18 °C Budapest
A worried high school student looking at his test paper before starting during an exam.

Segítség a méregdrága iskolakezdéhez: a munkáltató is beszállhat a költségekbe?

2022. augusztus 24. 18:02

Drasztikusan nőtt a füzetek, a hátizsákok ára és drágulni fog a menza is. Munkáltatóként érdemes szem előtt tartani, hogy az iskolakezdés időszaka – az infláció és az egyéb aktuál gazdasági folyamatok következtében – idén várhatóan különösen nagy terhet ró majd a családokra.

Minden eddiginél nagyobb tehertételt jelenthet a gyermeket nevelő családok számára az idei iskolakezdés. A füzetek és egyéb papíripari termékek ára 40-50 százalékkal emelkedett az év elejéhez képest, de a nem papír jellegű irodaszerek esetében is 30 százalékos drágulás történt. Jócskán a zsebükbe kell nyúlniuk a szülőknek a ruhaneműk, tornafelszerelések, cipők megvásárlásakor is, hiszen a hivatalos KSH-adatok szerint a ruházkodási cikkek csaknem 5

A hátizsákok átlagára 17 százalékkal, 9 ezer forint fölé nőtt. Az alapanyagok, a rezsi és az üzemanyagok áremelkedése miatt várhatóan legalább 30 százalékkal drágul az iskolai menza is szeptembertől, és mindehhez jöhetnek hozzá az iskolakezdéshez kapcsolódó egyéb egyszeri tételek, például a tanuláshoz használt számítógép- vagy táblagép-beszerzés, amely akár több 100 ezer forintba is kerülhet.

Munkáltatóként érdemes odafigyelni arra, hogy az iskolakezdés korántsem csak a családok mindennapjainak átszervezése szempontjából nehezebb időszak. Miközben a szabadságolások után ismét át kell állni egy másfajta életritmusra, az idei ősz az infláció és a rezsiköltségek alakulása miatt is nagy tehertétel lehet. Napjainkban szinte minden ágazat szakemberhiánnyal küzd, így a már meglévő munkatársak megtartása, illetve az újak bevonzása mostanra kulcsfontosságú tényezővé vált

 – hívja fel a figyelmet Szendrő Tamás, az Edenred Magyarország ügyvezető igazgatója. Ezért is különösen fontos, milyen támogatásokat tud nyújtani egy munkáltató a dolgozóinak, kiváltképp az iskolakezdés időszakában. A jóidőben adott támogatás nagy segítséget jelenthet, és egyúttal növelheti a munkavállalók lojalitását is.

Az Edenred év eleji, 200 vezető részvételével készített kutatásából az derült ki, hogy a vállalatok 14 százalékánál kaptak a dolgozók iskolakezdési támogatást. A juttatás népszerűségében jelentős az eltérés cégmérettől függően: míg az 50 fő alatti vállalkozásoknak 10 százaléka adta, az 51 és 150 fő közötti kategóriában már 23 százalék, a 150 főnél is több embert foglalkoztató társaságok pedig közel harmada (29 százaléka) alkalmazta az iskolakezdési támogatást 2021-ben.

Létezik olyan kedvező adózású, a tanévkezdéshez kötődő juttatás, amely az iskolás korúak mellett az óvodai, bölcsődei vagy egyetemi félévet kezdő gyermeket nevelő szülőknek is adható.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

– mondja Fata László juttatási szakértő, a Cafeteria TREND magazin alapítója. Amennyiben az iskolakezdést utalvánnyal támogatja a munkáltató, érdemes figyelni arra, hogy legyenek meghatározottak azok a termékkörök, amikre a kiválasztott cafeteriaeszközt fel lehet használni.

Ez a megoldás a munkáltatók szempontjából vizsgálva is költséghatékony, hiszen akár 22 százalék megtakarítást jelenthetnek ahhoz képest, mint ha az adott összeget bérként fizetnék ki. Egy egyszeri, maximum 20 ezer forintos támogatás esetén például a céges költség az Edenred iskolakezdési megoldásaival 26.608 forint, míg bérként kifizetve ugyanez 33.985 forintba kerülne.

Abban az esetben, ha az iskolakezdés támogatására szánt összeget a munkáltató közvetlenül a munkavállaló gyermekének nevére csekély értékű ajándékként adja, a fejenkénti 20 ezer forintos maximum összeg a gyermekek számával megtöbbszörözhető.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 28. szerda
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?