosítani és inkább a bezárás mellett döntött az intézményvezető a súlyos tanár- és pénzhiány miatt.

A kollégium húsz lakója Csurgóra költözik, a többi tanuló pedig a lakhelye és a csurgói iskola között ingázik majd – derült ki az ATV riportjából. A Kolping-iskola egyik diákjának apja, Orsós József szerint péntekre már teljesen kiürült az épület, mert a gyerekeknek az 50 kilométerre levő csurgói Nagyváty iskolában kezdődött meg az oktatás. A nyilatkozó szülő szerint az ingázó diákoknak reggel 4-5-kor kell kelniük, hogy Csurgóra időben beérjenek a tanítás kezdetére, mert másfél-két óra az út.

Mintegy száz hátrányos helyzetű tanuló járt a szakközépiskolába, többségük mélyszegénységben élő családok gyermeke. A település polgármestere számított a bezárásra.

Tanárhiánnyal is küzdött az intézmény, és aztán tudomásom szerint – egy-két héttel ezelőtt tájékoztatott a katolikus plébános – a megnövekedett energiaárak miatt nem lehetett fenntartani a nagybajomi tagintézményt

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

– mondta Pirka Mátyás, Nagybajom polgármestere. A PDSZ szerint a magasabb rezsiköltségekre hivatkozva egyre gyakoribb, hogy a fenntartó kénytelen kiüríteni vagy összevonni a tagintézményeket, amivel megterheli a szülőket és a diákokat.

Te mit lépsz a rezsiemelés ellen?

Egekbe emelkedtek az energiaárak egész Európában, ami a rezsiemelés júliusi bejelentését követően minket, magyarokat is húsbavágóan érint. És a fűtési szezon közeledtével ez egyre fájdalmasabb lesz. A Pénzcentrum és a Miskolci Egyetem egy közös felmérést indított, ebben többek között arról szeretnénk pontos képet kapni, hogy hogyan hat az energiaválság a magyar lakosságra, és milyen állapotú házakban, lakásokban várjuk a telet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 31. kedd
Marcella
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?