10 °C Budapest
A university tutor wearing a read sweater talking to her class during seminar presentation in a classroom.

Újabb pofont kapott a nyelvoktatási piac: még nehezebb helyzetbe kerülhetnek a nyelviskolák

2022. július 30. 20:04

Még nehezebb helyzetbe kerülhet a nyelvoktatási piac az egyetemi-főiskolai nyelvvizsgaszabályok felpuhítása miatt, pedig a járvány, a 2020-as és 2021-es nyelvvizsga-amnesztia és a katatörvény miatt eddig sem volt könnyű dolguk a vizsgaközpontoknak és a nyelviskoláknak. A döntés ráadásul rossz hatással lesz a társadalomra, az ország gazdaságára és a munkaerőpiacra is – számolt be az eduline.hu.

Átalakításra kerül az egyetemi-főiskolai felvételi rendszer. Bár az 500 pontos rendszer a továbbiakban is megmarad, de jövőre már a pluszpontokról a felsőoktatási intézmények fognak dönteni. A nyelvvizsgák pedig ebbe a kategóriába tartoznak, ráadásul mostantól az intézmények arról is saját hatáskörükben dönthetnek, hogy nyelvvizsgához kötik-e a diplomát.

Rozgonyi Zoltán, a Nyelvtudásért Egyesület elnöke és az Euroexam Nyelvvizsgaközpont vezetője szerint a változás nem csak a döntési jog átadásáról szól, hanem egy erős iránymutatás arra, hogy minél több hallgató kerüljön ki a felsőoktatásból diplomával, de nyelvtudás nélkül. A szakértő szerint az új felvételi rendszer az egyetemi autonómia szempontjából jó irány lenne, és az intézmények továbbra is megkövetelnének egy bizonyos szintű nyelvtudást, de ez nem valósítható meg, ha a jelentkezők zömének egész egyszerűen nincs mit felmutatnia.

Az egyetemek gazdálkodása a felvehető létszámtól függ, ha pedig a felvehető populáció zöme nagyon gyenge tudással rendelkezik, nem tud nyelveket, akkor az intézményeknek olyan követelményeket kell támasztani a bemeneti oldalon, hogy így is bejussanak a diákok

– vélekedett Rozgonyi Zoltán, aki szerint az idegennyelv-oktatás fejlesztése nélkül óriási baj lehet. Ezt a kormány viszont továbbra sem hajlandó meghallgatni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

NAPTÁR
Tovább
2022. október 8. szombat
Koppány
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?