16 °C Budapest
A group of students listening and concentrating on their tutor during a lecture at university.

Fontos változás a felsőoktatásban: így döntenek majd az állami helyekről

2022. augusztus 2. 20:33

Pár nappal ezelőtt módosultak az egyetemek nyelvvizsga-követelményei, most pedig az is változik, mi alapján kerülhet át valaki állami ösztöndjas helyről költségtérítésesre. Ennek a szabályairól a jövőben az intézmények maguk dönthetnek – írja az Eduline.

Megszűnik a központi tanulmányiátlag-elvárás az átsorolásoknál, mostantól az egyetemek fenntartói (az állam, illetve az érintett minisztáriumok) döntenek arról, milyen átlagot kell hozni a hallgatóknak az ösztöndíjas helyük megtartásához. Ezzel a felvételi és a diplomaszerzés mellett újabb döntési körrel bűvül az egyetemi fenntartók munkaköre. Idén augusztus 31-ig van lehetőségük meghatározni, hogy milyen tanulmányi átlagokhoz kötik az ösztöndíjas helyek megtartását.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) szerint azért volt fontos rendezni ezt a kérdést, mert a koronavírus-járvány két éve alatt nem volt tanulmányi átsorolás, emiatt pedig az azóta is emelkedő átlagok hatását sem lehetett 3 éven keresztül vizsgálni. Ezen kívül az online oktatás és vizsgáztatás miatt megváltozott az osztályozás is, ez pedig aggodalomra adott okot, hogy sokaknek romolhat az átlaga és elveszíthetik az ösztöndíjas helyüket. Budai Marcell, a HÖOK sajtófőnöke hozzátette, az idei évben a fenntartók nem határozhatnak meg a korábbi központi átlagnál magasabb átlagokat az egyes tudományterületeken.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 24. szombat
Gellért, Mercédesz
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?